Η Μαρία Κάλλας, η κορυφαία σοπράνο του 20ού αιώνα, υπήρξε μία γυναίκα που δεν έζησε απλώς για την τέχνη, αλλά και για την εικόνα της, την οποία είχε διαρκώς αναθεωρήσει και εξελίξει με την καθοδήγηση της διάσημης Ιταλίδας μοδίστρας, Biki.
Η συνάντησή τους το 1951, όταν η Κάλλας, μόλις 28 ετών, παρουσίαζε την επική ερμηνεία της στον «Σικελικό Εσπερινό» του Βέρντι στη Σκάλα του Μιλάνου, θα αποδειχθεί καθοριστική για τη μετέπειτα μεταμόρφωση της ντίβας.
Η Elvira Leonardi Bouyeure, γνωστή επαγγελματικά ως Biki, υπήρξε μια επιδραστική Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας και κορυφαία δημιουργός μόδας της μεταπολεμικής περιόδου. Γεννήθηκε στις 1 Ιουνίου 1906 στο Μιλάνο και απέκτησε φήμη κυρίως λόγω των σχέσεών της με την όπερα της Σκάλας και της μακροχρόνιας συνεργασίας της με τη διάσημη σοπράνο Μαρία Κάλλας.
Η Biki ήταν συγγενής εξ' αγχιστείας με τον διάσημο συνθέτη Τζιάκομο Πουτσίνι. Σε εκείνον χρωστούσε και το όνομα της καθώς τη φώναζε "Bicchi" (που σημαίνει «ζαβολιάρα» στην ιταλική διάλεκτο). Aπό μικρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον τόσο για τη μουσική όσο και για τη μόδα. Σπούδασε στο σχολείο A. Manzoni, όπου εκτός από γλώσσες, ασχολήθηκε με τη μουσική και το τραγούδι. Ταξίδευε συχνά στο Παρίσι, όπου γοητεύτηκε από τον κόσμο της μόδας. Μετά την εκπαίδευσή της, δημιούργησε μια σειρά εσωρούχων γαλλικού στυλ με το όνομα "Domina", το οποίο πρότεινε ο ποιητής Γκαμπριέλ Ντ' Αννούντσιο, φίλος της οικογένειας Πουτσίνι.
Το 1936 παντρεύτηκε τον ειδικό στην τέχνη Ρόμπερτ Μπουγιέρ και άνοιξε το ατελιέ της στο Μιλάνο, το οποίο εξυπηρετούσε κυρίως τραγουδιστές από την όπερα της Σκάλας. Ωστόσο, η σχέση της με την Κάλλας, την οποία αρχικά αντιμετώπισε με επιφυλακτικότητα, αποδείχθηκε θεμελιώδης για την αλλαγή στην εικόνα και το στυλ της σοπράνο.
Η Κάλλας, εκείνη την εποχή, είχε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με την εικόνα της, καθώς η κριτική και τα σχόλια για το σώμα της πλήγωναν διαρκώς την αυτοεκτίμησή της. Η απόφαση της Κάλλας να χάσει βάρος και να αλλάξει την εξωτερική της εμφάνιση την έφερε πιο κοντά στην Biki, η οποία δεν δίστασε να πει στον σύζυγό της, Τζιοβάνι Μενεγκίνι, ότι η Κάλλας χρειαζόταν πρώτα να αδυνατίσει προτού αναλάβει το ντύσιμό της. Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή.
Η συνάντησή τους για πρώτη φορά μετά την απώλεια κιλών αποτέλεσε τη βάση για μια φιλία και επαγγελματική συνεργασία που θα διαρκούσε για πολλά χρόνια. Η Biki, γνωρίζοντας την ανάγκη της Κάλλας για κομψότητα και θηλυκότητα, δημιούργησε για αυτήν μια νέα γκαρνταρόμπα που αναδείκνυε την προσωπικότητά της.
Από τις μεγάλες φούστες και τα λεοπάρ σχέδια, μέχρι τα τιρμπάν και τα εντυπωσιακά καπέλα, όλα αυτά που φόρεσε η Κάλλας ήταν έργα τέχνης που την καθιέρωσαν σε σύμβολο της μόδας και της κομψότητας.
Στη διάρκεια της συνεργασίας τους, η Κάλλας ανακάλυψε μέσα από την καθοδήγηση της Biki πώς να περπατά με αυτοπεποίθηση πάνω στα ψηλοτάκουνα, πώς να επιλέγει τα σωστά αξεσουάρ και πώς να δημιουργεί μια εικόνα που συνδύαζε την εκθαμβωτική λάμψη της με μια μοναδική αίσθηση στιλ. Η Κάλλας, εξάλλου, ήταν γνωστή για την ικανότητά της να επιβάλλεται με την παρουσία της, και με τη βοήθεια της Biki, κατάφερε να αναδείξει την εικόνα της σε ένα ακόμα πιο αψεγάδιαστο και ελκυστικό επίπεδο.
Ανάμεσα στα πιο διάσημα έργα της Biki για τη Μαρία Κάλλας ήταν μια απλή μαύρη κάπα από κρεπ μαλλί, την οποία φόρεσε για την έναρξη της σεζόν του 1970 στη Σκάλα του Μιλάνου, καθώς και ένα παλτό με σχέδιο paisley το 1971. Επίσης, σχεδίασε ένα φόρεμα με κολάρο από μετάξι σατέν που φορέθηκε από την Κάλλας στην αποχαιρετιστήρια συναυλία της στο Royal Festival Hall του Λονδίνου το 1973.
Η σχέση τους, ωστόσο, δεν περιορίστηκε μόνο στην επαγγελματική πλευρά. Η Biki βοήθησε την Κάλλας να επανεφεύρει τον εαυτό της, να νιώσει ξανά όμορφη και ισχυρή, κάτι που την έκανε να λάμψει τόσο στη σκηνή όσο και στην προσωπική της ζωή. Η Κάλλας, έχοντας νικήσει τις ανασφάλειές της, ανέπτυξε μια βαθιά προσωπική σχέση με την Biki, στην οποία εμπιστευόταν και τα πιο προσωπικά της θέματα, όπως η σχέση της με τον Αριστοτέλη Ωνάσση, το διαζύγιό της και τις επαγγελματικές της δυσκολίες.
Η Biki υπήρξε η δημιουργός μιας εξαιρετικής μεταμόρφωσης για τη Μαρία Κάλλας, κάνοντάς την όχι μόνο παγκόσμια αναγνωρισμένη ντίβα της όπερας, αλλά και ένα διαχρονικό σύμβολο μόδας και κομψότητας. Η επιρροή της Biki στην Κάλλας παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα, με την Κάλλας να συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες και δημιουργούς στον κόσμο της μόδας.
Η Biki πέθανε στις 24 Φεβρουαρίου 1999, αφήνοντας πίσω της μια σημαντική κληρονομιά στον κόσμο της μόδας. Η Μαρία Κάλλας από την άλλη, θα αφήσει την τελευταία της πνοή στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 σε ηλικία μόλις 53 ετών.