Τις κακές στιγμές τού 2024 τις ξέρετε: Ο Τραμπ επανεξελέγη πρόεδρος στις ΗΠΑ. Η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο στη Ουκρανία. Το καθεστώς Πούτιν δολοφόνησε τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι.
Η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να βράζει, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου παραμένει ανυποχώρητος στις θέσεις του για τη λύση του Παλαιστινιακού – και το Παλαιστινιακό δεν ταυτίζεται με την εγκληματική Χαμάς.
Η ΕΕ παραμένει αδύναμη στη διεθνή σκηνή. Η Γαλλία τελεί σε πολιτική κρίση εξαιτίας της απόφασης του προέδρου Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, η Γερμανία τελεί σε οικονομική ύφεση και ζει επικίνδυνη άνοδο της Ακροδεξιάς.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου – της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης – «ψήθηκαν» από απανωτούς καύσωνες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής (το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στα χρονικά). Ο υπερτουρισμός έπνιξε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα στέγης.
To 2024 ήταν και η χρονιά που διοργανώθηκαν περισσότερες εκλογές από ποτέ. Και όμως, στις 31 από τις 60 χώρες όπου έγιναν εκλογές, το πολίτευμα είναι απολυταρχικό. Η έκθεση του ινστιτούτου Varieties of Democracy (V-Dem,) του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, για την κατάσταση της δημοκρατίας στον κόσμο δεν είναι ενθαρρυντική.
Στο τέλος του 2024 το επίπεδο της δημοκρατίας που απολαμβάνει ο μέσος πολίτης του κόσμου έχει πέσει στα επίπεδα του 1985.
Ομως το 1985 ήταν η χρονιά που ανήλθε στην εξουσία ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Οι αλλαγές που ακολούθησαν, λίγα χρόνια αργότερα, ήταν κατακλυσμιαίες.
Το 2025 θα είναι η χρονιά που η δημοκρατία θα ανακάμψει; Δεν υπάρχει ασφαλής πρόγνωση, οι ενδείξεις παραμένουν αποθαρρυντικές. Αυτό δεν σημαίνει ότι το 2024 δεν υπήρξαν θετικές στιγμές.
Μια τέτοια ήταν η πτώση της δικτατορίας του Ασαντ στη Συρία – παρότι είναι άγνωστες οι πραγματικές προθέσεις του νέου καθεστώτος (που είναι πρώην τζιχαντιστές). Επίσης, το 2024, παρά τους πολέμους, την έλλειψη δημοκρατίας, την κλιματική αλλαγή, το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως εξακολούθησε να αυξάνεται.
Η ιατρική επιθεώρηση Lancet – οι επιστήμονες δηλαδή – γράφει ότι από το 1990 ως σήμερα το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί παγκοσμίως, κατά 6,2% έτη, και σε ορισμένες χώρες, όπως η Αιθιοπία, κατά 18,2% έτη.
Μην το θεωρείτε αμελητέο. Το 1985, τη χρονιά της ανόδου του Γκορμπατσόφ, στην Αιθιοπία των 40 εκατομμυρίων πέθαναν από πείνα 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι. Σήμερα ζουν εκεί 132 εκατομμύρια – η φυματίωση και άλλες αναπνευστικές νόσοι έχουν εξαλειφθεί. Αρα, κάτι κάνουμε καλά ως πλανήτης.
Καλή Χρονιά!