Tη σκεπαστή αγορά της Καλλιθέας δεν την ήξερα γιατί σπάνια κατέβαινα σε αυτές τις γειτονιές της Αθήνας. Την ανακάλυψα μια μέρα που είχα αποφασίσει να γνωρίσω καλύτερα την περιοχή και να επισκεφθώ όσο περισσότερες γωνιές με πιροσκί μπορούσα καθώς άπαντες με διαβεβαίωναν ότι είναι ουκ ολίγες. Μετά το κυνήγι του ποντιακού σνακ που αγαπώ ιδιαίτερα και απείρως ευτυχισμένη που κρατούσα πλέον μια γεμάτη τσάντα με πιροσκί όλων των γεύσεων, την είδα. Με είσοδο από την οδό Πλάτωνος και έξοδο από τη Γρυπάρη, πολύβουη και πολύχρωμη όπως κάθε αγορά, ταλάνιζε την όσφρησή μου με τις μυρωδιές της και με καλούσε να την ανακαλύψω.
Η ιστορία
Η αγορά δημιουργήθηκε από 62 Πόντιους πρόσφυγες που μετά τον ξεριζωμό τους εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να ορθοποδήσουν. Αρχικά, πουλούσαν την πραμάτεια τους στους δρόμους της Καλλιθέας και μετά, αγοράζοντας το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, έφτιαξαν όπως όπως την αγορά και μοίρασαν τα μαγαζάκια. Τα ίδια μαγαζάκια υπάρχουν και σήμερα, από το 1956 που ξεκίνησαν το εγχείρημά τους. Καμιά πολυτέλεια δεν υπάρχει στην αγορά. Σκεπασμένη με ελενίτ και με τσιμέντο στον κεντρικό της δρόμο, επιτελεί έναν μόνο σκοπό, να προσφέρει όλα εκείνα που χρειάζεται ένα σπίτι στην κουζίνα του.

Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Το πρώτο που θα σας συναρπάσει στην αγορά είναι η ζωντάνια της. Τα ψώνια σε τέτοιου είδους μέρη έχουν διαφορετική βαρύτητα από εκείνα που έχουμε συνηθίσει στα μεγάλα τακτοποιημένα μάρκετ. Εδώ, τα προϊόντα παρουσιάζονται αφτιασίδωτα, μπρουτάλ μπροστά στα μάτια σας και σας κερδίζουν με το άρωμα και τη φρεσκάδα τους. Η άμεση επαφή με τους ανθρώπους της αγοράς συμβάλλει σημαντικά σε όλη τη διαδικασία. Εδώ, θα συζητήσετε για τα εποχικά είδη, θα μάθετε μυστικά, θα ακούσετε συμβουλές και θα εμπνευστείτε για μαγειρέματα. Πρόκειται για την ίδια ακριβώς εμπειρία που προσφέρει, φυσικά, και η Βαρβάκειος, μόνο που εδώ τα πράγματα είναι πιο συμμαζεμένα, ξέρετε ότι μέσα σε λίγη ώρα μπορείτε να γυρίσετε σπίτι με ό,τι θα χρειαστείτε όλη την εβδομάδα.
Η αγορά της Σαρακοστής
Αυτή την περίοδο του χρόνου που στο τραπέζι πρωταγωνιστούν τα καταπράσινα λαχανικά και τα χόρτα, άγρια και ήρεμα, η αγορά της Καλλιθέας είναι ένας μικρός παράδεισος. Ό,τι μπορείτε να επιθυμήσετε θα το βρείτε σε αφθονία. Το καλύτερο; Ακόμα κι αν είστε αρχάριοι της κουζίνας, εδώ δεν θα σας αφήσουν να φύγετε χωρίς να σας πουν πώς θα μαγειρέψετε σωστά τα χορταρικά και πώς θα τα συνδυάσετε έτσι ώστε να έχετε πιάτα όλο νοστιμιά.
Εκτός από τη μαναβική, στην αγορά θα βρείτε και τα ψαράδικα που θα θέλατε να έχετε κοντά στο σπίτι σας. Πάγκοι που μυρίζουν θάλασσα, φορτωμένοι με ό,τι καλό βγάζει η κάθε εποχή, μεγάλα ψάρια για βραστό και μικρά για το τηγάνι αλλά και όστρακα για να μη λείψει η νοστιμιά από κανένα τραπέζι.
Ψάρια και πάλι ψάρια
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε από τα δώρα της θάλασσας: από τα λιμπιστικά όστρακα του Πετρόπουλου μέχρι τις ολόφρεσκες ψαριές στον Καπετάν Μάχο που έχει δικό του καΐκι, τα ψαράκια του Νεκτάριου, τα σπαρταριστά στον πλούσιο πάγκο του Μπόλη που πολλοί τον προτιμούν για τις καραβίδες του και τη μεγάλη ποικιλία, τις νοστιμιές του Σωκράτη που επίσης έχει αλιευτικά στους Φούρνους Ικαρίας αλλά και τα καλούδια της Ψαρότρατας, όλα είναι εξόχως λαχταριστά για να τα προσπεράσετε.

Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Μεγάλη ποικιλία θα βρείτε και από κατεψυγμένα ψάρια και γαρίδες, τόσο στον Καπετανάκη όσο και στον Δανή. Από τον πρώτο θα πάρετε μεγάλα ψάρια, για βραστά και γάστρα, και από τον δεύτερο γαριδάκι συμιακό για μερακλίδικο τηγάνι και μεζέ που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Εννοείται ότι στην αγορά υπάρχει παστός μπακαλιάρος πρώτης ποιότητας σε μεγάλη αφθονία για το τραπέζι του Ευαγγελισμού και όχι μόνο.

Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Και, φυσικά, οι αγορές δεν θα σταματήσουν εύκολα γιατί κάποια στιγμή θα πέσετε πάνω στον Μπατανιάν, η οικογένεια του οποίου ξεκίνησε την ιστορία της φτιάχνοντας αριστοτεχνικά παστουρμά, αλλά στο μαγαζί του υπάρχουν και όλα τα ονειρεμένα παστά ψάρια, με αγαπημένη μου τη λακέρδα, αλλά και ντολμαδάκια, ξινολάχανο, πολίτικες σαλάτες και αλείμματα, όλα δική τους παραγωγής και μοναδικής ποιότητας.

Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Προτού φύγετε από την αγορά, μην ξεχάσετε να περάσετε από το Snack Tube του Γιάννη Βουγιούκα που έχει αναγάγει το street food σε απόλυτα gourmet εμπειρία. Από γαρίδες με βιετναμέζικη συνταγή μέχρι σάντουιτς τόνου με αγκινάρα και φουντούκι ή μαριναρισμένα λαχανικά με ξηρούς καρπούς.

Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Ο Γιάννης δημιουργεί χωρίς τέλος ένα μενού που ανανεώνει με ταχύτητα και συνοδεύει με ψαγμένες ετικέτες κρασιών, κοκτέιλ και εκλεκτές μπίρες.