Στο Φεστιβάλ των Καννών του 2024, το βραβείο γυναικείας ερμηνείας μοιράστηκαν οι τέσσερις πρωταγωνίστριες της ταινίας «Εμίλια Πέρες», του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ: η Κάρλα Σοφία Γκασκόν, η Ζόε Σαλντάνια, η Σελένα Γκόμες και η Αντριάνα Πας. H ταινία απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ.
Πρόσφατα, η ταινία τιμήθηκε με τέσσερις Χρυσές Σφαίρες. Είναι επίσης υποψήφια για 13 βραβεία Οσκαρ, μεταξύ των οποίων και το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Γκασκόν.
Η ταινία που προβλήθηκε και στην Ελλάδα, δίχασε το κοινό. Η πλοκή της αναφέρεται σε έναν μεξικανό αρχηγό καρτέλ ναρκωτικών, ο οποίος αποφασίζει να αλλάξει φύλο, να γίνει γυναίκα και να βοηθήσει τις οικογένειες των θυμάτων του. Τον ρόλο του αρχηγού του καρτέλ που αλλάζει φύλο και γίνεται η Εμίλια Πέρες, του τίτλου της ταινίας, υποδύεται η ισπανίδα διεμφυλική ηθοποιός Κάρλα Σοφία Γκασκόν.
Εξαρχής η συζήτηση για την ταινία εστίασε στο θέμα της διεμφυλικής πρωταγωνίστριας. Η ίδια η ηθοποιός, στις Κάννες, χωρίς να ευχαριστήσει τις συναδέλφους της με τις οποίες μοιράστηκε το βραβείο, εκφώνησε έναν σύντομο λόγο υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων όπως η ίδια, που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες.
Οταν η αμερικανική ακαδημία κινηματογράφου ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες για τα βραβεία Οσκαρ ερμηνείας, κριτικοί και κοινό διέκριναν την πρόθεσή της να βραβεύσει μια διεμφυλική ηθοποιό, με σκοπό να στείλει ηχηρό μήνυμα στον τρανσφοβικό πρόεδρο Τραμπ.
Αν το σκεπτικό της ακαδημίας είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως καλλιτεχνικό, τότε υπάρχει πρόβλημα ως προς την αξιοπιστία των βραβείων. Και η ίδια όμως η Γκασκόν εστίασε περισσότερο στην επιτυχία της ως διεμφυλικής γυναίκας και λιγότερο στην αξία της ως ηθοποιού.
Ωσπου ανεσύρθησαν παλαιότερα tweets, στα οποία η ηθοποιός αναρωτιόταν «πόσες ακόμη φορές η Ισπανία θα χρειαστεί να διώξει από το έδαφός της μουσουλμάνους;». Χαρακτήριζε «ξοφλημένο ναρκομανή» τον μαύρο αμερικανό Τζορτζ Φλόιντ του οποίου η δολοφονία από λευκό αστυνομικό, τον Μάιο του 2020 στη Μινεάπολη, προκάλεσε ογκώδεις διαδηλώσεις. Για τον Χίτλερ, έγραψε ότι «είχε απλώς τη δική του ιδέα για τους Εβραίους».
Μετά τον τεράστιο θόρυβο που προκλήθηκε, η Γκασκόν μιλώντας στο ισπανικό CNN, με λυγμό στη φωνή, ζήτησε συγγνώμη από όσους πλήγωσε, δηλώνοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε ρατσίστρια. Φευ, ο ρατσισμός και η αμορφωσιά συναντώνται στους πάντες: άνδρες, γυναίκες, διεμφυλικούς. Μόνον το φύλο ενός ανθρώπου δεν αποτελεί ούτε εύσημο ούτε παράσημο.