Ογνωστός συγγραφέας Ζαν Μεϊνό στο κλασικό του έργο «Οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα» περιγράφει ως ακολούθως την παρακμιακή ατμόσφαιρα που επικρατούσε το 1965. Οταν δηλαδή με τη «βρώμικη» βοήθεια των Ανακτόρων γινόταν μια ανήθικη επιχείρηση για να αποσπαστούν βουλευτές από την Ενωση Κέντρου και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Στεφανόπουλου.
Λέει λοιπόν ο Μεϊνό ότι το σκοτεινό εγχείρημα κατά του γηραιού ηγέτη Γιώργου Παπανδρέου πέτυχε, γιατί «σοβαρότερο ρόλο διαδραμάτισε η ανθρώπινη ροπή για την κατάληψη υψηλών θέσεων και την εξασφάλιση υλικών πλεονεκτημάτων»!
Την ίδια περίπου αντίληψη είχε υιοθετήσει και ο στρατηγός Ντε Γκωλ, όταν δηλαδή στιγμάτιζε ανελέητα τους βουλευτές εκείνους του κόμματός του RPF που τον εγκατέλειπαν υποκύπτοντας στα θέλγητρα μιας υπουργικής θέσης.
Χλεύαζε λοιπόν ο Ντε Γκωλ τους γάλλους «αποστάτες» λέγοντας χαρακτηριστικά «ils étaient allés à la soupe» (με άλλα λόγια, έσπευσαν στο συσσίτιο για να φάνε)!
Υστερα από όλα αυτά, το κρίσιμο ερώτημα είναι το εξής: Εχει καμία σχέση η ανωτέρω παρακμιακή ατμόσφαιρα του 1965 με τη δηλητηριώδη ατμόσφαιρα που επικρατεί σήμερα, όπου έξι (6) βουλευτές με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές κατευθύνσεις έδωσαν ξαφνικά και ύποπτα ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; Ωστε τελικά να ψηφιστεί η περίφημη συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό;
Η απάντηση είναι η εξής: Θα ήταν τρελό να υποστηρίξει κανείς ότι υπάρχουν δομικές ομοιότητες, γιατί το ιστορικό και θεσμικό περιβάλλον είναι σήμερα εντελώς διαφορετικό.
Ομως εξ αντικειμένου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως «εκμαυλιστής» των συνειδήσεων των επίμαχων βουλευτών, αφού ορισμένοι από αυτούς είχαν υιοθετήσει πριν από λίγο καιρό εντελώς διαφορετικές απόψεις.
Δύο από αυτούς – προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ – είχαν υποστηρίξει πρόσφατα στη δημόσια σφαίρα ότι δεν θα δώσουν ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που θα φέρει προς ψήφιση τη συμφωνία των Πρεσπών! Και όμως την ψήφισαν (και μάλιστα με επιστολική ψήφο από το Πεκίνο)!
Ενας άλλος προερχόμενος από τον παλιό Συνασπισμό είχε καταψηφίσει την παρούσα κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες. Τώρα της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης!
Πώς άλλαξαν λοιπόν γνώμη οι παραπάνω βουλευτές; Γοητεύθηκαν από το θέλγητρο μιας υπουργικής καρέκλας, όπως έλεγε ο Ντε Γκωλ; Ηταν η ανθρώπινη απληστία; Κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν θα μάθει ποτέ (και αυτή η συζήτηση μπορεί να αδικεί και κάποιους).
Ενα είναι σίγουρο πάντως. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα καταγραφεί εξ αντικειμένου ως «εκμαυλιστής» των συνειδήσεων των βουλευτών, γιατί έβαλε την ελληνική κοινωνία σε μια πλήρως παρακμιακή ατμόσφαιρα!
Και αυτό είναι ντροπή και για τον τόπο και για τη δήθεν Αριστερά που εκπροσωπεί!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.