Θεωριάρροια. Ενα έξυπνα γραμμένο από τον Ρέιμοντ Τάλις και ενδελεχές βιβλίο, επικεντρωμένο στην κατεδάφιση της μετασωσσύρειας θεωρίας της λογοτεχνίας και στην αμφισβήτηση των βασικών αρχών της μεταμοντέρνας σκέψης (Theorrhoea and After, εκδ. Macmillan, 1999).
Με το Η λογοτεχνία σε κίνδυνο (εκδ. Πόλις, 2013) ο Τσβετάν Τοντορόφ συνεχίζει την κριτική του στις θεωριοκρατούμενες γαλλικές λογοτεχνικές σπουδές, που έχουν αλόγιστα επεκταθεί και επιβληθεί και στη μέση εκπαίδευση.
Η εναρκτήρια ομιλία του Μ. Χ. Εϊμπραμς στο συνέδριο «Κριτική της κριτικής θεωρίας» (1992) του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα αξιολογεί τις λογοτεχνικές θεωρίες της περιόδου 1960-1990 (Τι είναι μια ανθρωπιστική κριτική;, εκδ. ΜΙΕΤ, 2012).
Η Αυτοκρατορία της Θεωρίας: Μια ανθολογία διαφωνίας: Συλλογικός τόμος ρωμαλέων κριτικών κειμένων αντιτιθέμενων στις θεωρητικές κατευθύνσεις και τη δογματική κυριαρχία των μεταμοντέρνων λογοτεχνικών σπουδών (Theory’s Empire, εκδ. Columbia University Press, 2005).
Ενα χρήσιμο εγχειρίδιο όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για τους καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης – εισαγωγή στα βασικά ζητήματα της θεωρίας της λογοτεχνίας (Jeremy Hawthorn, Ξεκλειδώνοντας το κείμενο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1999).