Στο Λονδίνο η Εδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας (ιδρυμένη από το 1918) στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Κινγκς Κόλετζ είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις βυζαντινές και νεοελληνικές σπουδές. Η σημερινή κάτοχος της Εδρας Κοραή είναι η Βελγίδα Γκόντα βαν Στιν, η οποία πριν αναλάβει τη σκυτάλη από τον καθηγητή Ρόντρικ Μπίτον το 2018 δίδασκε για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ.

Η ίδια η δημιουργία της Εδρας Κοραή ήταν το επίτευγμα των προσπαθειών που κατέβαλαν κατά τα έτη 1908-1918 ορισμένοι παράγοντες στη Βρετανία οι οποίοι ήταν φιλικά διακείμενοι προς την Ελλάδα. Η έδρα και ο τομέας γενικά επέδειξαν ανθεκτικότητα και επινοητικότητα, ιδιαίτερα τώρα μετά το Brexit – φαινόμενο που έκανε τους αριθμούς των ελλήνων, κυπρίων και ξένων φοιτητών να συρρικνώνονται, ειδικά στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Οι προσπάθειες όλων των συνάδελφων στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (https://www.kcl.ac.uk/research/centre-for-hellenic-studies) για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και της βυζαντινής και νεοελληνικής κουλτούρας είναι σπουδαίες και συνεπείς, με την έννοια ότι προσελκύουν το ενδιαφέρον των φοιτητών με καινούργιες μορφές και νέα περιεχόμενα. Στη διδασκαλία επικρατεί πλέον η έμφαση στην κοινωνική ιστορία, στην προφορική ιστορία και τη μικρο-ιστορία. Στους φοιτητές αρέσει να μελετάμε τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Μεσόγειος, γενικότερα, όπως είναι η μεταναστευτική κρίση και τα οικολογικά προβλήματα. Πρόσφατα προσφέραμε μια πενθήμερη εκδρομή στην Αθήνα, το «Rumble Trip», σε 14 φοιτητές.

Στο ίδιο πλαίσιο ανήκουν επίσης οι πολλές συνεργασίες μας, όχι μόνο με τους ακαδημαϊκούς συναδέλφους και τις συναδέλφισσες παντού, αλλά και με συλλόγους όπως η Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (https://www.moderngreek.org.uk/society/welcome), ο Αγγλοελληνικός Σύνδεσμος (Τhe Anglo-Hellenic League (https://www.anglohellenicleague.org/) και η Βρετανική Σχολή στην Αθήνα. Για την επέτειο του 1821, για παράδειγμα, συνεργαστήκαμε με σχεδόν όλα τα προγράμματα Νεοελληνικών Σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο για να παρουσιάσουμε 21 δραστηριότητες για το ’21 (https://21in21.co.uk/). Αυτό το εκτενές πρόγραμμα, το οποίο έπρεπε διαρκώς να μετασχηματίζεται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έλαβε μια γενναιόδωρη επιχορήγηση από το Ιδρυμα Λεβέντη. Είμαστε ευγνώμονες επίσης και σε άλλους φορείς που έχουν ενισχύσει την Εδρα Κοραή και τις δραστηριότητές μας γενικά.

Προβλέπουμε ότι πολλοί έλληνες και κύπριοι φοιτητές θα ξαναγυρίσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οχι ίσως όσο κρατάει το Βrexit, το υψηλό κόστος ζωής στο Λονδίνο και τα γενικά ακριβά δίδακτρα. Αλλά υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, όπως ο σημαντικός δρόμος που άνοιξε η βρετανική πρεσβεία στην Ελλάδα και το Βρετανικό Συμβούλιο με το να στείλουν υποτρόφους στο Ηνωμένο Βασίλειο για έναν μήνα, σε προχωρημένη φάση των διδακτορικών σπουδών τους. Δεν έχει πάψει επίσης η πολύ συχνή διαδικτυακή επαφή με συνάδελφους, φοιτητές, ιδρύματα κι άλλους φορείς στην Ελλάδα, η συχνή παρουσία μας σε επιστημονικά συνέδρια, βιβλιοπαρουσιάσεις, επιτροπές, κ.τ.λ. Είναι τέτοιες πρωτοβουλίες που ενθαρρύνω και αγκαλιάζω και που μας υπενθυμίζουν ότι η δική μας εποχή φέρνει άλλες δημιουργικές δυνατότητες.

Η κυρία Γκόντα βαν Στιν σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Βέλγιο και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στις κλασικές και ελληνικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Τα ερευνητικά και διδακτικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας κατά τη βυζαντινή και νεοελληνική περίοδο, τους ταξιδιώτες από τη Δύση που επισκέφθηκαν την Ελλάδα στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, την πρόσληψη των κλασικών και ιδιαίτερα του αρχαίου θεάτρου κατά τον 19ο και 20ό αιώνα, καθώς και τη σύγχρονη ελληνική πνευματική και κοινωνική ιστορία. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της, «Adoption, Memory, and Cold War Greece» (2019· στα ελληνικά, «Ζητούνται παιδιά από την Ελλάδα: Υιοθεσίες στην Αμερική του Ψυχρού Πολέμου», εκδ. Ποταμός, 2021), την έχει οδηγήσει στο νέο, αχαρτογράφητο πεδίο των ελληνικών ιστοριών υιοθεσίας την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Στις αρχές του 2024 ο εκδοτικός οίκος Routledge θα παρουσιάσει την έκδοση «The Battle for Bodies, Hearts and Minds in Postwar Greece: Social Worker Charles Schermerhorn in Thessaloniki, 1946-1951», εκτενή απομνημονεύματα του Εμφυλίου σε δική της επιμέλεια.