Ψάχνει για… αμερικανάκια;

Ενα νέο και παράξενο στοιχείο στην πολιτική ζωή του τόπου προέκυψε με τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη «Wall Street Journal» της 27ης Σεπτεμβρίου.
Ποιο είναι αυτό; Η διαβεβαίωση του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι «περίπου τον Μάρτιο» η συμφωνία με τα Σκόπια θα κυρωθεί στην ελληνική Βουλή.
Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω αν ο συνασπισμός μου θα επιβιώσει. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο συνεταίρος μου στον συνασπισμό».
Παράξενη διατύπωση.
Αφενός επειδή η επιβίωση του συνασπισμού θα έχει κριθεί πριν κυρωθεί η συμφωνία.
Αφετέρου επειδή, αν δεν επιβιώσει ο συνασπισμός, δεν βλέπω πώς μπορεί να επιβιώσει η κυβέρνηση. Και ακόμη λιγότερο πώς θα κυρωθεί η συμφωνία.
Μια εξήγηση βεβαίως είναι ότι ο Καμμένος λέει παραμύθια, θα στηρίξει την κυβέρνηση μέχρι τέλους και ο Τσίπρας το ξέρει.
Ο Πρωθυπουργός όμως δεν υπονόησε αυτό. Υπονόησε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να επιβιώσει παρά τη διάρρηξη του κυβερνητικού συνασπισμού – και όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να κυρώσει και τη συμφωνία με τα Σκόπια.
Πώς μπορεί να συμβεί αυτό;
Ο απλούστερος τρόπος είναι να κατεβάσει τα τανκς και να καταργήσει το Κοινοβούλιο. Δεν βρίσκω εύκολο να το κάνουν, ακόμη κι αν θα τους βόλευε.
Αν δεν κατέβουν τα τανκς, τα πράγματα μπερδεύονται.
Πώς θα επιβιώσει η κυβέρνηση αν οι ΑΝΕΛ άρουν ρητά την εμπιστοσύνη τους και αποχωρήσουν; Και όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να κυρώσει μια συμφωνία στην οποία αντιτίθεται πάνω από το 70% του ελληνικού λαού;
Δύο μόνο τρόπους μπορώ να φανταστώ.
Ο ένας είναι να αλλάξει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να μαζέψει αλλού ο Τσίπρας τους 151 βουλευτές που χρειάζεται.
Πράγμα εξαιρετικά απίθανο. Ακόμη κι αν μαζέψει κάποιους ξέμπαρκους, πολύ δύσκολα θα βρει 151.
Ο δεύτερος είναι να κάνει τον ανήξερο και να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς τους ΑΝΕΛ σαν να μην τρέχει τίποτα.
Θα του λέει η αντιπολίτευση «δεν έχεις την εμπιστοσύνη της Βουλής» κι αυτός θα απαντά «αν δεν σας αρέσει κάντε πρόταση δυσπιστίας».
Ακόμη κι αν κάποιοι συνταγματολόγοι θεωρούν ότι τυπικά δεν έχει πρόβλημα η κυβέρνηση όσο δεν υπάρχει ψηφοφορία εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας, είναι προφανές ότι η παραμονή στην εξουσία με το «έτσι θέλω» μιας κοινοβουλευτικής μειοψηφίας συνιστά μείζονα πολιτική εκτροπή.
Με αυτονόητες συνέπειες – για όσους αποτελούν την κυβέρνηση, όχι για τους συνταγματολόγους που ούτως ή άλλως συνηθίζουν να παίρνουν κόσμο στον λαιμό τους…
Δεν είμαι βέβαιος ότι ο Τσίπρας θα αποτολμήσει κάτι τέτοιο. Υποθέτω, θα φοβηθεί τις συνέπειες.
Υπενθυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2015 έκανε την κωλοτούμπα όταν στενός συνεργάτης του τον προειδοποίησε πως αν γίνει καμία στραβή με το ευρώ «θα πάει φυλακή».
Τι μένει λοιπόν στο μυαλό του Τσίπρα; Ενα σενάριο τύπου 2015. Να κάνει δηλαδή η αντιπολίτευση τα στραβά μάτια και να του δώσει χρόνο να κυρώσει τη συμφωνία με τα Σκόπια προκειμένου να μην την κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση.
Πιθανό; Απίθανο.
Αφενός επειδή το καλύτερο δώρο του Τσίπρα στον Μητσοτάκη θα ήταν να πάει σε εκλογές με το Σκοπιανό ανοιχτό. Οι εκλογές θα γίνουν δημοψήφισμα.
Αφετέρου επειδή ουδείς στην αντιπολίτευση εμπιστεύεται τον Τσίπρα τι θα κάνει αν η αντιπολίτευση του χαλαρώσει λίγο το λουράκι.
Υποθέτω λοιπόν ότι δεν θα του χαρίσουν ούτε εικοσιτετράωρο στην εξουσία.
Και γι’ αυτό η διαβεβαίωση του Τσίπρα στους αμερικανούς αναγνώστες της «Wall Street Journal» ότι η κυβέρνησή του θα επιβιώσει ακόμη κι αν δεν επιβιώσει ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι σαν να ψάχνει για… αμερικανάκια.
Αλλά μικρό το κακό. Εδώ υπάρχουν… ελληνάκια που διακινούν ότι ο Τσίπρας θα τα κάνει όλα αυτά και θα κερδίσει και τις εκλογές!

Ψεκασμοί

Υποτίθεται πως μία από τις βασικές αρχές δημοκρατικής παιδείας είναι να εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη.
Δεν είναι πάντα εύκολο. Υστερα από δύο απαλλακτικά βουλεύματα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου επιμένει να στείλει τον Α. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ στο δικαστήριο.
Η παρανοϊκή κατηγορία που τον κυνηγάει είναι ότι το φθινόπωρο του 2010 αλλοίωσε τα στοιχεία του ελλείμματος 2009 ώστε να μπει η χώρα στο Μνημόνιο που είχε ήδη μπει από τον… Μάιο!
Τον Γεωργίου διώκουν διάφοροι ψεκασμένοι.
Προφανώς ο ψεκασμός δεν είναι μέθοδος απονομής δικαιοσύνης. Σωστά. Σκεφθείτε όμως πως τα δύο απαλλακτικά βουλεύματα για τον Γεωργίου από δικαστές εκδόθηκαν και αυτά.
Συνεπώς υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα, απλώς κάποιοι από αυτούς ψεκάζονται!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.