Ο Scott Galloway είναι από αυτούς τους εκατομμυριούχους καθηγητές, με έντονη επιρροή στο διαδίκτυο και στο νεανικό κοινό. Του αρέσει η επιχειρηματικότητα, το μάρκετινγκ, η τεχνολογία, αλλά κυρίως του αρέσουν οι ανθρώπινες σχέσεις και να μοιράζεται συμβουλές ζωής που «δούλεψαν» στη δική του περίπτωση.
Εν μέσω των εξετάσεων των παιδιών σε όλο τον κόσμο, o Scott θέλησε να μοιραστεί μερικές σκέψεις προς όλα τα νέα παιδιά που ετοιμάζονται για το επόμενο κεφάλαιο της ζωής τους.
Διδάσκοντας Μάρκετινγκ στο New York University Stern School of Business, ο Scott είναι αυτός ο καθηγητής που κάθε φοιτητής θα ήθελε να πετύχει στον δρόμο του. Όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει σε podcast του, μέχρι και την ηλικία των 26, ένιωθε εντελώς αποπροσανατολισμένος στη ζωή του. Η διάγνωσή του με κατάθλιψη, ήταν τελικά «η σωτηρία του», αφού ξεκίνησε ψυχοθεραπεία και από εκεί ένα ταξίδι αυτογνωσίας που τον έφτασε στο σήμερα.
Γνωρίζοντας και ο ίδιος πολύ καλά τη θέση των παιδιών που δίνουν εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο, θέλησε να μοιραστεί μερικές συμβουλές, προκειμένου να τους «δείξει την μεγάλη εικόνα» και να μην πνίγονται σε μια κουταλιά νερό.
«Οι άνθρωποι δεν είναι αυτό που δείχνουν να είναι στο Instagram»
«Το να βλέπεις γύρω σου ανθρώπους που μοιάζουν να ξέρουν ακριβώς τι θέλουν να κάνουν είναι αγχωτικό – σε κάνει να νιώθεις ότι για εσένα δεν ισχύει το ίδιο, ότι έχεις μείνει πίσω. Τα πανταχού παρόντα social media με όλους αυτούς τους ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις κατώτερος κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Μην τα αφήνεις να σε επηρεάζουν: οι άνθρωποι δεν είναι αυτό που δείχνουν να είναι στο Instagram».
«Εκτός κι αν αποτελείς εξαίρεση, αυτά τα πράγματα κατασταλάζουν μέσα σου γύρω στα 30. Μέχρι τότε προσπάθησε όσο περισσότερο μπορείς, πάρε χρόνο να σκεφτείς, γίνε ειλικρινής με τον εαυτό σου, μίλα σε πολλούς μέντορες, διάβασε καλά βιβλία, δοκίμασε νέα πράγματα. Αλλά μην ανησυχείς αν σου παίρνει παραπάνω χρόνο να αποφασίσεις ποιος θέλεις να είσαι. Μην ανησυχείς ότι μένεις πίσω συγκριτικά με αυτούς που βλέπεις στα social. Εγώ άργησα να “ανθίσω” και ξέρω πολλούς που άργησαν εξίσου. Δούλεψέ το. Ψάξου πολύ. Αλλά μην ανησυχείς αν δεν έχεις αποφασίσει τι θες να κάνεις».
Ο Galloway απευθύνθηκε σε όλα εκείνα τα παιδιά που δεν νιώθουν σίγουροι, για το τι πραγματικά θέλουν να ακολουθήσουν. Και κυρίως καμία απόφαση δεν καθορίζει τα πάντα. Η ανασφάλεια αυτή που πολλά παιδιά νιώθουν, θα έπρεπε να αποτελεί αφορμή για να «ψαχτούν» και να είναι ανοιχτοί στο να δοκιμάζουν σπουδές και εμπειρίες που θα τους κατευθύνουν.
Η ανασφάλεια και η αναζήτηση είναι που θα τα οδηγήσει στο προσωπικό τους μονοπάτι, το οποίο μάλιστα μπορεί να έχει έναν εντελώς διαφορετικό προορισμό από αυτόν που αρχικά διέκριναν στον ορίζοντα.
«Τίποτα δεν είναι όσο καλό ή όσο κακό φαίνεται»
«Αν δεν τα έχεις πάει πολύ καλά, αν νιώθεις πεσμένος, γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Έχω παλέψει για χρόνια με τον θυμό και την κατάθλιψη και αυτό που θα σου έλεγα είναι κάτι που έμαθα καλά με τα χρόνια και που πλέον θεωρώ απόλυτα αληθινό: Τίποτα δεν είναι όσο καλό ή όσο κακό φαίνεται.
Και αν νιώθεις πεσμένος, λυπημένος, αν δεν νιώθεις καλά για τον κόσμο ή για τον εαυτό σου, θα ήθελα να αναγνωρίσεις ότι πολλά από όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα. Είναι η χημεία του εγκεφάλου σου, η οποία μπορεί μεν να έχει πυροδοτηθεί από αληθινά γεγονότα, αλλά όπως λένε συχνά, και αυτό θα περάσει. Εύχομαι να απολαμβάνεις όλους τους καρπούς που η ζωή σου παρέχει, να στρέφεσαι στις σχέσεις σου, να χαίρεσαι τις όμορφες στιγμές και να συνειδητοποιείς ότι οι άσχημες θα περάσουν», αναφέρει σε δημοσίευσή του.
Η πιο σημαντική δεξιότητα για ένα νέο άτομο στο σήμερα
Την ίδια στιγμή, ο Galloway σε πρόσφατο podcast του είχε μιλήσει για το ένα χαρακτηριστικό που οφείλει να έχει κάθε νέο παιδί, εφόσον θέλει πετύχει στο κομμάτι του ίντερνετ, του μάρκετινγκ και όχι μόνο.
Ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας και καθηγητής συμβουλεύει τα παιδιά να αναπτύξουν την ικανότητα του storytelling. «Είναι πολύ σημαντικό να γράφεις καλά, να έχεις την ικανότητα να αναπτύσσεις τις ιδέες σου, να εκφράζεσαι, να μπορείς να πεις με ένα παραστατικό τρόπο την ιστορία που έχεις να πεις –ανεξάρτητα ποιο μέσο χρησιμοποιείς.
Πηγή φωτογραφίας: @TED / YouTube