Υπάρχουν και χειρότερα

Να πάει στα τσακίδια λοιπόν το 2024 – αλλά εμείς καλές γιορτές να έχουμε!

Αφήσαμε πίσω μας την πιο σκοτεινή ημέρα του χρόνου· το μεν φως διεκδικεί τα δικαιώματά του με χαμόγελο βασιλικό πάνω από χιονιάδες και θύελλες, από την άλλη η εγκληματική δραστηριότητα των καλικάντζαρων κορυφώνεται τούτες τις ημέρες που εμείς γιορτάζουμε – τι κακά πνεύματα θα ήταν αν δεν προσπαθούσαν να μας χαλάσουν τις γιορτές;

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζονταν οι χθόνιοι καλικάντζαροι για να σπείρουν το κακό, καλά τα καταφέρναμε και από μόνοι εμείς οι homo sapiens όλη τούτη τη χρονιά που πέρασε: το θεοφοβούμενο κράτος του Ισραήλ ισοπέδωσε τη Γάζα δολοφονώντας δεκάδες χιλιάδες γυναικόπαιδα και μερικές δεκάδες τρομοκράτες, η αυτοκρατορική Ρωσία έκανε το ίδιο στην Ουκρανία με τη βοήθεια Κορεατών, στη Συρία έπεσε η δικτατορία των Ασαντ και τη διαδέχθηκε καινούργια κάποιων που έχουν δυσκολοπρόφερτα επώνυμα, η παλαιότερη και μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη ανακήρυξε ηγέτη της τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αν σκεφθούμε τι συμβαίνει γύρω-γύρω, μια χαρά είμαστε εμείς· ακόμα και πρωθυπουργία Κασσελάκη πταίσμα θα ήταν σε σχέση με τα εγκλήματα που συμβαίνουν αλλού.

Ας πούμε, την περασμένη Κυριακή κατέβηκα στο Κέντρο, έτσι για να γιορτάσω που ήταν τα μαγαζιά ανοιχτά· ελάχιστοι το σκέφθηκαν, τα πεζοδρόμια ήταν άδεια, τα περισσότερα μαγαζιά κλειστά. Επιασε να βρέχει, έτρεξα, 14.13 ήμουν στην αφετηρία του 022 στη Σίνα· ευλόγησα τον ΟΑΣΑ που υπήρχε υπόστεγο να με καλύπτει να μη βρέχομαι, κοίταξα και την εφαρμογή στο κινητό, 14.35 θα έφευγε το επόμενο λεωφορειάκι για Κυψέλη.

Εκανε λίγο κρύο αλλά με θέρμαινε η σκέψη ότι στην Ουκρανία θα περίμενα με θερμοκρασία υπό το μηδέν και θα κινδύνευα να με βρει στο κεφάλι πουτινικός πύραυλος. Πήγε η ώρα 14.35, 14.40, κοίταξα να δω πού βρίσκεται το λεωφορείο στην ωραία app του ΟΑΣΑ – με ενημέρωσε ότι λεωφορείο δεν ερχόταν, θα έπρεπε να περιμένω ως τις 14.55. Προφανώς, το δρομολόγιο των 14.35 είχε ακυρωθεί.

Πταίσμα, φυσικά· εντάξει, αισθάνεσαι για λίγη ώρα υποτιμημένος, τρικοκοσμικός που τον γράφουν στα παλιά τους παπούτσια οι αφεντάδες που τον κυβερνούν, αλλά λες «πάλι καλά· το σκέφτεσαι να μην είχε γίνει η Επανάσταση του 1821 και να είχαμε πρωθυπουργό τον Ερντογάν;».

Ανοια από ανία

Ο οποίος Ερντογάν ετοιμάζεται να αναλάβει τη διοίκηση της Συρίας, όπως έχει αναλάβει τη διοίκηση της μισής Λιβύης και τη συνδιοίκηση του Αζερμπαϊτζάν με την εκλεκτή οικογένεια Αλίγιεφ, η οποία κυβερνά τους Αζέρους περίπου από την ίδια εποχή που είχαν αναλάβει και οι Ασαντ τη Συρία.

Μου αρέσει που επεκτείνεται στα νότια και ανατολικά· μπορούμε να αισθανόμαστε πιο άνετα εμείς στα δυτικά. Αλλά η απορία μου παραμένει: παλιότερα οι βασιλιάδες, σουλτάνοι, πρίγκιπες κ.λπ. καταλάμβαναν χώρες ώστε να μεγαλώσουν τη φορολογική τους βάση, να προσλαμβάνουν περισσότερους μισθοφόρους ώστε να μπορούν να καταλάβουν καινούργιες χώρες, να έχουν περισσότερα φορολογικά έσοδα και παραπάνω μισθοφόρους – και ούτω καθεξής, ώσπου να καταλάβουν όλη τη Γη και μετά να πεθάνουν από ανία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν όμως πληρώνει από την τσέπη των υπηκόων του τις κατακτήσεις – δεν του φθάνουν, δανείζεται κιόλας με το υψηλότερο επιτόκιο στον κόσμο αυτή τη στιγμή, 28%. Η δύστυχη τουρκική λίρα αξίζει λιγότερο από 3 λεπτά του ευρώ και ο πληθωρισμός «τρέχει» με 47% – δεύτερη στον κόσμο μετά την Αργεντινή του Μιλέι με το αλυσοπρίονο με το άπιαστο 165%, με τρίτη, πολύ πίσω, τη Ρωσία του τσάρου Βλαδίμηρου με 9%.

Α, ναι: από ανία κινδυνεύει με άνοια η Τεχνητή Νοημοσύνη: Google, Meta, OpenAI, Amazon έχουν πια διαβάσει και ξαναδιαβάσει όλο το Internet από άκρη σε άκρη· έκαναν κείμενα (παρανόμως) ακόμα και εκπομπές του YouTube, καταβρόχθισαν και όλες τις ανοησίες που γράφονται στο Facebook, Instagram, TikTok – τερμάτισαν, τους χρειάζονται πολλά τρισεκατομμύρια λέξεις ακόμη για να ταΐσουν τα μηχανήματά τους, να τα κάνουν αξιόπιστα. Πού να τις βρουν όμως;

Θα της δίνουν να διαβάζει, λένε, αυτά που γράφει η ίδια η ΤΝ! Θυμήθηκα το αρχαίο ποιηματάκι για τον σοφό παπαγάλο που έμαθε να λέει «καλημέρα» και είπε «είμαι σοφός / τι κάθομαι εδώ πέρα;». Στο συνέδριο των πουλιών πηγαίνει, του λένε εκεί «ωραία, για πες μας και λίγο παραπέρα» και ο παπαγάλος «βήχει, ξεροβήχει, μα τι να πει; Ξανάπε «καλημέρα»».

Το σπέρμα του ευνούχου

Η τελευταία λέξη της μόδας στην καλιφορνέζικη ΤΝ είναι ο Claude, διαβάζω· ρομπότ που δίνει συμβουλές για σχέσεις οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές – κάπως σαν το «μίλα μου βρώμικα» της «Athens Voice» ή το «Η Ινα σας απαντά» του αλήστου μνήμης Ρομάντσο.

Θα μάθει και ωροσκόπια, τέλεια θα είναι η ΤΝ! Θα την αγοράζεις με συνδρομή μαζί με «φουσκωτή κούκλα», sex dol, που θα μιλάει κιόλας! Και δεν θα πιάνεις σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, δεν καταλαβαίνω γιατί ανησυχούν όλοι αυτοί οι καταστροφολόγοι γκουρού.

Εγώ ανησυχώ όμως για την αύξηση από 2% σε 5% του ΑΕΠ που θα ζητήσει ο πρόεδρος Τραμπ για την προστασία που πουλάει στις χώρες του ΝΑΤΟ – από όσο θυμάμαι, μόνο επί του αλησμόνητου υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου είχαν φθάσει οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας το 4,7%· ό,τι κυλούσε, πετούσε, εκτοξευόταν, επέπλεε, υποβρυχιούσε το αγόραζε ο μακαρίτης για την ασφάλειά μας.

Αλλά μου φαίνεται όλα αυτά που γράφονται και λέγονται για το τι θα κάνει ο Τραμπ σαν πρόεδρος είναι μπούρδες: αναλαμβάνει σε ηλικία 78 ετών, όσο ακριβώς ήταν και ο Μπάιντεν το 2020 που έγινε πρόεδρος. Ε, λοιπόν, μάθαμε τώρα ότι τα νοητικά προβλήματα που τον ανάγκασαν να αποχωρήσει δεν εμφανίστηκαν εφέτος: δεν καταλάβαινε τίποτα από την πρώτη χρονιά.

Ηταν σαν τον Σοβιετικό Μπρέζνιεφ: από το 1975 που έπαθε καρδιακό επεισόδιο λόγω αρτηριοσκλήρωσης ως το 1982 που πέθανε, στις συναντήσεις του με ξένους προέδρους, πρωθυπουργούς, διπλωμάτες απλώς τους διάβαζε κείμενο που του είχαν γράψει.

Θα κυβερνά επομένως ο απίθανος εσμός που έχει μαζευτεί γύρω από τον Τραμπ – με πρωτοκάθεδρο τον Ιλον Μασκ· δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος – εξήγησε ο ίδιος ο Τραμπ – αφού δεν έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ, άρα θεωρείται ακίνδυνος, κάπως σαν τους ευνούχους των αυτοκρατοριών, ο τόσο περήφανος για το σπέρμα του πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Αλλά ενίοτε κατάφερναν να κυβερνούν οι ευνούχοι. Μου φαίνεται θα έχουμε ενδιαφέρουσα παρτίδα επιρροής μεταξύ αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς και Μασκ.

Να πάει στα τσακίδια

Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι πόλεμοι, ημερολόγιό μου· αυτοί που γίνονται και όσοι υπάρχει φόβος να γίνουν ακόμη. Φαινόταν ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα αποδεχθεί το μοιραίο της απώλειας εδαφών και θα σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος – αλλά μαζί με τα περί 5% ως φόρο προστασίας, ακούστηκε από το περιβάλλον Τραμπ ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση της Ουκρανίας με όπλα.

Αν οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται την Ευρώπη απλώς σαν καταναλωτική αποικία, αλλά θέλουν και να μας καταστρέψουν πολιτικά ώστε να μας προσφέρουν στο πιάτο ως υποτελείς στον τσάρο Βλαδίμηρο, πράγματι πρέπει και το 5% να απαιτήσουν και τον πόλεμο να συνεχίσουν – μετά από 5-6 χρόνια η Ρωσία θα αποτελεί τη σωτήρια λύση.

Και γιατί να το κάνουν αυτό οι ΗΠΑ; Μα για να επαναλάβουν το παίγνιο του Κίσινγκερ το 1970: συμμαχία του πρώτου (ΗΠΑ) με τον τρίτο (Κίνα) κατά του δεύτερου (Ρωσία), τότε. Τώρα θα είναι ξανά ο μόνιμος πρώτος με τον τρίτο (Ρωσία) εναντίον του δεύτερου (Κίνα) – και την Ευρώπη να έχει καταπέσει σε τρίτης τάξεως δύναμη που δεν της αξίζει να είναι αυτόνομη, διότι θα μπορούσε να κάνει καμιά αποκοτιά και να συμμαχήσει με την Κίνα.

Ο πόλεμος στην Εύφορη Ημισέληνο οδηγεί σε νίκες του Ερντογάν και του Νετανιάχου. Το Ισραήλ ολοκλήρωσε την κατάληψη του Γκολάν (τα οποία ήθελε να ελευθερώσει ο πολέμαρχος «Γκολάνι» που εξουσιάζει τώρα τη Δαμασκό) και έχει διεισδύσει στον Λίβανο – τετελεσμένα γεγονότα. Η Τουρκία δεν έχει ακόμη εκκαθαρίσει τους Κούρδους που ελέγχουν την πέραν του Ευφράτη Συρία διότι τους προστατεύουν οι ΗΠΑ, όπως προστατεύουν και το Ισραήλ φυσικά.

Οι νυν παροικούντες τη Δαμασκό το κατάφεραν με τη στήριξη της Τουρκίας, η οποία τους ελέγχει στρατιωτικά αφού το Ισραήλ κατέστρεψε όλη τη στρατιωτική υποδομή της πρώην Συρίας. Οι Ρώσοι; Θα αποχωρήσουν ησύχως από τις βάσεις τους; Με τι ανταλλάγματα;

Ουφ, κρίμα: το κυριολεκτικά και μεταφορικά απολύτως δίσεκτο 2024 φεύγει αλλά μας αφήνει όλα τα σκουπίδια του, το 2025 θα αντικρίσει άθλια χωματερή φθάνοντας.

Ολες μας οι ελπίδες εναποτίθενται στη σοφία των Ντόναλντ Τραμπ, Βλαδίμηρου Πούτιν, Σι Τζιπίνγκ, Ταγίπ Ερντογάν, Μπενιαμίν Νετανιάχου – στους οποίους συμπαραστέκονται εξίσου σοφοί άνδρες όπως οι Ιλον Μασκ, Τζέι Ντι Βανς, Κιμ Γιονγκ Ουν, Ντελβέτ Μπαχτσελί, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ. Εχουμε και στην Ευρώπη κουμάσια – σε σύγκριση όμως με τους παραπάνω εξαιρετικούς κυρίους είναι Βολταίροι, Ρουσό, Καντ, Αριστοτέληδες, Πλάτωνες.

Να πάει στα τσακίδια λοιπόν το 2024 – αλλά εμείς καλές γιορτές να έχουμε!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.