Οι ρωγμές στο «μπλοκ Μητσοτάκη»

Σε όλους τους συνομιλητές του, Ελληνες και ξένους, ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν προτίθεται να κάνει εκλογές πριν από το 2023 – στην κανονική λήξη της θητείας του…

Η διαβεβαίωση έχει μια λογική. Υπόσχεται πολιτική σταθερότητα και μάλιστα δωρεάν. Οποιος το δέσει κόμπο, δικό του θέμα.

Κανείς Πρωθυπουργός δεν θα δεσμευόταν, ούτε θα αποκάλυπτε σε συνομιλητές του πότε προτίθεται να κάνει ή να μην κάνει εκλογές. Ο χρόνος των εκλογών αποτελεί κλασικό πρωθυπουργικό προνόμιο.

Η διαβεβαίωση όμως έχει και ένα ρίσκο: την απλή αναλογική.

Ο Μητσοτάκης είναι σήμερα εκλογικά πανίσχυρος, μπορεί να την κάψει σε όποια εκλογική αναμέτρηση επιλέξει. Κανείς δεν τον διαβεβαιώνει όμως ότι θα μπορεί να το κάνει πάντα, ούτε ότι το 2023 θα είναι στο χέρι του να πάει με ασφάλεια σε μια διπλή αναμέτρηση.

Προς το παρόν φυσικά δεν έχει μεγάλα εμπόδια μπροστά του – αν εξαιρέσει κανείς το Μεταναστευτικό.

Ούτως ή άλλως, η αξιωματική αντιπολίτευση περισσότερο δείχνει σε αποδρομή παρά σε άνοδο. Και δύσκολα θα αναστραφεί η πορεία της όσο παραμένει εγκλωβισμένη σε μια μειοψηφική ή παρωχημένη αριστερή ατζέντα.

Ξέρει άραγε πολλούς Ελληνες που ενδιαφέρονται σήμερα για την τύχη του Παπαγγελόπουλου, που κάνουν σημαία τους το ΚΕΘΕΑ ή κόπτονται για τις καταλήψεις;  

Η τακτική επιλογή του Μητσοτάκη παραμένει άλλωστε η ίδια. Καταλαμβάνει ο ίδιος το κέντρο και σπρώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ στα άκρα – είναι αλήθεια πως τον βοηθάει κι ο ΣΥΡΙΖΑ όσο μπορεί…

Ακόμη και το Μεταναστευτικό είναι μια ατζέντα που δυσκολεύει μεν την κυβέρνηση αλλά χωρίς να ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Το επαναλαμβανόμενο μέχρι κορεσμού εφεύρημα της «Ακροδεξιάς» ούτε πούλησε εκλογικά, ούτε δείχνει να πουλάει μετεκλογικά.

Λογικό. Οπως συνέβη και με τις Πρέσπες, οι άνθρωποι δεν αντιδρούν στο Μεταναστευτικό επειδή είναι ακροδεξιοί. Αντιδρούν επειδή δεν τους αρέσουν αυτά που γίνονται.

Το πρόβλημα του Πρωθυπουργού είναι κυρίως ο ίδιος. Η «προεδρική πρωθυπουργία» που έχει επιλέξει τον φέρνει συνεχώς στην πρώτη γραμμή της διακυβέρνησης, άρα και της φθοράς.

Σοβαρή φθορά μπορεί να μην υπάρχει ακόμη. Ο μήνας του μέλιτος παρατείνεται. Αλλά ούτε έχει υπάρξει ποτέ κυβέρνηση άφθαρτη.

Στα σημαντικά ενδεχομένως δεν θα έχει πρόβλημα διαχείρισης. Η αναθεώρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ομαλά και με ισχυρές πλειοψηφίες. Ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί χωρίς πρόβλημα. Και ούτε θα δυσκολευτεί να βρει κάποιον ευρύτερα αποδεκτό υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – κατά προτίμηση μια γυναίκα εκτός κομματικής πολιτικής…

Δεν είναι τα σημαντικά όμως που φθείρουν συνήθως τις κυβερνήσεις, με δεδομένο ότι ο Μητσοτάκης έχει αρκετή πείρα για να μην εμπλακεί σε κάποια πολιτική επιχείρηση τύπου Πρέσπες.

Οι κυβερνήσεις φθείρονται κυρίως από τα μικρά και τα ασήμαντα. Κοστίζει η ακατάσχετη φλυαρία των βουλευτών, οι αστοχίες των υπουργών, οι γραφικότητες των επιτροπών και η ανακατωσούρα του πρωθυπουργικού επιτελείου.  

Το πραγματικό λοιπόν στοίχημα του Μητσοτάκη βρίσκεται αλλού. Στη δυνατότητά του να διατηρήσει ενωμένη την κοινωνική, πολιτική και ιδεολογική συμμαχία που τον έφερε στην εξουσία.

Μια συμμαχία που διαμορφώθηκε ασφαλώς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που τροφοδοτήθηκε από τη συντηρητική στροφή της ελληνικής κοινωνίας, αλλά που έχει και πολλά θετικά χαρακτηριστικά.

Είναι μια συμμαχία με σαφές πολιτικό πρόσημο, ορατό κοινωνικό στίγμα και καθαρές προσδοκίες.

Εκεί θα κριθεί το παιχνίδι της τετραετίας.

Αν το «μπλοκ Μητσοτάκη» καταφέρει να μην παρουσιάσει ρωγμές, πολύ δύσκολα θα ξεφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από έναν μειοψηφικό ρόλο.

Αν όμως το μπλοκ αυτό αρχίζει να τρίζει, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει εκ των πραγμάτων εκείνο που δεν έχει σήμερα. Εναν πολιτικό ρόλο.  

Συμμετοχή

Η «Πρωτοβουλία των 58» για την ανασύνταξη του ΠαΣοΚ (2014), η «Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση» του Τσίπρα (2016) και η «Πρωτοβουλία πολιτών Γέφυρα για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων» η οποία θα έφτιαχνε «έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο (σ.σ.: με τον ΣΥΡΙΖΑ) που θα φράξει τον δρόμο στο δεξιό/ακροδεξιό μπλοκ» (2019), έχουν κάτι κοινό.

Συμμετείχε ο Ν. Μουζέλης.

Εκτιμούσε ότι ο Τσίπρας «τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον τρώει για μπρέκφαστ» και ότι «θα είναι κύριος παίκτης στο πολιτικό σύστημα για πολλά χρόνια» (ΕΡΤ, 26.2.2019).    

Εγιναν εκλογές. Εχασε ο παίκτης.

Στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» που έφτιαξε λίγους μήνες αργότερα ο Μητσοτάκης με τη Γιάννα συμμετέχει ο Ν. Μουζέλης.  

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.