Στις 27 Ιουνίου 1850 γεννήθηκε στη Λευκάδα ο Πατρίκιος Λευκάδιος Χερν, γιος της Ρόζας Κασιμάτη και του ιρλανδού ταγματάρχη Τσαρλς Μπους Χερν που υπηρετούσε εκεί, καθώς το νησί βρισκόταν υπό βρετανική κατοχή. Το 1850 ο πατέρας του Χερν μετατέθηκε από τη Λευκάδα στην Καραϊβική, ενώ έστειλε τον γιο και τη σύζυγό του να ζήσουν μαζί με την οικογένειά του στην Ιρλανδία.
Οταν επέστρεψε το 1856, σοβαρά τραυματισμένος, η Ρόζα είχε επιστρέψει στην πατρίδα της στα Κύθηρα, στην Ελλάδα, όπου γέννησε τον τρίτο γιο τους. Σε ηλικία επτά ετών, και παρά το γεγονός ότι και οι δύο γονείς του ζούσαν ακόμη, ο Χερν έγινε μόνιμα κηδεμονευόμενος της γιαγιάς-θείας του Σάρα Μπρέναν. Ο Χερν άρχισε να εξερευνά τη βιβλιοθήκη της Μπρέναν και να διαβάζει πολύ ελληνική λογοτεχνία, ιδιαίτερα μυθολογία.
Σε ηλικία δεκαέξι ετών, στο Ασοου, ο Χερν τραυμάτισε το αριστερό του μάτι από ατύχημα στην αυλή του σχολείου. Το μάτι μολύνθηκε και, παρά τις επισκέψεις σε ειδικούς, τυφλώθηκε.
Στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία
Στα 19 του και χωρίς καθόλου χρήματα μεταναστεύει στις ΗΠΑ, όπου εργάζεται ως δημοσιογράφος με μεγάλη επιτυχία, αρχικά στο Σινσινάτι και μετά στην Ορλεάνη. Γράφει αδιάκοπα. Δεν ησυχάζει πουθενά. Ταξιδεύει, ψάχνοντας ίσως να βρει το λιμάνι που τόσο είχε στερηθεί στη ζωή του… Και το βρήκε το 1890, όταν πηγαίνει στην Ιαπωνία σε δημοσιογραφική αποστολή. Από εκεί δεν έφυγε ποτέ πια.
Ο Χερν απέκτησε μια θέση καθηγητή το καλοκαίρι του 1890 στη Νομαρχιακή Σχολή του Σιμάνε στο Ματσούε, πόλη της Δυτικής Ιαπωνίας.
Κατά τη δεκαπεντάμηνη διαμονή του στο Ματσούε ο Χερν παντρεύτηκε τη Σέτσου Κοϊζούμι (1868-1932), κόρη μιας τοπικής οικογένειας σαμουράι, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ασπάστηκε τον βουδισμό και πήρε το όνομα Γιάκουμο Κοϊζούμι, που σημαίνει «εκεί που γεννιούνται τα σύννεφα». Τα έργα του για τα ήθη, τους θρύλους και τον πολιτισμό της Ιαπωνίας άνοιξαν ένα παράθυρο για τους Δυτικούς στον άγνωστο και μαγικό κόσμο της ασιατικής χώρας. Η παράδοση, η αγάπη στη φύση, η ευγένεια της ψυχής, οι συνήθειες, τα έθιμα, τα χαϊκού πέρασαν μέσα από την ευαίσθητη ψυχή του και κατέγραψε την Ιαπωνία των θρύλων και των σαμουράι καθώς έζησε το τέλος της εποχής τους.
Στις 26.9.1904 πέθανε από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 54 ετών.
Το μουσείο στη Λευκάδα
Κάτι λιγότερο από 110 χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2014, εγκαινιάστηκε το πρώτο μουσείο σε ευρωπαϊκό χώρο για τον Λευκάδιο Χερν, το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας. Το μουσείο περιλαμβάνει πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα από τη συλλογή Ευσταθίου. Στεγάζεται σε ανακαινισμένη αίθουσα στο ισόγειο του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Ο επισκέπτης, με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων, μπορεί να περιηγηθεί στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χερν, αλλά και στις περιοχές όπου ταξίδεψε και εργάστηκε. Στην είσοδο του μουσείου εκτίθεται έργο του ιάπωνα καλλιτέχνη Μαράκι Νόντα. Για τη δημιουργία του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν συνέβαλαν οι Δήμοι Κουμαμότο, Ματσούε, Σιντζούκου, Γιαϊζού, το Πανεπιστήμιο Τογιάμα, η οικογένεια Κοϊζούμι και άλλοι από Ελλάδα και Ιαπωνία. Υπάρχει επίσης ένα πολιτιστικό κέντρο με το όνομα του Χερν στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στη Βορειοανατολική Αγγλία. Στην Ιαπωνία τρία κύρια μουσεία για τον Λευκάδιο Χερν βρίσκονται στο Ματσούε, στο Κουμαμότο και στο Γιαϊζού..