Επτά διαφορετικές μορφές του κράτους, από κυρίαρχο της εδαφικής επικράτειας ως επίκεντρο ενός πλέγματος εξουσίας, διακρίνει στη διάρκεια της Ιστορίας ο ιστορικός Γιώργος Δερτιλής και τις πραγματεύεται στο δοκίμιο Λερναίον κράτος (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2019).
Ο Ρόντρικ Μπίτον αφηγείται τις τύχες του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους από τον 18ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας στο βιβλίο Ελλάδα. Η βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους (εκδ. Πατάκη, 2020).
Τα βασικά χαρακτηριστικά και οι δομκές τάσεις της πορείας της Ελλάδας στη νεωτερικότητα διερευνώνται από τον Γιάννη Βούλγαρη στο βιβλίο Ελλάδα. Μια χώρα παραδόξως νεωτερική (εκδ. Πόλις, 2019).
Η προώθηση της καπιταλιστικής πορείας της χώρας κατά τη μετεμφυλιακή περίοδο στη βάση προδιαγραφών που παρέκκλιναν από τα ευρωπαϊκά πρότυπα ευθύνεται για τις συνθήκες που οδήγησαν στην κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, σύμφωνα με τα επιχειρήματα του Κωνσταντίνου Τσουκαλά στο βιβλίο Ελλάδα της λήθης και της αλήθειας
(εκδ. Θεμέλιο, 2012).
«Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας» (εκδ. Πατάκη, 2018) του Κώστα Κωστή πραγματεύονται τη σύγχρονη ελληνική ιστορία δύο αιώνων, τις επιτυχίες και τις παθογένειες του νεοελληνικού κράτους.