Η περίπτωση του αγρότη Μάρκου Σαπουντζόγλου είναι ξεχωριστή και δηλωτική ταυτόχρονα των παραγωγικών και δημιουργικών δυνατοτήτων των ανθρώπων του τόπου μας. Ξεκίνησε δοκιμαστικά το 2006 να παράγει μπρόκολα και κουνουπίδια σε μόλις πέντε στρέμματα στο Δυτικό Πέλλας, στα κτήματα του πατέρα του.Επέλεξε τα συγκεκριμένα λαχανικά επηρεασμένος από διεθνείς δημοσιεύσεις για τις ευεργετικές αντιοδειδωτικές τους ιδιότητες.
Γρήγορα εξειδικεύτηκε στην παραγωγή των συγκεκριμένων δημοφιλών λαχανικών και με τον καιρό ανέπτυξε τη δουλειά του, αναδεικνύοντάς την σε επικερδέστατη καθετοποιημένη δραστηριότητα που εκκινεί από την ανάπτυξη των φυτωρίων και φθάνει μέχρι τη συσκευασία και εμπορία των προϊόντων.
Το 2014 ανεδείχθη σε αγρότης της χρονιάς και πλέον η εταιρία του καλλιεργεί μπρόκολα σε 1200 στρέμματα και κουνουπίδια σε άλλα 200 στρέμματα. Πρωτοπορεί καθώς συσκευάζει αυτόματα με την κοπή διατηρώντας τα προϊόντα φρέσκα μέχρι την παράδοσή τους στα τελικά σημεία πώλησης. Το 35% των προιόντων της MSFARM E.E. κατευθύνεται στις απαιτητικές αγορές λαχανικών της Ευρώπης, το 50% σε εγχώριες αλυσίδες και το υπόλοιπο 15% σε τοπικές αγορές. Πλέον ειδικεύεται σε συσκευασίες 500 γραμμαρίων και κατευθύνεται στην παραγωγή χρωματιστών μπρόκολων, τα οποία χαρακτηρίζονται από ισχυρή ζήτηση ιδιαιτέρως από την υψηλού επιπέδου γαστρονομία. Επιπλέον αναπτύσσει φυτείες συκιάς εκτιμώντας ότι το ελληνικό σύκο έχει όλα τα στοιχεία να διαγράψει ξανά δυναμική πορεία στις διεθνείς αγορές.
Πριν από τον Μάρκο Σαπουντζόγλου η παραγωγή του αντιοξειδωτικού μπρόκολου στην Ελλάδα ήταν περιορισμένη και εν πολλοίς ανεξερεύνητη, παρότι υπήρχαν καλλιεργητικές εμπειρίες, ιδιαιτέρως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία. Κατ’ αντιστοιχία σημαντική ανάπτυξη καταγράφουν επίσης τα φυλλώδη λαχανικά, όπως και άλλα περιφρονημένα προϊόντα της ελληνικής γης, όπως π.χ. τα ξηρά κρεμύδια που βρίσκουν ξεχωριστή θέση στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Περιττό να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα άνθησε στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στον καιρό των σκληρών μνημονίων και στην εποχή της υποχώρησης των πάντων.
Οπως και να έχει το ξεχωριστό παράδειγμα των ταπεινών μπρόκολων του εμπνευσμένου κ. Σαπουντζόγλου δηλώνει, αν μη τι άλλο, τις παραγωγικές ευκαιρίες και δυνατότητες του πρωτογενούς γεωργικού τομέα και ειδικώς του κλάδου των τροφίμων. Και βεβαίως διαδηλώνει ότι στην εποχή του γκρίζου υπάρχει πολύ φως εκεί έξω. Αρκεί να έχεις μάτια να το δεις, να προσπαθήσεις σκληρά και οργανωμένα και να υπηρετήσεις με συνέπεια ένα υποτυπώδες παραγωγικό σχέδιο..