Η επινόηση της παράδοσης (εκδ. Θεμέλιο, 2004) σε επιμέλεια Ερικ Χόμπσμπαουμ και Τέρενς Ρέιντζερ, αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη σύγχρονα ιστοριογραφικά κείμενα γύρω από τη θεσμοθέτηση των εορτασμών και της κουλτούρας της μνήμης στον σύγχρονο κόσμο.
Ο συλλογικός τόμος Λωζάννη 1923 (εκδ. Καστανιώτη, 2017), σε επιμέλεια Γιώργου Γεωργή, Χρίστου Κ. Κυριακίδη και Χαράλαμπου Γ. Χαραλάμπους, αποτυπώνει βασικές πτυχές της συνθήκης στα 100 χρόνια από τη συνομολόγησή της.
Ο Παναγιώτης Κιμουρτζής και η Αννυ Μανδηλαρά διερευνούν στο Φιλέορτο βασίλειο (εκδ. Gutenberg, 2023) τον τρόπο, το σκεπτικό και την ιδεολογία πίσω από τη θέσπιση των δημόσιων εορτασμών στα χρόνια της βασιλείας του Οθωνα.
Η μικρός αυτός τόμος για τα 200 χρόνια του Υμνου εις την ελευθερίαν (εκδ. Πατάκη, 2022), σε επιμέλεια Κώστα Σταμάτη, περιλαμβάνει εκτός από το κείμενο του ποιήματος και τα πολύτιμα προλεγόμενα του Ιάκωβου Πολυλά από την έκδοση του 1859.
Η ιστορική μνήμη και η αποτύπωσή της στην τέχνη, στις ιδέες, στην καθημερινή ψυχαγωγία, στον λαϊκό πολιτισμό με άξονα την πρώτη εκατονταετηρίδα του ανεξάρτητου κράτους και την Επανάσταση του 1821 είναι το αντικείμενο της μελέτης της Χριστίνας Κουλούρη στο βιβλίο Φουστανέλες και χλαμύδες (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2020).