Οι αναγνώστες μπορούν να ανατρέξουν σε όποια κανονική δημοκρατία θέλουν. Και να αναζητήσουν δημοσκοπήσεις με «αναποφάσιστους» ή έστω «αδιευκρίνιστους» ψηφοφόρους.

Να τους βοηθήσω. Δεν υπάρχουν.

Στις κανονικές δημοκρατίες δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις με ποσοστά κομμάτων, τελεία. Τα υπόλοιπα στην κάλπη.

Τι είναι λοιπόν η πατέντα με τους «αναποφάσιστους»;

Είναι η ασφάλεια και η ασπίδα του δημοσκόπου. Ο δημοσκόπος τη χρησιμοποιεί για δύο λόγους:

Πρώτον, για να προσφέρει μια «διπλή ανάγνωση» των δημοσκοπήσεων ώστε να είναι ευχαριστημένες όλες οι πλευρές. Φωνάζει η κυβέρνηση που χάνει; Ναι, αλλά οι αναποφάσιστοι την κάνουν να ελπίζει ότι μπορεί να κερδίσει.

Κολοκύθια. Ο δημοσκόπος όμως γλιτώνει τους τσαμπουκάδες.

Δεύτερον, για να προστατεύσει την εταιρεία του από το πραγματικό αποτέλεσμα. Αν πέσουν έξω, δεν φταίνε οι δημοσκοπήσεις αλλά οι «αναποφάσιστοι» που ευαρεστήθηκαν να αποφασίσουν και ενδεχομένως άλλαξαν την πρόγνωση.

Ετσι είναι όλοι σίγουροι, ευχαριστημένοι και ασφαλείς.

Υπάρχουν λοιπόν αναποφάσιστοι; Ενδεχομένως, αλλά εφόσον θέλουμε να υπάρχουν. Την ευχέρεια αυτή την προσφέρει μόνο η ίδια η δημοσκόπηση.

Αν ο ερωτώμενος έλθει αντιμέτωπος με πραγματικές συνθήκες εκλογών θα πρέπει να επιλέξει απλώς ένα κόμμα ή να ρίξει λευκό ή να αρνηθεί να ψηφίσει. Στα εκλογικά τμήματα ψηφοδέλτιο «αναποφάσιστος» δεν κυκλοφορεί.

Και τι σημαίνει αναποφάσιστοι; Πρακτικά, τίποτα. Ιδίως όταν το κόλπο τούς κατανέμει με κριτήριο την προηγούμενη ψήφο και όχι με το αυτονόητο: μεταξύ ποιων επιλογών είναι αναποφάσιστοι;

Διότι άλλη σημασία έχει αν ένας πρώην ψηφοφόρος ΣΥΡΙΖΑ ταλαντεύεται, ας πούμε, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ και άλλη αν διστάζει μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΝΔ. Στην πρώτη περίπτωση, μπορεί να ψηφίσει ξανά ΣΥΡΙΖΑ, στη δεύτερη όχι. Δεν είναι πια αναποφάσιστος ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα αν τον έχει ψηφίσει.  

Σημειωτέον ότι αυτή η δεύτερη κατηγορία είναι σήμερα περίπου το 30% των αναποφάσιστων – σχεδόν 4 μονάδες του εκλογικού σώματος…

Το κόλπο έχει και μια άλλη πλευρά. Κάθε στοιχειωδώς ικανός δημοσκόπος ξέρει πολύ καλά τι καπνό φουμάρουν οι «αναποφάσιστοι».

Ακόμη κι εκείνοι που καταλήγουν να δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, έχουν απαντήσει προηγουμένως στις άλλες ερωτήσεις του ερωτηματολογίου. Συνεπώς ο δημοσκόπος έχει σαφή εικόνα των προθέσεών τους και αν διατηρεί αμφιβολίες, θα μπορούσε να τις διερευνήσει περισσότερο.

Το κάνουν; Δεν ξέρω. Πάντως δεν το λένε.