Υπάρχει μια διάχυτη αγωνία σε μια μερίδα του θεάτρου για πειραματικά πράγματα, ερευνητικές προτάσεις, μοντέρνα και ανατρεπτικά θεάματα.
nnn
Η διάθεση να αναζητηθεί το σύγχρονο, ηθελημένα, σχεδόν οργανωμένα…
nnn
Δεν είναι καινούργιο αυτό –μερικές φορές μοιάζει παλιό και ξεπερασμένο, κυρίως όταν υπηρετείται από νέους σε ηλικία αλλά όχι αντιστοίχως νέους σε νοοτροπία.
nnn
Είναι σαφές ότι η επιθυμία και η πρόθεση για το πειραματικό δεν προκύπτουν ούτε μέσα από δηλώσεις ούτε μέσα από αποφάσεις.
nnn
Προκύπτουν μέσα από αυτή την εσωτερική ανάγκη του δημιουργού να μιλήσει σε μια γλώσσα που απαιτεί να ακουστεί, με τρόπους διαφορετικούς.
nnn
Ομως το πειραματικό ούτε επαναπαύεται ούτε εξαντλείται στην πρόθεση. Αποδεικνύεται με το αποτέλεσμα –καμιά φορά και ερήμην του.
nnn
Γι’ αυτό και η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε αυτή τη δεύτερη, αλλά ουσιαστικά πρώτη της, χρονιά, υπό τους Ανέστη Αζά και Πρόδρομο Τσινικόρη, πρέπει να κινηθεί ελεύθερα, με όχημα εσωτερικούς χτύπους και όχι εξωτερικά κλισέ.
nnn
Καλό είναι να «ενοχλείς την κοινωνία», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Στάθης Λιβαθινός στην παρουσίαση του προγράμματος για την τρέχουσα σεζόν. Αλλωστε είναι εκείνος που επέλεξε το συγκεκριμένο ηγετικό δίδυμό της. Αλλά να ενοχλείς γιατί δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Οχι να ενοχλείς για να ενοχλήσεις, για να προκαλέσεις.
nnn
Ως γνωστόν, τα πειράματα γίνονται σε δοκιμαστικούς σωλήνες, αλλά ο στόχος είναι να εφαρμοσθούν εκτός –κυρίως εκτός.
nnn
Η εποχή της Πειραματικής Σκηνής, όταν επί Νίκου Κούρκουλου επικεφαλής ήταν ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής, έχει περάσει αφήνοντας γερά τις πατημασιές της.
nnn
Τώρα μόνον ως παράδειγμα μπορεί να λειτουργήσει. Γιατί το να επιστρέφει ως φάντασμα του παρελθόντος που κατατρέχει το παρόν, μόνο κακό θα κάνει…
nnn
Αλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι. Καλό είναι να πηγαίνεις με τον καιρό σου…
nnn
Μια παράσταση για τον Ζαχαριάδη.
nnn
Η μελέτη και η έρευνά του για τον επί 25 έτη επικεφαλής του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη τον οδήγησε μέχρι και το Σουργκούτ για να συλλέξει στοιχεία.
nnn
Ο Γιώργος Κοτανίδης ολοκλήρωσε το θεατρικό έργο με τις τελευταίες ημέρες του Ζαχαριάδη και είναι έτοιμος να το παρουσιάσει στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, μέσα στη σεζόν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ