Οχι κάπνισμα σε δημόσιους χώρους: «Μπορούμε»;

Στην πρόσφατη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, που είχε σαν κεντρικό σύνθημα τη λέξη «Μπορούμε», σε κάποια στιγμή, με πολύ έντονο και ξεκάθαρο λόγο, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.
Τα μέχρι τότε αλλεπάλληλα χειροκροτήματα στις διάφορες εξαγγελίες του διαδέχθηκε ξαφνικά μια αμήχανη σιωπή, που σιγά-σιγά έσπασε με γελάκια και ελάχιστα χειροκροτήματα. «Δεν σας άρεσε» συμπλήρωσε εκτός κειμένου ο ομιλητής και συνέχισε…
Είναι ενδιαφέρον ότι τόσο στον Τύπο όσο και στα διάφορα σχόλια και κριτικές της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αυτή η εξαγγελία του αποσιωπήθηκε.
Μια ένοχη σιωπή καλύπτει τη θλιβερή σημερινή πραγματικότητα του ελεύθερου και ανενόχλητου καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, κυρίως εστίασης και ψυχαγωγίας, κλειστούς και δήθεν «ανοιχτούς».
Ολες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις με την αδιαφορία τους στο θέμα αυτό αντί για πραγματικό πρόγραμμα υγείας εφάρμοσαν και εφαρμόζουν πρόγραμμα ακτινοθεραπείας, χημειοθεραπείας, χειρουργείων στον πνεύμονα, στην καρδιά, στην ουροδόχο κύστη, στον εγκέφαλο, στον μαστό και όλα τα όργανα που προσβάλλονται από το κάπνισμα. Αντί για πρόγραμμα υγείας, ο προϋπολογισμός του κράτους και οι δικές μας οικονομίες στηρίζουν προγράμματα νοσηλείας, χρόνιας αποκατάστασης και πρώιμης συνταξιοδότησης των θυμάτων του καπνίσματος.
Λέγεται ότι το Πρόγραμμα για την Υγεία της Νέας Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Θα ήταν καλό αν αυτό το πρόγραμμα περιοριζόταν στο πώς θα υλοποιηθεί καλύτερα η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για τη διακοπή του καπνίσματος στην Ελλάδα. Θα ήταν μάλιστα και ακόμα πιο προοδευτικό και σύγχρονο αν περιελάμβανε και τρόπους διακοπής του «ατμίσματος», της νέας ύπουλης απειλής εθισμού στη νικοτίνη, κυρίως για τη νέα γενιά.
Είναι μεγάλη η πρόκληση και η ευθύνη για τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει αποφασιστικά στην εφαρμογή της εξαγγελίας αυτής που προστατεύει πρώτα τους καπνιστές και «ατμιστές» και μετά τους υπόλοιπους που έχουν γλιτώσει από αυτό το «κακό» για την υγεία τους.
Το ερώτημα είναι: «Μπορεί;». Το πιο έντιμο όμως ερώτημα είναι: «Μπορούμε;».
 
Ο κ. Δημήτρης Λινός είναι καθη-γητής Χειρουργικής, ΕΚΠΑ Governor, American College of Surgeons.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.