Ο πρωτοπόρος του νέου ιστορικισμού Στίβεν Γκρίνμπλατ αναλύει τη σαιξπηρική εικόνα του τυράννου και την αντίσταση στην ανεξέλεγκτη εξουσία στο βιβλίο Τύραννος. Ο Σαίξπηρ και η πολιτική (εκδ. Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, 2021).
Κομβικά ζητήματα στις έρευνες και στις συζητήσεις περί θεωρίας της λογοτεχνίας, όπως αυτά αποτυπώνονται στον σύγχρονο επιστημονικό διάλογο, συγκεντρώνονται στον συλλογικό τόμο Θεωρία της λογοτεχνίας. Προβλήματα και προοπτικές (εκδ. Gutenberg, 2010) σε επιμέλεια Μαρκ Ανζενό, Ζαν Μπεσιέρ, Ντούε Φοκέμα και Εύα Κούσνερ.
Η ανθρώπινη κατάσταση στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα τίθεται στο επίκεντρο του βιβλίου του Μάκη Ανδρονόπουλου Sapiens 3 (εκδ. Ελληνοεκδοτική, 2022) με την τεχνολογία να εξετάζεται ως παράγοντας ριζοσπαστικών αλλαγών που επαναπροσδιορίζουν την υπόσταση του είδους μας.
Η σοφή διαχείριση της γνώσης της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, όπου το δίλημμα «άνθρωπος ή μηχανή» αποκτά κρίσιμη σημασία, διερευνάται από τον Δημήτριο Λακασά στο Ανθρωπος 4.0 (εκδ. Κλειδάριθμος, 2021).
Ο ένατος τόμος της Cambridge History of Literary Criticism, σε επιμέλεια Κρίστα Νέλγουλφ και Κρίστοφερ Νόρις, που εκδόθηκε στα ελληνικά από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών το 2010 με τον τίτλο Ιστορία της Θεωρίας της Λογοτεχνίας 9, εστιάζει στις ιστορικές, φιλοσοφικές και ψυχολογικές της όψεις στον 20ό αιώνα.