Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν την Αδελφότητα Κουρέντων, ένα σωματείο στο πανέμορφο ομώνυμο χωριό της Ηπείρου, αλλά από την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε μπροστά και αυτό στον «αγώνα» κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Προστέθηκε και αυτό στη λίστα όσων ανησυχούν… Και ας μην έχει γίνει καμία εξόρυξη εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Και ας διαβεβαιώνουν όλοι οι φορείς της Ηπείρου ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντικό θέμα με τη γεώτρηση Ήπειρος-1 στον Δήμο Ζίτσας Ιωαννίνων. Όλοι έχουν αποφανθεί θετικά. Από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, μέχρι τον Δήμο Ζίτσας και την κοινότητα Αγίου Χριστοφόρου που θα φιλοξενήσει τη γεώτρηση.
Το ίδιο συμφωνούν και το σύνολο των εμπλεκομένων στην πρόσφατη διαβούλευση τεχνικών φορέων (Δασαρχείο, Διεύθυνση Υδάτων, Εφορεία Αρχαιοτήτων κ.λπ.), όπως και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου.
Κι όμως, το έργο κινδυνεύει με «πάγωμα» από αντιδράσεις οικολογούντων και κινδυνολογούντων κόντρα στα όσα έχουν αποφανθεί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αλλά και από τη γνωστή δικαστική γραφειοκρατία που μαστίζει τη χώρα και κάθε επενδυτική πρωτοβουλία.
Επί χρόνια η χώρα έχει μάθει να ζει με τους μύθους της. Κάποια στιγμή οι συνωμοσιολόγοι κατηγορούσαν το «σύστημα» ότι δεν βγάζει από το υπέδαφός μας τα τεράστια αποθέματα ενεργειακού πλούτου, που θα μας έκαναν όλους κροίσους. Εδώ και χρόνια οι συνωμοσιολόγοι άλλαξαν στρατόπεδο. Μαζί και τροπάρι. Εν προκειμένω, το κοίτασμα της Ηπείρου αποδίδει στην πάνω πλευρά των συνόρων και οι Αλβανοί γείτονές μας βγάζουν σημαντικές ποσότητες.
Στην κάτω πλευρά δεν το θέλουμε. Δεν έχουμε ανάγκη… Δεν μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε και στα θαλάσσια κοιτάσματα, οι ερευνητικές γεωτρήσεις των οποίων είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν τα επόμενα χρόνια. Και αυτά συνεχώς «ξεπαγώνουν» και το αόρατο χέρι του μικροπολιτικού κόστους τα κρατάει παγωμένα.
Το εντυπωσιακό στην περίπτωσή μας είναι ότι ενώ διαφωνούμε με τα ορυκτά καύσιμα, αντιδρούμε και στην ανάπτυξη των φιλικών προς το περιβάλλον Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το παιχνίδι με τα χερσαία αιολικά έχει προ πολλού χαθεί. Στα θαλάσσια αιολικά κινδυνεύει να έχει την ίδια πορεία.
Ήδη «ανησυχούντες» ξενοδόχοι είναι αποφασισμένοι να μπλοκάρουν την ανάπτυξη ανεμογεννητριών που θα επιπλέουν κάπου στο πέλαγος, γιατί χαλούν όπως λένε τη θέα των πελατών τους.
Στο μόνο ενεργειακό θέμα που… συμφωνούμε εδώ και χρόνια, είναι πόσο «σημαντικός» είναι για τη χώρα ο λιγνίτης. Και ας δηλητηριάζεται για δεκαετίες μια ολόκληρη γωνιά της πατρίδας μας. Δεν πειράζει. Φτάνει που είναι μακριά από εμάς.