Την παραμονή του 2000, πριν από είκοσι πέντε χρόνια, στα γραφεία του «Βήματος» στην ιστορική έδρα της εφημερίδας στην οδό Χρήστου Λαδά 3, επικρατούσε αισιοδοξία. Μας είχε όλους επηρεάσει η επικείμενη αυγή της νέας χιλιετίας – δεν ξημερώνει κάθε μέρα νέα χιλιετία!
Και ενώ έφταναν οι ειδήσεις για την πρώτη ανατολή του έτους 2000 στα νησιά Κιριμπάτι του Ειρηνικού, τα οποία ουδείς εγνώριζε, έσκασε δίπλα μας, στη Μόσχα, μια «βόμβα»: ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν παραιτήθηκε ξαφνικά και, όπως όριζε το ρωσικό Σύνταγμα, το αξίωμά του αναλάμβανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πρωθυπουργός ήδη από τον Αύγουστο του 1999.
Οι πληροφορίες για τον Πούτιν ήταν λιγοστές το καλοκαίρι του 1999, ο διορισμός του στην πρωθυπουργία είχε περάσει στα ψιλά. Συλλέξαμε όσα στοιχεία βρήκαμε για τον πρώην πράκτορα της KGB – αυτό ήταν το πιο εντυπωσιακό στο βιογραφικό του – και στείλαμε το φύλλο στο τυπογραφείο.
Κανείς, ούτε ο ίδιος ο Γέλτσιν αν ζούσε, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο Πούτιν θα εξακολουθούσε, είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, να βρίσκεται στα ηνία της Ρωσίας.
Ο Πούτιν γιορτάζει τη στρογγυλή επέτειο με μια τριετία πολέμου στην Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Το 20% των εδαφών της Ουκρανίας τελεί υπό ρωσική κατοχή, δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί.
Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, 43.000 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί και 370.000 έχουν τραυματιστεί (Δεκέμβριος 2024). Ως τον Σεπτέμβριο του 2024 η Ρωσία είχε χάσει 70.000 στρατιώτες (BBC).
Και από την Πρωτοχρονιά του 2025 σταμάτησαν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου – μέσω αγωγών της σοβιετικής εποχής που διέτρεχαν την Ουκρανία – προς την Ευρώπη, καθώς εξέπνευσε η πενταετής συμφωνία διαμετακόμισης που είχε συνάψει το Κίεβο με τη Μόσχα, στο τέλος του 2019.
Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε τον τερματισμό μεταφοράς ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας, «μία από τις μεγαλύτερες ήττες της Μόσχας».
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ανησυχούν, η Κομισιόν καθησυχάζει ότι η κίνηση ήταν αναμενόμενη και ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη.
Και ο Πούτιν; Τελεί εν αναμονή του «φίλου» Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.
Στο μεταξύ, μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης ετοιμάζεται να ρίξει ανάθεμα στους Ουκρανούς που έκλεισαν τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου. Χωρίς να ενδιαφέρεται για το τι πραγματικά συμβαίνει. Και χωρίς να τραγουδήσει και χωρίς απλώσει καμία ουκρανική σημαία στο Σύνταγμα «για την ειρήνη».