Η «Συνωμοσία εναντίον της Αμερικής», το μυθιστόρημα του αμερικανού συγγραφέα Φίλιπ Ροθ, κυκλοφόρησε στην Αμερική τον Σεπτέμβριο του 2004. Στην Ελλάδα ζούσαμε στον απόηχο των επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων του Αυγούστου και του «έπους» της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία, λίγο νωρίτερα. Στην Αθήνα υπήρχαν ακόμη μεγάλα βιβλιοπωλεία όπου τα ξένα βιβλία έφταναν λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία τους στη χώρα παραγωγής τους. Στις αρχές Οκτωβρίου, αγόρασα το βιβλίο του Ροθ στα αγγλικά, το διάβασα και εντυπωσιάστηκα.

Τι θα συνέβαινε στην Αμερική αν στις εκλογές του 1940, αντί του Δημοκρατικού Ρούζβελτ, είχε εκλεγεί ο Τσαρλς Λίντμπεργκ, τον οποίο, κατά τον συγγραφέα, πρότειναν ως υποψήφιο πρόεδρο οι Ρεπουμπλικανοί; Αυτό ήταν το υποθετικό ερώτημα με βάση το οποίο ο Ροθ έγραψε ένα από τα καλύτερα – ίσως το καλύτερο, για μένα – βιβλία του.

Ο Λίντμπεργκ ήταν εθνικός ήρωας, το 1927 είχε διασχίσει με αεροπλάνο, μόνος του και χωρίς στάση, τον Ατλαντικό. Ηταν όμως και βαθιά αντισημίτης, είχε επισκεφθεί αρκετές φορές τη ναζιστική Γερμανία, είχε βραβευτεί από τον Χίτλερ και ήταν υπέρμαχος του «America First», «Πρώτα η Αμερική».

Τον Οκτώβριο του 2004, η Αμερική όδευε σε προεδρικές εκλογές. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος ήταν εκ νέου υποψήφιος απέναντι στον Δημοκρατικό γερουσιαστή Τζον Κέρι.

Ο πόλεμος των Αμερικανών στο Ιράκ συνεχιζόταν παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, με αφορμή και τις αποκαλύψεις για τις φρικωδίες αμερικανών στρατιωτών στις ιρακινές φυλακές του Αμπού Γκράιμπ. Η Αμερική του Μπους δεν ήταν η μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική Αμερική.

Οπως δεν ήταν και η Αμερική του Λίντμπεργκ που περιέγραφε ο Ροθ: ήταν μια χώρα εφιαλτική, όπου οι Εβραίοι, όπως ο συγγραφέας, διώκονταν, μια χώρα που διολίσθαινε στον φασισμό.

Διαβάζοντας το βιβλίο δεν είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσε να είναι μια αλληγορία για την Αμερική του Μπους. Δεν είχα φανταστεί ότι η Αμερική του Μπους μπορούσε να διολισθήσει στον φασισμό. Ο Μπους ήταν από τους χειρότερους προέδρους αλλά δεν πίστευα ότι αν έχανε τις εκλογές δεν θα αναγνώριζε την ήττα του.

Στις σημερινές εκλογές στην Αμερική, αν ο Τραμπ χάσει, είναι πιθανό να προκαλέσει χάος αρνούμενος το εκλογικό αποτέλεσμα. Και αν κερδίσει; Θα διολισθήσει η Αμερική στον φασισμό; Και δυστυχώς για όλους μας, ο Φίλιπ Ροθ δεν ζει πλέον για να γράψει ένα ακόμη σπουδαίο βιβλίο.