Ο Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν αναστοχάζεται στο The Tragic Mind (εκδ. Yale University Press, 2023) τις πρόσφατες γεωπολιτικές κρίσεις αντλώντας υλικό από την αρχαία τραγωδία αλλά και τον Σαίξπηρ, τη γερμανική φιλοσοφία και τους σύγχρονους κλασικούς.
Με τρόπο προκλητικό και επίκαιρο o βρετανός φιλόσοφος Σάιμον Κρίτσλεϊ περιγράφει στο βιβλίο Η τραγωδία, οι αρχαίοι Ελληνες και εμείς (εκδ. Πατάκη, 2021) πώς η τραγωδία εξακολουθεί να εκφράζει τις συγκρούσεις και αντιφάσεις του κόσμου στον οποίο ζούμε σήμερα.
Η γέννηση της τραγωδίας (εκδ. Εστίας, 2009) είναι το πρώτο και το πιο γνωστό βιβλίο του Φρίντριχ Νίτσε όπου διατυπώνει τη θέση του για την αλληλεπίδραση μεταξύ διονυσιακού και απολλώνειου στοιχείου.
Δύο μείζονες γάλλοι ιστορικοί του 20ού αιώνα, οι Ζαν-Πιέρ Βερνάν και Πιέρ Βιντάλ-Νακέ, συγκεντρώνουν στο δίτομο Μύθος και τραγωδία στην αρχαία Ελλάδα (εκδ. Ι. Ζαχαρόπουλος, 1988) μια σειρά διεισδυτικών μελετών.
Στην Αρχαία ελληνική τραγωδία (εκδ. Καρδαμίτσα, 1997) η κορυφαία φιλόλογος Ζακλίν ντε Ρομιγί αναλύει το πολιτισμικό πλαίσιο και τη σημασία του κυριότερου δραματικού είδους της κλασικής εποχής.