Ο επιφανής πολιτικός φιλόσοφος Μάικλ Γουόλτσερ πραγματεύεται το πρόβλημα του πολέμου και της ηθικής στην ανθρώπινη ιστορία στο βιβλίο Δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι (εκδ. Ιωλκός, 2008).
Στις Σημειώσεις από την αρχή του αιώνα (εκδ. Πόλις, 2013) ο Νάσος Βαγενάς συγκεντρώνει επιφυλλίδες, κριτικές παρεμβάσεις και βιβλιοκρισίες για ζητήματα της πολιτισμικής ζωής στην Ελλάδα του πρώιμου 21ου αιώνα.
Δεκαπέντε δοκίμια του Σταύρου Ζουμπουλάκη για εννέα σύγχρονους στοχαστές και τον προβληματισμό τους γύρω από την πολιτική, τη δημοκρατία και τον άνθρωπο περιλαμβάνει ο τόμος Ηθική της αγάπης και πολιτική πράξη (εκδ. Πόλις, 2023).
Οι Σταύρος Λυγερός και Σωτήρης Δημόπουλος μελετούν τις πολλαπλές διαστάσεις του σημερινού πολέμου και τις περίπλοκες σχέσεις Ρώσων και Ουκρανών στη διάρκεια της τελευταίας χιλιετίας στο βιβλίο Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον κόσμο (εκδ. Πατάκη, 2022).
Ο ιστορικός του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Σέρχιι Πλόχι μελετά τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο ως «επιστροφή της ιστορίας» στο πρόσφατο βιβλίο του The Russo-Ukrainian War
(εκδ. Penguin, 2023).