Ενώ είναι γνωστό ότι το στρες για την δουλειά μπορεί να «κλέψει» τον ύπνο μας, τώρα νέα έρευνα με επικεφαλής την ψυχολόγο Claire Smith από το University of South Florida, αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι σε καθιστική εργασία αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων αϋπνίας.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of Occupational Health Psychology, αποκαλύπτουν ότι η καθιστική εργασία και το μη τυπικό ωράριο αποτελούν σημαντικές απειλές για την ποιότητα του ύπνου.

Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν οι ερευνητές, μελετώντας περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα σε διάστημα μιας δεκαετίας, όπως εξηγεί το vita.gr.

Η καθιστική εργασία «κλέβει» τον ύπνο

Αυτοί οι δύο παράγοντες, που επιταχύνονται από τις τεχνολογικές αλλαγές, όπως η αυξημένη εργασία σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, συνδέονται με 37% αύξηση των συμπτωμάτων αϋπνίας μεταξύ των εργαζομένων με καθιστική εργασία και 66% μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειάζονται «συμπληρωματικό ύπνο» – που ορίζεται ως ο ολιγόλεπτος ύπνος το μεσημέρι ή οι παραπάνω ώρες ύπνου τα Σαββατοκύριακα – για όσους δεν έχουν το παραδοσιακό ωράριο εργασίας.

«Ο ποιοτικός ύπνος δεν σημαίνει ότι απλώς κοιμόμαστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Σχετίζεται επίσης με το να κοιμόμαστε εύκολα, δίχως να ξυπνάμε κατά την διάρκεια της νύχτας αλλά και με το συνεπές πρόγραμμα ύπνου» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Στα πλαίσια της έρευνας, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από την εθνική μελέτη Midlife in the United States, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες βάσει της ποιότητας του ύπνου σε τρεις ομάδες: Εκείνοι με ποιοτικό ύπνο, εκείνοι που χρειάζονταν έξτρα ύπνο και εκείνοι με συμπτώματα αϋπνίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καθιστική εργασία φάνηκε να συνδέεται στενά με τα άτομα που αντιμετώπιζαν αϋπνία, η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως δυσκολία στον ύπνο ή διακοπές κατά την διάρκειά του και συχνή κόπωση κατά την διάρκεια της ημέρας.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι με μη τυπικό ωράριο, όπως οι νυχτερινές βάρδιες, φάνηκαν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμπίπτουν στην ομάδα των ατόμων που χρειάζονταν έξτρα ύπνο κατά την διάρκεια της ημέρας.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και ο περιορισμός της εργασίας μετά το πέρας του ωραρίου μπορεί όχι μόνο να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλά εκείνη τη νύχτα, αλλά και να σας προστατεύσει από συνεχιζόμενα προβλήματα ύπνου ακόμα και μια δεκαετία αργότερα.