Στη βαρυσήμαντη, ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Γιούνκερ έδωσε ένα σαφές μήνυμα: Είναι η ώρα της Ευρώπης. Είναι ώρα ενότητας και αλληλεγγύης, καθώς μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες κοινές προκλήσεις: το Προσφυγικό, την τρομοκρατία και την οικονομική ευημερία.
Ενίσχυση της φύλαξης με 10.000 συνοριοφύλακες
Στη διάρκεια της θητείας της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα αυτά. Παρά τη μικρή προβολή, σε πολλούς τομείς έχουμε σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο. Για παράδειγμα, οι προσπάθειές μας για μείωση των προσφυγικών ροών στέφθηκαν με επιτυχία: ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε κατά 97% στην Ανατολική Μεσόγειο και κατά 80% στην Κεντρική Μεσόγειο. Επιχειρήσεις της ΕΕ έχουν συμβάλει στη διάσωση άνω των 690.000 ανθρώπων στη θάλασσα από το 2015.
Φυσικά δεν επαναπαυόμαστε: στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο πρόεδρος Γιούνκερ παρουσίασε πρόταση για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ώστε το 2020 να έχουμε συνολικά 10.000 συνοριοφύλακες για την προστασία και φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης. Η σημασία της πρωτοβουλίας αυτής για την Ελλάδα, της οποίας τα σύνορα ας μην ξεχνάμε πως είναι και σύνορα της ΕΕ, είναι προφανής.
Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα
Στον τομέα της ασφάλειας, πλέον έχει καταστεί σαφές πως οι Ευρωπαίοι θέλουν η Ευρωπαϊκή Ενωση να κάνει περισσότερα για να τους προστατεύει. Για τον λόγο αυτόν, ο πρόεδρος Γιούνκερ πρότεινε κανόνες που προβλέπουν την απομάκρυνση της προπαγάνδας που συνδέεται με τρομοκρατικές δράσεις από το Διαδίκτυο εντός μιας ώρας – η μία ώρα αποτελεί το κρίσιμο χρονικό διάστημα εντός του οποίου η προπαγάνδα αυτή κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά.
Επιπλέον, πρότεινε και την επέκταση των αρμοδιοτήτων της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην καταπολέμηση των εγκλημάτων τρομοκρατίας. Πρέπει να μπορούμε να καταδιώκουμε τους τρομοκράτες σε ολόκληρη την Ενωση και χωρίς να περιοριζόμαστε από σύνορα. Δεν πρέπει να τους βοηθούμε με την έλλειψη συνεργασίας μας.
Η Ευρώπη σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης
Η ενότητα, η αλληλεγγύη και η συνεργασία είναι αναγκαίες συνθήκες για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές. Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο δέκα ακριβώς χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers η Ευρώπη έχει καταφέρει να αφήσει για τα καλά πίσω της την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.
Ολες οι χώρες σημειώνουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η απασχόληση αναθερμαίνεται και οι επενδύσεις επιστρέφουν στην Ευρώπη. Κυρίως χάρη στο «Σχέδιο Γιούνκερ» έχουν ήδη δρομολογηθεί δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 335 δισ. ευρώ σε όλη την ΕΕ. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αξιοποίηση του Σχεδίου σε σχέση με το ΑΕΠ της, καθώς αυτό μέχρι στιγμής έχει κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους άνω των 10,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα στηρίξουν περισσότερες από 20.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Τέλος, αξίζει να κρατήσουμε πως η χώρα μας είναι το μόνο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας στο οποίο ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε σαφή αναφορά στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο πρόεδρος, ο οποίος έχει αποδείξει έμπρακτα στις πλέον σκοτεινές και δύσκολες στιγμές την αγάπη του για την Ελλάδα, χαιρέτισε την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και απέτισε φόρο τιμής στις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας στην πορεία προς το μέλλον – μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ και των ταμείων συνοχής, με τεχνική συνδρομή για την ολοκλήρωση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.
Ο κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.