Με πυρκαγιές και καύσωνες δεν είναι οι καλύτερες ημέρες για να ξεκινήσεις διακοπές· κινδυνεύεις τον «μήνα που τρέφει τους έντεκα» να τον ζήσεις σαν μήνα που σε πιάνει από τον λαιμό για να σε καρυδώσει.

Πώς το λένε οι Αγγλοαμερικανοί; Don’t cry over the spilled milk; Εμείς θα λέμε «μην κλαις πάνω από το καμένο δάσος» – χτίσε, μπορείς! Χτίσε, εκεί στη μέση του πουθενά, πάνω σε βράχια, μέσα σε φαράγγια, πάνω σε ρέματα, κάτω από καμένα πεύκα.

l Δύσκολη χώρα η πατρίδα μου, ημερολόγιό μου· έχει πραγματοποιήσει και τα δύο μεγαλύτερα κακουργήματα που μπορεί να κάνει κράτος: να χάσει πόλεμο και να χρεοκοπήσει. Η δικτατορία έκανε το πρώτο το 1974, η δημοκρατία – της οποίας την αποκατάσταση εορτάζομεν αύριο – έκανε το δεύτερο περί το 2010. Οι πολιτικοί της χώρας μου ποτέ δεν παραδέχθηκαν ούτε το ένα ούτε το άλλο: έπεισαν τους πολίτες πως για το πρώτο φταίνε οι Αμερικανοί και για το δεύτερο οι Γερμανοί και ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Κανένα από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχει πάθει ούτε το ένα ούτε το άλλο, τα τελευταία 70 χρόνια, τις τελευταίες δύο γενιές δηλαδή – α, ξέχασα τα έπαθαν και οι αδελφοί κύπριοι πολιτικοί, οι διαχειριζόμενοι το περίεργο κυπριακό κράτος.

l Για τούτο δεν καταλαβαίνω τις θριαμβολογίες ότι βρισκόμασταν από τη σωστή πλευρά της ιστορίας ή ότι η Ελλάδα «παραδόξως, είναι νεωτερική» και δεν έχει πολλά να ζηλέψει από τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη.

Γέμισε δρόμους ευπρεπείς και κατοικίες πολυτελείς μέσα σε δάση και λόγγους, πάνω σε βράχους και παραλίες· τα τρένα της αν βελτιώσει λίγο σαν το Βέλγιο θα είναι ή σαν τη Δανία. Η αλήθεια είναι ότι μοιάζει περισσότερο με τους βαλκάνιους γείτονές της – αλλά σίγουρα έχει πολύ καλύτερες παραλίες.

Πολιτικά επίκαιρα

Διαθέτει επίσης θαλερούς απροσδιορίστου ηλικίας «ηλικιωμένους» και «ηλικιωμένες» που παίρνουν ανάποδα τις εθνικές οδούς, δεν σταματούν σε «στοπ» και φανάρια, χάροι με δρεπάνια ανελέητοι που θερίζουν εαυτούς και αλλήλους.

Τους/τις βλέπεις γαντζωμένους πάνω στο τιμόνι με το κεφάλι προτεταμένο να προσπαθούν με αγωνία να προσανατολιστούν, να εντοπίσουν σήματα για να τα ακολουθήσουν και αντικείμενα ή ανθρώπους για να τους αποφύγουν – και σφίγγεται η καρδιά σου από συμπάθεια αλλά και φόβο.

Την Τετάρτη, ας πούμε: «88χρονη οδηγός πέρασε με κόκκινο και εμβόλισε δύο αυτοκίνητα που κινούνταν επί της Λεωφόρου Μαραθώνος. Το ένα από τα αυτοκίνητα βρέθηκε αναποδογυρισμένο στο απέναντι πεζοδρόμιο. Στο άλλο, τζιπ του Πολεμικού Ναυτικού, εγκλωβίστηκαν δύο άτομα: 49χρονος υποπλοίαρχος, πατέρας δύο παιδιών ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός, και ναύτης 23 ετών που νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος».

Μήπως πρέπει να πάψουν να είναι τυπικές, με απλές ιατρικές γνωματεύσεις, οι ανανεώσεις των αδειών οδήγησης των «ηλικιωμένων»; Μήπως πρέπει να γίνονται αυστηρές εξετάσεις;

l Για τους πολιτικούς, αν και πότε πρέπει να δίνουν εξετάσεις για «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος» είναι παγκόσμιο άλυτο πρόβλημα, αφού στις ΗΠΑ προβλέπεται να ανταγωνιστούν για τη θέση του προέδρου δύο ογδοντάρηδες.

l Σε μας εδώ, ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε αξιοπρεπώς και έφυγε οικογενειακώς για διακοπές στις ΗΠΑ, ο Κώστας Καραμανλής Β’, ο επιλεγόμενος «ο μικρός έως ελάχιστος» αποχώρησε για να αναλάβει την προεδρία της «Συνεταιριστικής Ενωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος» στην Ξάνθη.

Καπνιστής δεν ήταν, από όσο θυμάμαι· τι κακό του έχουν κάνει οι καπνοπαραγωγοί και τους τιμωρεί αναλαμβάνοντας την προεδρία τους;

l Μόλις γυρίσω, στις 3 Σεπτεμβρίου, θα βρισκόμαστε στην τελική φάση της εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου – με επαναληπτικές, αν χρειαστούν στις 16 Σεπτεμβρίου. Η Εφη Αχτσιόγλου είναι το φαβορί – ή μήπως η φαβορίτα;

l Πρέπει να το αναγνωρίσουμε, η Αριστερά παίρνει άριστα στις «σπουδές φύλου»: Μαρία Δαμανάκη πρόεδρος του «Συνασπισμού», Αλέκα Παπαρήγα γενική γραμματέας του ΚΚΕ, γιατί όχι η Εφη Αχτσιόγλου πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν λέω, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλός πρόεδρος θα ήταν – ο Αλέξης Χαρίτσης ακόμη καλύτερος· αλλά αφού αποφάσισε να στηρίξει Αχτσιόγλου, κάτι ξέρει αυτός. Ισως σκέφτηκε ότι θα γινόταν εύκολος προπαγανδιστικός στόχος ως «Αλέξης Β’».

Ο Αγιος Παΐσιος, που πολιτεύεται εσχάτως, ας προστατεύει μέλη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ από ζοφερούς «tempo nero», παππάδες, τζανακοπουλαίους, πολάκηδες.

Ριγανάδα, στραπατσάδα, καρπούζι

Ας αφήσουμε τα ζοφερά χρώματα και ας επιστρέψουμε στο κόκκινο, ημερολόγιό μου. Οχι της Αριστεράς, του καλοκαιριού, στο κόκκινο της ντομάτας και του καρπουζιού.

Ντοματοσαλάτα με φέτα και ντάκο κριθαρένιο για φαγητό· εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής ριγανάδας, του ξεροκόμματου που αποκτά ζωή με λίγο νερό, με ντομάτα τριμμένη πάνω του, λαδάκι και ρίγανη. Και μετά καρπούζι για φρούτο. Κάτω από το Τορνέζε, το μόνο μέρος του Κάμπου της Ηλείας που έχει κρατήσει τα θαλασσινά νερά ατόφια όπως τα θυμάμαι από παιδί.

Επιστροφή και στο πράσινο της δροσιάς, στα δάση από ποσειδωνίες, που τις λέμε «φύκια». Τις μακριές ευλύγιστες ποσειδωνίες που κυματίζουν και θροούν κατά τη φορά του θαλασσίου κύματος χωρίς να φοβούνται πυρκαγιές· το μεγαλύτερο δάσος ποσειδωνίας της περιοχής είναι στον Φάρο της Καυκαλίδας.

Και μετά, βγαίνοντας κόκκινη ριγανάδα και καρπούζι. Αν υπάρχουν και αβγά, κατακόκκινη στραπατσάδα.

l Γιατί να μην αντικαταστήσουμε τα δάση από εύφλεκτα πεύκα με δάση από άφλεκτες ποσειδωνίες; Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη γενετική μηχανική, να φτιάξουμε αυτό το θαύμα; Ευκολότερο μου φαίνεται από το να ελπίζουμε πως πολιτικοί και δημοτικοί άρχοντες και γραφειοκρατικοί μηχανισμοί θα γίνουν αποτελεσματικότεροι.

l Φεύγω με την ανακήρυξη της τρίτης δημοκρατίας, επιστρέφω στις 3 Σεπτεμβρίου, την ιστορική ημέρα της χειραφέτησης των Ελλήνων πολιτικών από τον θρόνο: η πρώτη πράξη τους – το 1843 που  αυτοί απέκτησαν από τον Οθωνα σύνταγμα και ο Κώστας Μπακογιάννης πλατεία να παίζει – ήταν να χρεοκοπήσουν το κράτος: σταμάτησαν αμέσως να πληρώνουν τα τοκοχρεολύσια των «δανείων της ανεξαρτησίας» και του οθωνικού των 60 εκατομμυρίων.

Η πράξη χειραφέτησής τους από τον βασιλιά ήταν ταυτόχρονα πράξη χρεοκοπίας και αέναου δανεισμού – έκτοτε πορευόμαστε στη συνταγματική νεωτερικότητά μας.

Μολοντούτο, καλές διακοπές, να έχουμε, όσο γίνεται χωρίς πυρκαγιές και καύσωνες!

Αλληλογραφία

Κακά μαντάτα για «Τουρκοφάγους» μετά τη διαπίστωση υψηλής γενετικής ομοιότητας των Τούρκων της Ανατολίας με τους Ελληνες!
STAVROS KARDEŞ

Το άχτι για την Αχτσιόγλου πολλών ματσό ανδρών με ξεπερνάει.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΑΚΙΑ, ΣΥΡΟΣ

Ιωάννης Αρτοποιός, Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής. Καραμπινάτη αντιποίηση επαγγέλματος. Δεν υπάρχει κράτος…
ΒΑSILLYΣ, ΠΑΤΡΑ

Ωραια τα ’γραψε η ΣΕΚΕ τα χαρίσματα του νέου Προέδρου της. Αλλά ξέχασε το σημαντικότερο: Την ε ρ γ α τ ι κ ό τ η τ α.
ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ (ΑΠΟ)ΤΡΟΠΑΙΟΝ

Αφασία ξενοδόχων για την πυροπροστασία. Οι πυρκαγιές και το βαθύ κράτος της λούφας των αρμοδίων νάρκη στον τουρισμό.
Γ. ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣ, ΑΘΗΝΑ

Εχω την εντύπωση ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος χειρίζεται τις μπαγκέτες των drums καλύτερα από αυτές της πολιτικής.
ΜΗΛΙΟΣ

Καλή θητεία, πρόεδρε, και να είσαι προσεκτικός; όταν αποχωρήσεις να μην την αφήσεις καταχρεωμένη τη ΣΕΚΕ.
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Κυνικά Καύματα και κυνικοί. Οι πυρπολητές κατακαίουν. Πυρ και στις τιμές, πυρκαγιά στην τσέπη. Ο Κερδώος Ερμής χαίρεται και δεν επεμβαίνει στην ασύδοτη κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια.
Κ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΤΡΑ

Σε ανύποπτο χρόνο σού έγραψα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετασχηματίζεται: εκ του «συρρήγνυμι» διαλύεται σε κομμάτια και εκ του «συρριζόομαι» δεν αναπτύσσεται, γιατί οι ρίζες είναι παράταιρες. Πιστεύουν τώρα ότι θα ριζώσουν σε γλάστρες;
ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΒΟΛΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ

Ο πλανήτης Γη φλέγεται από καύσωνες, πυρκαγιές και μικροπολέμους – δεν υπάρχει μέρος για διακοπές. Ο παράλιος πλανήτης Ποσειδώνας πέφτει λίγο μακριά – κάπου 4,5 δισ. χιλιόμετρα από τον Ηλιο…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ

Σύντροφε, Στέφανε Τζουμάκα, στο χωριό μου λέμε «κάποιον δεν τον ήθελαν στη χώρα, αυτός ήθελε και στου παππά το σπίτι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

Στην αμερικάνικη αεροπορική κοινότητα είναι σύνηθες ο πιλότος να έχει ένα ενδιάμεσο όνομα, κάτι που να τον ξεχωρίζει ή/και χαρακτηρίζει. Το ξαναθυμήθηκα διαβάζοντας για την Προεδρική υποψηφιότητα του Νίκου 13-0 Παππά…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ