Η υψηλή χοληστερόλη δεν έχει συμπτώματα, αλλά αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Στις ανεπτυγμένες χώρες τα καρδιαγγειακά επεισόδια ευθύνονται για τους μισούς περίπου θανάτους στους ενηλίκους. Ειδικότερα σε άτομα άνω των 40 ετών είναι τα δύο συχνότερα αίτια σοβαρής αναπηρίας.
Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να λάβουμε εγκαίρως τα μέτρα μας. Πέρα από την κληρονομική προδιάθεση και την παραγωγή χοληστερόλης από τον ίδιο μας τον οργανισμό, ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδά της.
Κατά συνέπεια η μείωσή της θα πρέπει να περιλαμβάνει αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, μία εκ των οποίων είναι και η διατροφή, όπως αναφέρει το vita.gr.
Ποια θα ήταν λοιπόν η ιδανική διατροφή για τον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης;
Δώστε έμφαση στην επιλογή «καλών» λιπαρών, όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που περιέχονται στο ελαιόλαδο, τα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά ψάρια.
Ταυτόχρονα, περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων, που βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κόκκινο κρέας, το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανιτά τρόφιμα και τα γεύματα τύπου fast food.
Ενισχύστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Καταναλώστε καθημερινά ποικιλία φρούτων και λαχανικών, προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης και φροντίστε για την τακτική κατανάλωση οσπρίων.
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης.
Βάλτε στη διατροφή σας τις β γλυκάνες. Οι β – γλυκάνες είναι τα τελευταία χρόνια αντικείμενο έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος χάρη στην καρδιοπροστατευτική τους δράση. Πρόκειται για φυσικά συστατικά, καθώς αποτελούν μια κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών που βρίσκουμε στα τρόφιμα, με κυριότερες πηγές το κριθάρι και τη βρώμη.
Έχουν συσχετιστεί με την καλή υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος και ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός κλινικών δεδομένων έχει δείξει ότι η κατανάλωση β-γλυκάνης, κυρίως από βρώμη και κριθάρι, ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία.
Μια διατροφή που θα περιλαμβάνει καθημερινά τουλάχιστον δύο με τρία φρούτα, μία μεγάλη σαλάτα, μία χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, δύο με τρεις μερίδες γαλακτοκομικών (χαμηλών σε λιπαρά), καθώς και τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες.
Επιπλέον δύο φορές την εβδομάδα θα πρέπει να καταναλώνουμε ψάρι, δύο φορές κοτόπουλο ή γαλοπούλα και δύο με τρεις φορές όσπρια ή λαδερά.
Kόκκινο κρέας όπου θα έχουμε αφαιρέσει το ορατό λίπος μπορούμε να τρώμε μιά φορά στις δύο εβδομάδες.
Γυμναστείτε
30΄ της ημέρας αερόβια άσκηση (π.χ. περπάτημα, ποδήλατο, κ.λπ.), μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της καλής σας χοληστερίνης. Η άσκηση όμως για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι συστηματική δηλαδή, τουλάχιστον 4 με 5 φορές την εβδομάδα και όχι μία φορά το μήνα.
Μην τα παίρνετε όλα τοις μετρητοίς
Σύμφωνα με μελέτες, οι στεναχώριες και το στρες μπορεί να επηρεάσουν το ρυθμό μεταβολισμού της χοληστερίνης. Άλλος ένας λόγος, λοιπόν, να φροντίσετε να απαλλαγείτε, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό από ό,τι σας αγχώνει και σας κάνει να χάνετε τον ύπνο σας.
Πετάξτε το πακέτο σας
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Το κάπνισμα, επίσης, μειώνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης (HDL). Πετάξτε λοιπόν όσο το δυνατόν γρηγορότερα το πακέτο και οι αλλαγές που θα δείτε στην υγεία σας θα είναι αισθητές από την πρώτη κιόλας στιγμή.