ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Ιστιοπλοΐα έντονο άρωμα γυναίκας. Οι αθλήτριες σε πλήρη αγωνιστική και αριθμητική ισοτιμία με τους αθλητές στο ριζικά αναμορφωμένο πρόγραμμα που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2024 στους Ολυμπιακούς του Παρισιού, αλλά οι αγώνες θα διεξαχθούν στη Μεσόγειο (περιοχή της Μασσαλίας). Σημειωτέον ότι στους Β’ Ολυμπιακούς στο Παρίσι το 1900 έκανε την πρώτη ολυμπιακή εμφάνισή του το ωραίο αυτό άθλημα. Τότε, οι κατηγορίες των ιστιοφόρων σκαφών 0,50-10 τόνων έγιναν στην περιοχή Μελάν του ποταμού Σηκουάνα ενώ των μεγαλύτερων 10-20 τόνων στη θαλάσσια περιοχή της Χάβρης (Μάγχη).
ΤΑ ΝΕΑ συστατικά του ιστιοπλοϊκού προγράμματος διαμορφώθηκαν μετά από ζυμώσεις και διαπραγματεύσεις ΔΟΕ και Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (με επισπεύδοντα παράγοντα και τα τηλεοπτικά συμφέροντα αλλά και την προσπάθεια προσέλκυσης θεατών). Θα γίνονται δύο μόνο αγωνίσματα ανδρών και γυναικών χωριστά ενώ στα άλλα οκτώ τα πληρώματα θα είναι μεικτά! Εξυπακούεται ότι και ο αριθμός των συμμετεχόντων αθλητών θα είναι ίσος με εκείνον των αθλητριών. Τα μονοθέσια σκάφη θα είναι τύπου Λέιζερ και έτσι περνά στην ιστορία ύστερα από σχεδόν 70 χρόνια παρουσίας το ιστορικό FINN που έχει συνδεθεί με σημαντικές ελληνικές επιτυχίες (στην κορυφή το αργυρό μετάλλιο του σπουδαίου Ηλία Χατζηπαυλή, στους Ολυμπιακούς του Μονάχου – Κίελο 1972). Εκτός από τα καθιερωθέντα διθέσια και την ιστιοσανίδα θα υπάρχουν και καταμαράν με μεικτό πλήρωμα. Επίσης, το νέο αγώνισμα της αετοσανίδας – Kite Surf (προοδεύει και στα ελληνικά νερά) και ένας αγώνας ανοικτής θάλασσας με σκάφος αθλητή-αθλήτριας. Στην ιστιοπλοΐα εισάγεται και η σκυταλοδρομία (αφορά το νέο αγώνισμα της αετοσανίδας).
ΟΙ ΘΙΑΣΩΤΕΣ των καινοτομιών υποστηρίζουν τις επιλογές τους στο ότι στόχος είναι ο συνδυασμός τριών βασικών «συστατικών» του νέου προγράμματος: της αγωνιστικής ανανέωσης, της απόλυτης ισοτιμίας των δύο φύλων και της προσέλκυσης (πρόβλημα λόγω της φύσης του ίδιου του αθλήματος) περισσότερων αλλά και νέων θεατών. Οψόμεθα…
ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ δοθείσης, αξίζει να υπογραμμισθεί η επιτυχία και η διεθνής προβολή του κύπριου ιστιοπλόου Παύλου Κοντίδη, τον οποίο η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ανακήρυξε ως κορυφαίο ιστιοπλόο το 2018. Από ελληνικής πλευράς πρώτευσαν το 2018 στον χώρο της ιστιοπλοΐας οι Ι. Πασχαλίδης – Κ. Τριγκώνης, πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης με σκάφος τύπου Τορνέιντο, ενώ ο ταλαντούχος Αλ. Καλπογιαννάκης βραβεύθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου για το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας (Μπουένος Αϊρες Αργεντινής) στην ιστιοσανίδα.