Λίγα εστιατόρια στην Αθήνα καταφέρνουν να μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο με το που περάσουμε το κατώφλι τους. Το Fatsio στο Παγκράτι είναι ένα από αυτά, με τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες και τα ζωγραφισμένα ταβάνια του, τα διπλά λευκά και κόκκινα τραπεζομάντηλά του και τα μικρά αμπαζούρ πάνω στα τραπέζια. Σε αττό το σκηνικό γευμάτισαν σήμερα το μεσημέρι η Κατερίνα Σακκελαροπούλου και ο Κώστας Τασούλας.

Η ιστορία του εστιατορίου Fatsio

Η ιστορία του ξεκινά από το 1948 στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Κωνσταντίνος Φάτσιο αναλαμβάνει το ουζερί του πατέρα του, ανοίγοντας μάλιστα και δεύτερο μαγαζί στο κέντρο της πόλης. Το 1964 ταξιδεύει για την Αθήνα, όπου τελικά εγκαταστάθηκε. Το 1969 ανοίγει το Fatsio, που από τότε έχει παραμείνει πιστό στη vintage αισθητική, αλλά και στα πιάτα του. H neon κόκκινη- πράσινη επιγραφή του μας θυμίζει τις λαμπερές εποχές της δεκαετίας του 1980, ενώ η ξύλινη πόρτα του παραπέμπει σε ένα οικείο μέρος σαν το σπίτι μας.

Σήμερα, τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης έχει αναλάβει η τρίτη γενιά, ο εγγονός και συνονόματος του αρχικού ιδιοκτήτη, Κώστας Φάτσιος με την αδερφή του Δέσποινα, που μεγάλωσαν μέσα στην κουζίνα του. Οι σταθεροί πελάτες το τιμούν εδώ και δεκαετίες, φέρνοντας τα παιδιά και τα εγγόνια τους να γευματίσουν στα τραπέζια που έχουν καθίσει ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιώργος Σεφέρης και ο Αλέκος Φασιανός. Επιπλέον, ανάμεσα στους λάτρεις του είναι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Το μαγαζί είναι ανοιχτό μόνο για μεσημεριανό, από τις 11:00- 18:00. Τα τραπεζάκια δίπλα στη τζαμαρία με θέα τις νερατζιές και την περατζάδα γεμίζουν αμέσως. Οι βιτρίνες με τα πιάτα της ημέρας τραβούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, που έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια πλούσια ποικιλία από σαλάτες, μαγειρευτά, ψητά και λαδερά. Στα περιζήτητα πιάτα συγκαταλέγονται οι κωνσταντινουπολίτικοι λαχανοντολμάδες με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδα, ο μουσακάς, η μοναδική τους συνταγή για μοσχαράκι εσκαλόπ, αλλά και οι αγγινάρες αλα πολίτα.

Το μενού της ημέρας για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Κώστα Τασούλα

Καθημερινά, ο κατάλογος βρίθει επιλογών που θυμίζουν τις γεύσεις της παλιάς αθηναϊκής αστικής κουζίνας αλλά και της πολίτικης. Το μενού της ημέρας κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του πρώην Προέδρου της Βουλής και νυν υποψήφιου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, Κώστα Τασούλα, περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, μελιτζάνες ιμάμ και παπουτσάκι, σπαγγέτι με κιμά ογκρατέν, μοσχαράκι νουά, ή κοκκινιστό, σολομό φιλέτο και μοσχάρι Παγιάρ. Ενώ είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε επιδόρπια όπως ο μπακλαβάς με καρύδια, η κρέμα σοκολάτα και βανίλια και η κρέμα καραμελέ.