Μία απορία έχω μόνο και θα ξεκινήσω από αυτή: Στο Χάρβαρντ έχουν δει τη συνέντευξη – με συγχωρείτε, την ιστορική συνέντευξη – του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιλ Κλίντον στο CNN; Και μη μου πείτε ότι έκτοτε έχουν περάσει κοντά δέκα χρόνια και έχει βελτιωθεί, γιατί εμείς που τον ζήσαμε τον ξέρουμε καλά! Εκείνοι θα τον γνωρίσουν τώρα και τους περιμένει πολύ ευχάριστη έκπληξη. Ιδίως στο κομμάτι των ερωτήσεων που θα ακολουθούν τις διαλέξεις, ως είθισται με τους προσκεκλημένους ομιλητές. Τόσο ευχάριστη έκπληξη, που δεν θα απέκλεια να συνέβαλε και ο Μητσοτάκης προσωπικά στην πρόσκληση – έχει αυτή τη δυνατότητα ως διακεκριμένος alumnus του ιστορικού ιδρύματος. Ισως για να ανταποδώσει με κάτι ιλαρό και αναψυκτικό την οφειλή στη «μητέρα της ψυχής του» (alma mater).

Από την ανακοίνωση του Χάρβαρντ, πάντως, συνάγεται ότι το κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου προσκαλεί τον κ. Τσίπρα επειδή θέλουν να μάθουν από την εμπειρία του «στις υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις», όπως σημειώνεται, στις οποίες συμμετείχε κυρίως για την οικονομική κρίση. Για να το πω απλά, τον προσκαλούν για να τους αφηγηθεί την ιστορία της περίφημης κωλοτούμπας από την πλευρά του σαλτιμπάγκου. Θα τους είναι δύσκολο στην αρχή να διαχειριστούν την κατάπληξή τους, είναι βέβαιο, δεδομένου ότι είναι εντελώς απροετοίμαστοι γι’ αυτό που θα συναντήσουν, θα περάσουν όμως αξέχαστα! Ωραία θα ήταν, για να κάνω και εγώ μια ευχή, αν το Netflix αγόραζε με κάποιον τρόπο τα δικαιώματα από την παραμονή του κ. Τσίπρα στο Χάρβαρντ και να το έκανε ντοκιμαντέρ. Αλλωστε, στην πλατφόρμα τους φιλοξενούν όλο το έργο, τηλεοπτικό και κινηματογραφικό, των «Monty Python». Αξίζει λοιπόν να δώσουν χώρο και στους επιγόνους τους…

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι ο καθηγητής που απευθύνει την πρόσκληση στον κ. Τσίπρα είναι ο Ντάνιελ Ζίμπλατ, ο οποίος μαζί με τον Στίβεν Λεβίτσκι έχει γράψει τη μελέτη «How Democracies Die», που είχε παγκόσμια επιτυχία το 2018 όταν εκδόθηκε σε βιβλίο. Αντικείμενο της μελέτης είναι οι τρόποι με τους οποίους οι δημοκρατίες διαβρώνονται εκ των έσω με «δημοκρατικά» μέσα. Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι ο καθηγητής Ζίμπλατ θα ακούσει με ζωηρό ενδιαφέρον τον κ. Τσίπρα να του παρουσιάζει τη θεωρία του για τους «αρμούς της εξουσίας». Θα του είναι πολύ χρήσιμα όσα θα ακούσει για μια εμπλουτισμένη επανέκδοση του βιβλίου του…

ΜΙΑ ΧΑΡΑ

Να μην ανησυχείτε καθόλου! Σας βεβαιώ ότι όλα πήγαν μια χαρά στη διεθνή διάσκεψη των Παρισίων για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Οι Αμερικανοί δεν υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν, που δεν ήταν κάτι περισσότερο από μια δήλωση προθέσεων, και πολύ καλά έκαναν. Η εξέλιξη της τεχνολογίας ΑΙ είναι η παράμετρος γεωπολιτικής ισχύος του μέλλοντος, θα ήταν λοιπόν ανόητοι οι Αμερικανοί αν αντί να τρέχουν να προλάβουν πρώτοι, όπως κάνουν τώρα, κάθονταν να συζητήσουν πρώτα πως πρέπει να τρέξουν. Οσο για το γεγονός ότι οι Κινέζοι, οι κυριότεροι ανταγωνιστές των Αμερικανών στην υπόθεση αυτή, υπέγραψαν τη διακήρυξη, δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Οι Κινέζοι παραβιάζουν με ένα σωρό πλάγιους τρόπους τις εμπορικές συμφωνίες, που υποτίθεται ότι τους δεσμεύουν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου. Θα διστάσουν να κάνουν το ίδιο με μια δήλωση ευγενών προθέσεων για την τεχνολογία αιχμής; Τουλάχιστον επ’ αυτού, οι Αμερικανοί είναι περισσότερο ειλικρινείς.

Συμμετείχαμε και εμείς, όμως, μάλιστα ο Πρωθυπουργός, που εκπροσώπησε τη χώρα στη διάσκεψη, τόνισε ότι «είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που έχουν καταρτίσει μία συνεκτική εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη». Χαίρομαι, γιατί αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία ΑΙ δεν κινδυνεύει από εμάς και το ρυθμιστικό μας πλαίσιο, διότι δεν έχουμε ΑΙ και δεν έχουμε τα μέσα για να μπούμε σε αυτό το παιχνίδι. Συνεπώς, όλα καλά με την τεχνητή νοημοσύνη: από τους Ελληνες δεν κινδυνεύει και οι Αμερικανοί συνεχίζουν ανεμπόδιστοι την έρευνα. Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι…

ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Από τον διαχειριστικό έλεγχο που παρήγγειλε ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς στα πεπραγμένα του προκατόχου του, προέκυψε ότι δαπανήθηκαν 5,5 εκατομμύρια για «μυοκτονίες και απώθηση ερπετών», ενώ το ετήσιο κόστος του συγκεκριμένου έργου είναι σήμερα 30.000 ευρώ. Τι να πω; Εκ του αποτελέσματος, εικάζω ότι ολόκληρο το ποσό θα πήγε στην απώθηση ερπετών και για τις μυοκτονίες δεν θα περίσσεψε τίποτα…

ΤΟ «ΜΕΛΛΟ» ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ

Στην Κύπρο, διαβάζω, η κυβέρνηση προχωρεί στην επέκταση του δικαιώματος της ψήφου και στα δεκαεπτάχρονα και χαίρομαι. Εύγε, αδελφοί μας! Γιατί μόνο ένας; Πολλούς Φειδίες χρειάζεται η Κύπρος! Στο κάτω-κάτω, το μόνο ενδιαφέρον προϊόν που παρήγαγε τα τελευταία χρόνια η πολιτική ζωή της Κύπρου ήταν ο Φειδίας. Αρνητικά ενδιαφέρον, δεν χωρεί αμφιβολία, πάντως ενδιαφέρον – και τα φρούτα, άλλωστε, έχουν τη νοστιμιά τους. Εμπρός λοιπόν για περισσότερους Φειδίες! Ηδη, πληροφορούμαι, ο νικητής του κυπριακού «Power of Love» και δραστήριος τικτόκερ Νίκος Πελετιές έχει δηλώσει ότι κατέρχεται ως υποψήφιος στις βουλευτικές του 2026. Εχει δίκιο λοιπόν ο Φειδίας που συνηθίζει να λέει: «Το μέλλο μάς ανήκει». Ετσι το λέει ακριβώς, γιατί οι Κύπριοι εκτός του ότι προφέρουν το νι εκεί που δεν υπάρχει, συχνά δεν το προφέρουν εκεί που υπάρχει…

Ο Κώστας Τασούλας εξελέγη στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και μετά την ορκωμοσία του στις 13 Μαρτίου θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τώρα μόλις ξεκινούν τα δύσκολα για τον κ. Τασούλα, γιατί πρέπει να βρει εκείνο «το αόρατο νήμα που μας ενώνει», για το οποίο μίλησε ο ίδιος, και να το κρατήσει