Αν πράγματι η ολοκλήρωση του μέτρου της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα χρήματα θα χαθούν. Είναι ξεκάθαρο ότι μόνο με ένα μικρό θαύμα θα μπορέσουν οι εταιρείες να προσαρμοστούν και μετά τις νέες παρατάσεις που δόθηκαν. Και το ερώτημα είναι σαφές. Οι επιχειρήσεις δεν θέλουν ή το υπουργείο Οικονομικών υποτίμησε το χρονοβόρο του πράγματος;
Οτι για παράδειγμα οι εταιρείες που κάνουν αυτή τη δουλειά είναι λίγες, οι υπόχρεες πάρα πολλές. Ανω των 300.000. Επιπλέον, από το να κοιτούν πώς θα εξυπηρετήσουν τους υφιστάμενους πελάτες, προτιμούν προφανώς να ενδιαφερθούν για τους νέους πελάτες που τους έφερε ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών με την υποχρεωτική επέκταση των POS και σε άλλους κλάδους. Μετά από αρκετούς μήνες, μόλις οι μισές επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί. Αυτό τουλάχιστον λένε από το υπουργείο Οικονομικών. Σε πολλές γειτονιές κοντά στο κέντρο της Αθήνας, σπανίως βρίσκει κανείς μια επιχείρηση που όχι να έχει συνδεθεί, αλλά ούτε ραντεβού δεν έχει καταφέρει να κλείσει.
Οι εταιρείες που κάνουν αυτές τις δουλειές έχουν πελαγώσει και δεν σηκώνουν ούτε το τηλέφωνο. Στην περιφέρεια, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Στην Αλεξανδρούπολη όταν ρωτήθηκε λογιστής, έβαλε τα γέλια. Ούτε σε έξι μήνες δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση, για αυτό το βασικό φορολογικό μέτρο, στην περιοχή. «Αν δεν βρίσκουν οι εταιρείες στην Αθήνα, πιστεύετε ότι θα βρούμε εμείς στην ακριτική Θράκη;» επισημαίνουν εύλογα. Το ίδιο καταγγέλλουν και από άλλες περιοχές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας. Ο κίνδυνος να χαθεί για αυτό το σημαντικό φορολογικό μέτρο η αγορά του Πάσχα, όπου οι ελληνική επαρχία γεμίζει επισκέπτες και οι τζίροι αυξάνουν, είναι ορατός.
Το σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα, το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί ξανά στο δίλημμα στο πώς να το χειριστεί. Με το υπάρχον πλαίσιο και τις παρατάσεις που δόθηκαν, οι υπόχρεοι οφείλουν να έχουν συνδεθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου ή να έχουν κλείσει ραντεβού (με τις εταιρείες που δεν σηκώνουν τηλέφωνα και δεν απαντούν στα emails) ως τα τέλη Μαρτίου προκειμένου να κάνουν την προσαρμογή το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου. Εως τη Μεγάλη Τρίτη δηλαδή. Οποιος δεν τα καταφέρει, θα βρεθεί ανοιχτός σε σημαντικά πρόστιμα.
Και το ερώτημα που επιστρέφει στο οικονομικό επιτελείο είναι εάν τα πρόστιμα θα βεβαιωθούν και προς ποιους. Θα πληρώσουν τη νύφη οι επιχειρήσεις που λένε ότι δεν βρίσκουν εταιρεία να κάνει τη δουλειά ή οι τεχνικές εταιρείες που λένε ότι δεν προλαβαίνουν, καθώς ο όγκος της δουλειάς ξεπερνά τις δυνατότητές τους, ή θα δοθεί μια νέα παράταση; Θα έχει ενδιαφέρον η εφετινή Μεγάλη Εβδομάδα…