Ο Τάκης Ευσταθίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Το ενδιαφέρον του για τον καλλιτεχνικό χώρο το έδειξε από το 1963 όταν και βρέθηκε στην Αμερική. Μετά από λίγο καιρό άνοιξε την πρώτη του γκαλερί με όνομα Tchernov. Γνώρισε σημαντικές προσωπικότητες, όπως τους AndyWarhol, Chryssa, Γιώργο Κωστάκη, Νάσο Δάφνη, Μίκη Θεοδωράκη και πολλούς άλλους. Το 1978 γνώρισε τον ζωγράφο Θεόδωρο Στάμο, με τον οποίο έγιναν καλοί φίλοι και συνεργάτες. Ο Ευσταθίου μαθαίνει για τον Λευκάδιο Χερν από τον Θεόδωρο Στάμο και αρχίζει και συλλέγει βιβλία του. Πλέον είναι αναγνωρισμένος για μία από τις μεγαλύτερες συλλογές παγκοσμίως σχετικά με τον Λευκάδιο Χερν και έχει συνεισφέρει ενεργά για να προωθήσει και να μάθουν οι νέες γενιές το «Ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν». Τι μας είπε για όλα τα παραπάνω;
Ποια είναι η σχέση σας με τη Λευκάδα;
«Ολα ξεκίνησαν από τη γνωριμία μου με τον λευκαδίτη ζωγράφο Θεόδωρο Στάμο. Το 1990 επισκέφθηκα για πρώτη φορά τη Λευκάδα με τον Στάμο, ο οποίος μου έμαθε για τον Λευκάδιο Χερν».
Ποια είναι η σχέση σας με τον Λευκάδιο Χερν;
«Η ζωή και το έργο του Χερν με συνεπήραν και άρχισα να συλλέγω εκδόσεις και υλικό του Χερν. Επισκέφθηκα την Ιαπωνία όπου γνώρισα τον δισέγγονο του Λευκάδιου, Μπον Κοϊζούμι, και τη γυναίκα του, Σόκο Κοϊζούμι».
Ποια η προσφορά σας στο Πνευματικό Κέντρο και γενικότερα στον πολιτισμό της Λευκάδας;
«Με τη βοήθεια του Μπον και της Σόκο και έπειτα από συζήτηση με τον τότε δήμαρχο Λευκάδας, κ. Κώστα Αραβανή, αποφασίστηκε η δημιουργία πολιτιστικού χώρου προς τιμήν του Λευκάδιου στην πόλη της Λευκάδας, όπου γεννήθηκε. Τον Ιούλιο του 2014 καταφέραμε να δημιουργήσουμε στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν. Ταυτόχρονα διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το διεθνές συμπόσιο για το «Ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν», επίσης στη Λευκάδα. Για τη δημιουργία του Ιστορικού Kέντρου δώρισα μεγάλο μέρος της συλλογής μου από τα έργα του Λευκάδιου. Πλέον υπάρχει ξεχωριστή αίθουσα στο Πνευματικό κέντρο Λευκάδας με τις δωρεές μου από έργα γνωστών καλλιτεχνών. Επίσης έχω κάνει δωρεές στη δημοτική πινακοθήκη Λευκάδας, καθώς και στη δημόσια βιβλιοθήκη. Προσπαθώ να προωθήσω το ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν για να γνωρίσει και να εμπνευστεί ο κόσμος από την ιστορία και το έργο του».