Η εμφανής κυβερνητική κρίση είναι αναμφίβολα αυτή του Πάνου Καμμένου, ωστόσο δεν είναι η μόνη. Η αφανής, αυτή δηλαδή που εξελίσσεται στο παρασκήνιο, έχει να κάνει με τον χαρακτήρα και τη μορφή της οικονομικής πολιτικής. Και εξηγούμαι…
nnn
Η εκδήλωσή της ξεκίνησε όταν άρχισε να συζητείται το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Διάφοροι υπουργοί, λαϊκιστές κατά βάση, όπως ο Νίκος Παππάς και άλλοι, επέμειναν οι ανακοινώσεις να αφορούν αποκλειστικά εισοδηματικές ενισχύσεις και γενικά δαπάνες υπέρ συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων…
nnn
Αντιθέτως, τμήματα του οικονομικού επιτελείου ζητούσαν οι ανακοινώσεις να είναι ευρείας γκάμας και να καλύπτουν ευρύτερες ανάγκες της οικονομίας. Δηλαδή, με δυο λόγια, ήθελαν να συμπεριληφθούν και μέτρα που θα ενίσχυαν την ανάπτυξη και συγκεκριμένα επέμεναν για μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Οπως μου μετέφεραν από το παρασκήνιο, η σύγκρουση ήταν εντονότατη έως την τελευταία ώρα, προτού «ανεβεί» στη Θεσσαλονίκη (για τη ΔΕΘ) ο κ. Τσίπρας.
nnn
Από την ομιλία του φανερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας επείσθη από τη δεύτερη επιλογή, παρά από την πρώτη. Σχεδόν αυτόματα εμφανίστηκε στα ΜΜΕ ένας ανηλεής εσωκομματικός πόλεμος εναντίον στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
nnn
Η διαμάχη αυτή κορυφώθηκε με δημοσίευμα που εμφανίστηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα (συνδεδεμένη με τα υπόγεια του Μαξίμου) με τίτλο «Μικροί Πρωθυπουργοί», όπου ούτε λίγο ούτε πολύ καταγγέλλονταν οικονομικοί υπουργοί ως όργανα της τρόικας που καλλιεργούν τον φόβο και επισείουν τον κίνδυνο των αγορών.
nnn
Ηταν τέτοια η ένταση της σύγκρουσης, που οι θιγόμενοι έφθασαν στο σημείο να ομιλούν για «ανήθικες πρακτικές» οι οποίες δημιουργούν εσωτερικούς εχθρούς και ανοίγουν την πόρτα σε λογικές που μπορούν να αποβούν μοιραίες για την οικονομία.
nnn
Το ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένοι από τους συγκρουόμενους βρέθηκαν μαζί στο ταξίδι για τις ΗΠΑ. Δεν γνωρίζω εάν δόθηκε συνέχεια της αντιπαράθεσης στη Νέα Υόρκη. Σίγουρα όμως θα δοθεί στην Αθήνα.
nnn
Αλλά δεν είναι μόνο το οικονομικό επιτελείο που δέχεται… φίλια πυρά. Ο ίδιος κύκλος «πυροβολεί» και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, στον οποίο αποδίδουν κατηγορίες ότι καθυστέρησε την εφαρμογή του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Βούτσης εξηγεί τις συμπεριφορές αυτές με αναφορές του τύπου «τα παιδιά είναι μικρά και δεν ζυμώθηκαν με τις αξίες της Αριστεράς σε δύσκολους καιρούς». Οπότε μην εκπλαγείτε εάν στους επόμενους μήνες η όλη σύγκρουση πάρει διαστάσεις που θα ξεπερνούν ακόμα και αυτά τα καμώματα του ήδη περιθωριοποιημένου υπουργού Αμυνας.

Οι δέκα καυτές ημέρες του Τσίπρα

Το βιβλίο του Τζον Ριντ με τίτλο «Δέκα ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» φαίνεται να ξαναδιαβάζει ο Πρωθυπουργός τις ημέρες αυτές. Οχι τόσο για να θυμηθεί τα γεγονότα της Οκτωβριανής Επανάστασης, όσο γιατί έχει μπροστά του τις δικές του 10 ημέρες-φωτιά που θα κρίνουν ακόμη και την τύχη της κυβέρνησης.
nnn
Το ταξίδι στις ΗΠΑ τέλειωσε, ο απολογισμός έγινε, όμως από εδώ και στο εξής και για τις επόμενες 10 ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να λάβει πολύ κρίσιμες αποφάσεις σε τρία καυτά μέτωπα.
nnn
Το πρώτο είναι το ζήτημα που μόνος του άνοιξε στη Νέα Υόρκη, αυτό της περιθωριοποίησης του Πάνου Καμμένου και του «απειλητικού» μηνύματος που του έστειλε ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει, αλλά ίσως όχι η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ. Πολλοί σκέφτηκαν ότι ο Πρωθυπουργός έχει έτοιμες «εφεδρείες» που θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά το ερώτημα είναι: Ποιοι θα είναι οι… χρήσιμοι οι οποίοι θα στηρίξουν την κυβέρνηση χωρίς τη βοήθεια του Καμμένου; Μέσα στην εβδομάδα ο κ. Τσίπρας μάλλον θα πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, που λέει και ο ποιητής.
nnn
Το δεύτερο μέτωπο αφορά την οικονομία και ειδικά το θέμα των συντάξεων. Από τις ΗΠΑ είπε ότι δεν θα προχωρήσει σε μεμονωμένες ενέργειες, πιστεύοντας ότι θα έρθει σε συνεννόηση με τους δανειστές. Το δίλημμα είναι αν θα καταθέσει τον προϋπολογισμό χωρίς να προβλέπεται η αναστολή των περικοπών και θα περιμένει ως τις 3 Δεκεμβρίου την τελική απόφαση της τρόικας. Και όλοι γνωρίζουν στο Μαξίμου ότι η υπόθεση των συντάξεων κρίνει τις εκλογές.
nnn
Το τρίτο μέτωπο είναι αυτό των εσωκομματικών ισορροπιών. Την ερχόμενη Παρασκευή συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή που θα εκλέξει τη νέα ισχυρή Πολιτική Γραμματεία. Ομως, οι προστριβές μεταξύ των διαφόρων τάσεων ήδη έχουν βγει στην επιφάνεια. Η κίνηση των «53+» βγήκε ιδιαίτερα σκληρά απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας «αριστερή στροφή» και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπήκε στο κάδρο του παλαιού συστήματος. Ζητούν συνέδριο για να καθορίσουν τη νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχει ενδιαφέρον πώς θα κινηθούν οι συνιστώσες, ειδικά κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την Πολιτική Γραμματεία.

Κρύβει… γουνάκια

«Για το σκάνδαλο της εταιρείας Folli Follie υπάρχουν αυταπόδεικτες ευθύνες. Και είναι αδιανόητο οι ευθύνες αυτές, ειδικά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να μην έχουν ακόμη αναληφθεί». Η δήλωση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, λένε στην Πειραιώς, ενδεχομένως να «κρύβει… γουνάκια» (έτσι ακριβώς μου το είπαν) για όσους έκλεισαν τα μάτια στο τεράστιο σκάνδαλο. Και η ΝΔ προσωποποιεί αυτές τις ευθύνες δείχνοντας τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση και τον αντιπρόεδρο Νίκο Τρουλινό.
nnn
Οπως μου αποκαλύπτουν άνθρωποι που ξέρουν καλά τα χρηματιστηριακά, όταν ανέλαβε το 2015 η νέα διοίκηση της Κεφαλαιαγοράς έφτασε στα χέρια της ανώνυμη καταγγελία για την εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Με βάση τους ισολογισμούς 2013 και 2014 αποκαλυπτόταν ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων.
nnn
Τι έκανε η νέα διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς; Εβαλε, λένε από την Πειραιώς, την καταγγελία στο συρτάρι γιατί ήταν ανώνυμη. Επρεπε να περάσουν τρία χρόνια και να έρθει ένα μικρό ξένο fund για να αποκαλύψει το μέγεθος της απάτης που όχι μόνο ταράζει τα ελληνικά δεδομένα, αλλά πλήττει και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
nnn
Στη Νέα Δημοκρατία μιλούν για παροιμιώδη ανικανότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να εποπτεύσει, τονίζοντας με νόημα ότι η επιλογή της διοίκησης είχε γίνει με κομματικά και… φιλικά κριτήρια. Λένε π.χ. οι νεοδημοκράτες ότι ο Χ. Γκότσης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ήταν προσωπική επιλογή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον οποίο είχαν απόλυτη ταύτιση στα οικονομικά θέματα.
nnn
Ο δε κ. Τρουλινός, σύμφωνα με τη ΝΔ, φέρεται να είναι επιλογή του Νίκου Παππά που αναζητούσε τότε… συριζαίους «παίκτες» του χρηματιστηρίου που θα στήριζαν την πολιτική της κυβέρνησης.

«Ιστορία» μου, αμαρτία μου…

Ποιο είναι το νούμερο ένα θέμα στον χώρο της εκπαίδευσης που μπορεί να… φάει σε μια νύχτα έναν υπουργό Παιδείας; Αυτό το ερώτημα απασχολεί το επιτελείο του Κώστα Γαβρόγλου και η απάντηση είναι μία: Τα βιβλία της Ιστορίας.
nnn
Μαθαίνω ότι ο υπουργός, αφού έλυσε το πρόβλημα με το πρωινό ξύπνημα των μαθητών, ετοιμάζεται να φέρει πόρισμα ειδικής επιτροπής για τις αλλαγές στα βιβλία της Ιστορίας. Και όπως λένε κάποιοι που έχουν δει το πόρισμα, «θα γίνει χαμός».
nnn
Ηδη έχουν αρχίσει να πέφτουν βροχή τα στοιχήματα για το πόσο θα αντέξει ο κ. Γαβρόγλου να προχωρήσει σε αλλαγές των βιβλίων για θέματα-ταμπού, όπως οι νικητές και ηττημένοι του Εμφυλίου, η υπόθεση του Μακεδονικού και κάποιες άλλες αναθεωρήσεις της Ιστορίας.
nnn
Η ώρα της απόδοσης ποινικών ευθυνών για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα έφθασε. Τουλάχιστον 10 εμπλεκόμενοι θα κληθούν σε εξηγήσεις, ανάμεσά τους και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Η οποία φημολογείται ότι είναι έξαλλη με τους συντρόφους της γιατί την άφησαν ακάλυπτη. Κατά τα λοιπά, έσπευσε να κλείσει τα σχολεία με την πρώτη βροχή…
nnn
Μεταξύ των συναντήσεων που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με επενδυτικά funds και εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών είδε και τον Εβο Μοράλες, ο οποίος στο Τwitter τον αποκάλεσε «αδελφό», καθώς ανεξάρτητα από τη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες διαπίστωσε ότι υπάρχουν πολλές πολιτικές και ιδεολογικές συμπτώσεις, με πυξίδα τη συνένωση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για το καλό των ασθενέστερων. Μάλιστα ο Μοράλες κάλεσε τον Τσίπρα στη Βολιβία και εκείνος τον κάλεσε στην Αθήνα. Φαντάζομαι κάπου εκεί προς τις εκλογές…