Οι σχέσεις με την Τουρκία συνεχίζουν να αποτελούν την υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ενώ δεν ισχύει η ιεράρχηση αυτή για την τουρκική εξωτερική πολιτική.
Αυτό που επιχειρούσαν οι επιτελείς του Τραμπ να καταφέρουν, να τον εμφανίσουν ως θύμα πολιτικής δίωξης, το κατάφερε το οπλισμένο χέρι ενός παράφρονα.
Και η πορεία της Ευρώπης από την ανάδειξη των λαϊκιστών σε χώρες με αποφασιστικό ρόλο όπως η Γαλλία;
Το κόμμα της Λεπέν είναι φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές μετά την πρωτιά στις ευρωεκλογές, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Έχουμε μια βαθιά μεταβολή στα ευρωπαϊκά πράγματα: αναδεικνύεται ένα ρεύμα αντι-ευρωπαϊκό που παρότι δεν είναι ακόμη πλειοψηφικό μπορεί να αναπτύξει δυναμική και να απειλήσει τη δημοκρατική συναίνεση πάνω στην οποία στηρίζεται η ευρωπαϊκή ενοποίηση.
«Η Γαλλία μόνη της δεν φτάνει και ο Μακρόν, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις τον Ιούνιο για την πρωτιά της Λε Πεν στις ευρωεκλογές, θα είναι πρόεδρος μειοψηφίας»
«Αν λοιπόν η σύγκρουση που ξεκίνησε ενταθεί, η χρήση πυρηνικών που και οι δύο διαθέτουν είναι μια πιθανότητα που δεν μπορεί να αποκλεισθεί».
Αν το κυβερνών κόμμα έβγαινε κυρίαρχο και από αυτές τις κάλπες η ροπή του προς τον αυταρχισμό θα αυξανόταν γεωμετρικά χωρίς πάντως να αποκλείεται αυτό να συμβεί και τώρα ως αντίδραση στην αναδυόμενη δύναμη της αντιπολίτευσης.
Η μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση προκαλεί εξαιρετική ανησυχία στην Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η παραμονή του στην εξουσία είναι αντίστοιχη εκείνης του Στάλιν. Αλλά και τα χαρακτηριστικά του καθεστώτος είναι πλέον σταλινικά.
Για το αποτέλεσμα των ρωσικών εκλογών ουδείς αμφιβάλλει. Δεν πρόκειται για δημοκρατική διαδικασία. Ο Πούτιν θα επανεκλεγεί και θα χρησιμοποιήσει τη νωπή εντολή για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι να προσεγγίσει το επιθυμητό γι’ αυτόν αποτέλεσμα.
Ο διμερής διάλογος είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν μιας πολυμερούς συνεννόησης που αποσκοπεί σε επίτευξη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ενεργειακοί της πόροι. Στην ελληνική δημόσια συζήτηση αυτή η διάσταση συχνά υποβαθμίζεται.
Ποιος κρατά το κλειδί και για την τύχη του τουρκο-λιβυκού μνημονίου αλλά και για το ενδεχόμενο οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αγκυρα;
Το μέλλον του ΝΑΤΟ, οι νέες υποψηφιότητες, οι απαιτήσεις Ερντογάν και το τεράστιο ρήγμα με τη Μόσχα θα απασχολήσουν τους ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας – Η θέση της Ελλάδας στο διεθνές πλαίσιο και το ειδικό βάρος των ελληνοτουρκικών
Η επόμενη ημέρα στις σχέσεις της Αγκυρας με Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Μόσχα.
Ηδήλωση Ερντογάν ότι σταματά τη διαπραγμάτευση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να παγώσουν οι σχετικές διεργασίες αφού προϋπόθεση για ένταξη νέων μελών είναι η ύπαρξη ομοφωνίας από τις τριάντα χώρες-μέλη της Συμμαχίας. Η Τουρκία δεν προχώρησε στην κίνηση αυτή αυθόρμητα. Η αντίδραση για τη συγκέντρωση […]
Θα σημάνει μεταβολή των κατευθύνσεων εξωτερικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης;