Σε ηλικία 21 ετών ο Μονκόμπου Σαμπασιβάν Σουαμινάθαν άκουσε τον Μοχάντας Γκάντι να μιλά για τον πρόσφατο λιμό της Ινδίας και να κάνει έκκληση στον «θεό του ψωμιού» να ευλογήσει κάθε σπίτι και καλύβα στη χώρα. Η δύναμη του λόγου του ήταν τέτοια ώστε να κάνει τον Σουαμινάθαν να εγκαταλείψει τις σπουδές του στην Ιατρική και να στραφεί στη γενετική των φυτών. Διδάκτορας Γενετικής του Κέιμπριτζ το 1952, μεταδιδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν το 1954, είχε την ευκαιρία να ξεκινήσει εκεί μια μακρά καριέρα. Ο ίδιος όμως προτίμησε να ενταχθεί στο Ινδικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Γεωργίας, με τη φιλοδοξία να ανατρέψει το αρνητικό διατροφικό ισοζύγιο της πατρίδας του. Το 1963 πληροφορήθηκε τις εργασίες του αμερικανού ομολόγου του Νόρμαν Μπόρλογκ με ανθεκτικές ποικιλίες σιταριού. Τον προσκάλεσε στην Ινδία και αυτή ήταν η αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας. Πειραματισμοί με μεξικανικές και ιαπωνικές ποικιλίες παρήγαγαν τελικά νέες παραγωγικές ποικιλίες τις οποίες ο Σουαμινάθαν μπόρεσε να προωθήσει ως επικεφαλής του Ινστιτούτου από το 1966. Μέσα σε οκτώ χρόνια, το 1974, η Ινδία είχε γίνει αυτάρκης τόσο σε σιτάρι όσο και σε ρύζι. Ως γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας και Υδροδότησης παγίωσε τις πρωτοβουλίες αυτές, με αποτέλεσμα το 1982 η σοδειά της Ινδίας σε σιτάρι να είναι τριπλάσια εκείνης των αρχών της δεκαετίας του ’60. Η τεράστια επιτυχία του Σουαμινάθαν τού εξασφάλισε την παγκόσμια αναγνώριση, την προεδρία επιτροπών που θα καθόριζαν την περιβαλλοντική και υδρολογική πολιτική της Ινδίας, ανάλογες διεθνείς θέσεις και πλήθος βραβείων. Αργότερα, κωδικοποίησε σε μια σειρά βιβλίων τις γενετικά διαφοροποιημένες αυτές πρακτικές που συνδυάζονταν με εξοικονόμηση νερού και ενέργειας στη γεωργία, ιδανικές για μικροϊδιοκτήτες γης. Εξαφανίζοντας το φάσμα της πείνας για έναν πληθυσμό ενός και πλέον δισεκατομμυρίου κατοίκων, ο Σουαμινάθαν υπήρξε ταυτόχρονα κομβικός παράγοντας για τη μετέπειτα ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας. Δικαίως ο γενετιστής από το Ταμίλ Ναντού αποκαλείται «πατέρας της πράσινης επανάστασης».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω