Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να ζήσουν την ιεροτελεστία του ξαρμυρίσματος και θα απολαύσουν τον μπακαλιάρο στο σπίτι τους και περισσότεροι εκείνοι που θα εκμεταλλευτούν την αργία της 25ης Μαρτίου για να αναζητήσουν χρυσαφένιο, τραγανό μπακαλιάρο στα μαγαζιά της πόλης. Ακολουθούν μερικές προτάσεις που είναι βέβαιο ότι θα σας προσφέρουν εκείνη τη γεύση που έχετε στο μυαλό σας.
Κρασομαγειρείο του Λελούδα
View this post on Instagram
Εδώ ο μπακαλιάρος σκορδαλιά δεν σερβίρεται μόνο στη γιορτή της εθνικής μας επετείου αλλά κάθε μέρα. Και είναι εκείνος που θυμάστε να ετοιμάζεται στο κουζινάκι της γιαγιάς σας, τραγανός όσο δεν πάει και με κατάλευκη σάρκα σε κάθε δαγκωνιά. Τηγανισμένος με μαεστρία, με αλεύρι του Σταματέρη από τη Λήμνο, μπαίνει στο πιάτο με δυνατή σκορδαλιά και γίνεται ο λόγος να επιθυμείτε ένα ποτηράκι κρασί παραπάνω.
Σαλαμινίας 8-10, Αθήνα, τηλ. 210-3464167
Γαστροκαφενείο Μουσουρλού
View this post on Instagram
Στη Μουσουρλού, το σερβίρισμα ξεκινά από νωρίς, αμέσως μετά την παρέλαση, με σκοπό να σας δώσουν τη γεύση που περιμένατε στωικά ένα χρόνο. Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα λιγότερο από τον Ηλία Σκουλά εκτός από το να μας ενθουσιάσει με τη διαφορετικότητά του, γι’ αυτό και το κουρκούτι στο οποίο θα βουτήξει ο μπακαλιάρος είναι εμπνευσμένο από προεπαναστατική συνταγή των Ελλήνων πειρατών που έκαναν επιθέσεις στους Τούρκους και μαγείρευαν το ψάρι στα αμπάρια. Η δε σκορδαλιά θα είναι κεφαλλονίτικη, «τούμπανο» αλιάδα με πατάτα, χτυπημένη στο γουδί.
Λεωφ. Κύπρου 70, Βύρωνας, τηλ. 210-7663470
Αθηναϊκή Ταράτσα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υπέροχη θέα στην Ακρόπολη, θετικά και χαρούμενα vibes και μια καλή ευκαιρία να απολαύσετε ένα παραδοσιακό πιάτο σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Μαζί με τον τραγανό μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά του που θα συνοδεύεται με πατάτες τηγανητές, πράγμα που συγκινεί όλους μας, στην Αθηναϊκή Ταράτσα θα απολαύσετε αχνιστά μύδια με σαφράν, σαλάτα με όσπρια και καπνιστά μύδια και απαλή μους ταραμά με ψητό ψωμάκι, για να ολοκληρωθεί όπως πρέπει το μεσημεριανό γεύμα.
Μητροπόλεως 60, Αθήνα, τηλ. 211-0080660
Ουζερί του Λάκη
View this post on Instagram
Στον κρυφό πεζόδρομο, πίσω από την Πλατεία Βικτωρίας, ο Γιώργος και η Άννα συνεχίζουν την παράδοση ενός μαγαζιού που σε κάνει να πιστεύεις ότι η θάλασσα είναι μπροστά στα πόδια σου. Υπέροχος μπακαλιάρος, σερβιρισμένος με ψωμένια και γεμάτη ένταση σκορδαλιά θα είναι μια από τις επιλογές του τραπεζιού που είναι σίγουρο ότι θα γεμίσει με θαλασσινά. Καπνιστά ψαράκια, ρεγγοσαλάτα, κριθαράκι με χταπόδι, σουπιές με σπανάκι και ό,τι άλλο επιθυμείτε, μαζί με ολόφρεσκα ψαράκια στο τηγάνι. Για να τα συνοδεύσετε, θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία από τσίπουρα και ούζα, την οποία ο Γιώργος φροντίζει συνεχώς να εμπλουτίζει και να ενημερώνει.
Ελπίδος 16, Πλατεία Βικτωρίας, τηλ. 210-8213776
Vassilenas Athens
View this post on Instagram
Kαι στον Βασίλαινα ο μπακαλιάρος βρίσκεται στο βασικό μενού και είναι δύσκολο να μην τον έχετε δοκιμάσει. Τυλιγμένος με μια λεπτή, τραγανή και νόστιμη κρούστα, περιμένει υπομονετικά να αποκαλύψετε τη ζουμερή του σάρκα η οποία, όταν ενώνεται με τη σκορδαλιά από κελυφωτό φιστίκι που τον συνοδεύει, προσφέρει μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία. Στο τραπέζι σας δεν γίνεται να μη βρεθεί και η επική ταραμοσαλάτα του μαγαζιού αλλά και τα υπόλοιπα πιάτα με θαλασσινά, όλα μελετημένα όπως πρέπει.
Βρασίδα 13, Αθήνα, τηλ. 210-7210501
Koutsou & Co.
View this post on Instagram
Η μαγείρισσά του Koutsou & Co, Αργυρώ Κουτσού, υπόσχεται για αυτή την ημέρα να κάνει μια ωδή στον μπακαλιάρο προσφέροντάς τον σε πολλές εκδοχές. Ξεκινάμε από το κλασικό τηγάνι, συνεχίζουμε με κροκέτες και προχωράμε σε πιο ιδιαίτερα όπως κεφαλλονίτικη βακαλαόπιτα και αραχωβίτικο μπριγιάνι, παστός μπακαλιάρος με χόρτα και πελτέ στο φούρνο που σερβίρεται με πρόβειο γιαούρτι. Θα υπάρχει ακόμα μπραντάδα μπακαλιάρου από τη Σαντορίνη και τρεις διαφορετικές εκδοχές σκορδαλιάς.
Ξενοφώντος 15Α, Αθήνα, τηλ. 210-3252848
Ε/Γ Ταξιδεύοντας
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ειδικά για αυτή την ημέρα, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά σερβίρεται και σε αυτό το ψαροφαγικό στέκι όπου η γεύση και η εξαιρετική ποιότητα έχουν τον πρώτο λόγο. Είτε μένετε κοντά στον Πειραιά είτε στα Βόρεια, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσατε τηγάνισμα αεράτο για να μη μείνει στάλα λάδι στο πιάτο, τρυφερό ψάρι και μια απαλή σκορδαλιά να ανταγωνίζεται την ταραμοσαλάτα του μαγαζιού που όποιος τη δοκιμάζει αποκτά εμμονή μαζί της. Το παραδοσιακό πιάτο πλαισιώνουν και όλες οι υπόλοιπες, λαχταριστές επιλογές του μενού, όπως γιουβετσάδα θαλασσινών ή σουπιές με κουσκουσάκι.
Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, τηλ. 210-4324368
Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210-6201572