Ο Jimmy Carter πέθανε στο σπίτι του στο Plains, Georgia, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, σε ηλικία 100 ετών. Η κηδεία του, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον, αποτέλεσε την κορύφωση μιας εβδομάδας τιμών και εκδηλώσεων μνήμης. Παρευρέθηκαν οι πέντε εν ζωή πρόεδροι των ΗΠΑ (Joe Biden, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama και Donald Trump), καθώς και πρώην και νυν μέλη του Κογκρέσου, ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ξένοι ηγέτες.
Ο Πρόεδρος Joe Biden εκφώνησε έναν συγκινητικό επικήδειο λόγο, περιγράφοντας τον Carter ως «έναν άνθρωπο που ποτέ δεν άφησε την πολιτική να τον αποσπάσει από την αποστολή του να υπηρετεί και να διαμορφώνει τον κόσμο». Χαρακτήρισε τη ζωή του Carter ως ένα παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς και πίστης στην ανθρωπότητα. Ο εγγονός του Carter, Jason Carter, μοιράστηκε προσωπικές ιστορίες για τον παππού του, ενώ τόνισε τα τεράστια ανθρωπιστικά επιτεύγματά του.
Μετά την τελετή, ο Carter μεταφέρθηκε στο Plains, Georgia, για την ταφή του δίπλα στη σύζυγό του, Rosalynn Carter, έξω από το λιτό αγρόκτημα όπου ξεκίνησε τη ζωή του. Η κηδεία του αποτέλεσε όχι μόνο μια εθνική ημέρα πένθους, αλλά και έναν φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στο να αφήσει τον κόσμο καλύτερο απ’ ό,τι τον βρήκε.
Ο Πρόεδρος Biden συνόψισε τον Jimmy Carter σε τρεις λέξεις: «Χαρακτήρας, χαρακτήρας, χαρακτήρας». Ο εγγονός του Carter, Jason, απέδωσε φόρο τιμής στον άνθρωπο που αποκαλούσε "paw-paw", περιγράφοντάς τον νοσταλγικά ως έναν πυρηνικό μηχανικό που δυσκολεύτηκε στις πρώτες του προσπάθειες να χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο. Επίσης μίλησε για τα ανθρωπιστικά επιτεύγματα του παππού του, όπως η σχεδόν εξάλειψη της ασθένειας του παράσιτου Guinea worm. Ο Jimmy Carter, πρόσθεσε ο εγγονός του, «ηγήθηκε αυτού του έθνους με αγάπη και σεβασμό».
Στην κηδεία διαβάστηκαν επίσης επικήδειοι λόγοι γραμμένοι, χρόνια πριν, από τον πρώην Πρόεδρο Gerald R. Ford και τον πρώην Αντιπρόεδρο Walter F. Mondale, που δεν είναι πλέον εν ζωή. Τους λόγους διάβασαν οι γίοι τους, Steven Ford και Ted Mondale. Ο επικήδειος του Ford απευθυνόταν άμεσα στον Carter: «Όσο για μένα, Jimmy, ανυπομονώ για τη συνάντησή μας. Έχουμε πολλά να πούμε».
Πέντε εν ζωή Πρόεδροι στην κηδεία
Εκτός από τον Biden, στην κηδεία παρευρέθηκαν οι πρώην Πρόεδροι Bill Clinton, George W. Bush και Barack Obama, καθώς και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Donald J. Trump, καθιστώντας την κηδεία την πρώτη συνάντηση του λεγόμενου “κλαμπ των Προέδρων” μετά την εκλογική νίκη του Trump τον Νοέμβριο. Η ίδια ομάδα αναμένεται να συγκεντρωθεί ξανά μόλις 11 ημέρες αργότερα για την ορκωμοσία του Trump. Τέτοιες συγκεντρώσεις είναι σπάνιες.
Ο Joe Biden, ο οποίος ίσως είναι ο επιζών Πρόεδρος που είχε τη στενότερη σχέση με τον Carter, έχει κηρύξει την Πέμπτη, 9/01/2025, εθνική ημέρα πένθους και έκλεισε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκτός από τις απαραίτητες λειτουργίες, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.
Ενώ οι περισσότεροι πολιτικοί στον καθεδρικό ναό δεν ήταν στην εξουσία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Carter, ο Biden ήταν. Ήταν ο πρώτος Δημοκρατικός γερουσιαστής που υποστήριξε την φαινομενικά αδύναμη υποψηφιότητα του Carter για την προεδρία το 1976.
Ο συγκινητικός λόγος του Biden
Ο Πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι υπάρχει υποχρέωση να αντιταχθούμε στην άνοδο του μίσους και την κατάχρηση εξουσίας, κατά τη διάρκεια του επικήδειου λόγου προς τιμήν του πρώην Προέδρου Jimmy Carter. «Έχουμε την υποχρέωση να μη δίνουμε στη μισαλλοδοξία κανένα ασφαλές καταφύγιο. Και να αντιτασσόμαστε σε αυτό που ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει ότι είναι η μεγαλύτερη αμαρτία από όλες: η κατάχρηση εξουσίας. Δεν έχει να κάνει με το να είμαστε τέλειοι, γιατί κανείς δεν είναι τέλειος», είπε ο Biden.
«Όλοι είμαστε ατελείς. Αλλά οφείλουμε να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας: Προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό; Ποιες είναι οι αξίες που εμπνέουν το πνεύμα μας; Λειτουργούμε από φόβο ή από ελπίδα; Από εγωισμό ή από γενναιοδωρία; Δείχνουμε μεγαλοψυχία; Διατηρούμε την πίστη μας όταν δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ;».
Ο Biden μίλησε για τη ζωή του Carter και αναφέρθηκε στον εκλιπόντα πρόεδρο ως «έναν άνθρωπο που ποτέ δεν άφησε τους δεσμούς της πολιτικής να τον αποσπάσουν από την αποστολή του να υπηρετεί και να διαμορφώνει τον κόσμο».
«Το να διατηρείς την πίστη σου για το καλό της ανθρωπότητας και το καλο της Αμερικής, είναι, κατά τη γνώμη μου, από την οπτική μου, η ιστορία της ζωής του Jimmy Carter. Η ιστορία ενός ανθρώπου, όπως ειπώθηκε ξεκάθαρα σήμερα – ακούσατε κάποιους σπουδαίους, σπουδαίους επικήδειους – που προήλθε από ένα σπίτι χωρίς τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα και έφτασε στην κορυφή της εξουσίας», είπε ο Biden.
Μετά την ολοκλήρωση του επικήδειου λόγου του, ο Biden καθώς επέστρεφε στη θέση του, άγγιξε απαλά το φέρετρο του Carter.
Γεμάτος μηνύματα ο λόγος του Mondale, του πρώτου «μοντέρνου» Αντιπροέδρου των ΗΠΑ
Ο Ted Mondale, γιος του εκλιπόντος Walter Mondale, που υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος του Jimmy Carter, εκφώνησε τον επικήδειο που ο πατέρας του είχε σχεδιάσει να δώσει. Ο Walter Mondale, που πέθανε το 2021, ήταν από πολλές απόψεις μια ασυνήθιστη επιλογή για υποψήφιος αντιπρόεδρος στο πλευρό του Carter. Ήταν ένας βόρειος φιλελεύθερος, κοντά στα εργατικά συνδικάτα και μέρος του Δημοκρατικού κατεστημένου στην πρωτεύουσα, ενώ συνεργάστηκε με έναν νότιο μετριοπαθή που έτρεχε ως "outsider", αντιμέτωπος με την Ουάσινγκτον και την κομματική ελίτ. Ωστόσο, κατάφεραν να ενώσουν το κόμμα τους το 1976 και δημιούργησαν μια απροσδόκητα στενή συνεργασία.
Με την υποστήριξη του Carter, ο Mondale έγινε, κατά πολλούς, ο πιο ενδυναμωμένος αντιπρόεδρος στην ιστορία μέχρι εκείνη τη στιγμή, και ένα πρότυπο για όλους τους διαδόχους του. Ο Carter έκανε τον Mondale τον πρώτο μοντέρνο αντιπρόεδρο της Αμερικής, έναν πραγματικό συνεργάτη που συμμετείχε στις συζητήσεις με έναν τρόπο που οι περισσότεροι προκάτοχοί του δεν είχαν μέχρι τότε. Ο Mondale ήταν ο πρώτος αντιπρόεδρος που του δόθηκε γραφείο στη Δυτική Πτέρυγα, λίγα μέτρα μακριά από το Οβάλ Γραφείο.
Κατά την ανάγνωση του επικήδειου του πατέρα του, ο Ted Mondale παρέλειψε μια φράση που υπήρχε στο γραπτό κείμενο που παραχωρήθηκε στους New York Times εκ των προτέρων. Μετά από αναφορά στη γενναιόδωρη προσέγγιση του Carter στην υποδοχή των προσφύγων από το Βιετνάμ, το γραπτό κείμενο του πρώην αντιπροέδρου έλεγε: «Συγκρίνετε αυτό με το πόσο τραγικά αντιμετωπίζουμε την κρίση των μεταναστών σήμερα».
Λίγα λόγια για τον Jimmy Carter
Ο Jimmy Carter (1924–2023) υπήρξε ο 39ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (1977–1981) και ένας από τους πιο σεβαστούς και αγαπητούς ηγέτες της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας. Γεννήθηκε στο Plains, Georgia, σε μια αγροτική οικογένεια χωρίς τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα, και κατάφερε να ανελιχθεί στην κορυφή της πολιτικής σκηνής. Σπούδασε στη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ και υπηρέτησε ως πυρηνικός μηχανικός πριν επιστρέψει στην πατρίδα του για να αναλάβει την οικογενειακή φάρμα. Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960 και κορυφώθηκε με την εκλογή του ως Πρόεδρος, σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν να επουλώσουν τα τραύματα του Watergate και του Πολέμου του Βιετνάμ.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, επικεντρώθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ενεργειακή πολιτική και στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, με αποκορύφωμα τη Συμφωνία του Camp David μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Μετά την προεδρία του, αφιέρωσε τη ζωή του σε φιλανθρωπικά έργα, μέσω του Carter Center, όπου εργάστηκε για την εξάλειψη ασθενειών, την προώθηση της δημοκρατίας και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2002 για τη συνεισφορά του στην παγκόσμια ειρήνη.