Όσο πλησιάζουν οι φωτεινές ημέρες των γιορτών τόσο περισσότερο αναζητάμε γλυκά διαλείμματα από την καθημερινότητα. Τα ζαχαροπλαστεία έχουν τη μαγική ιδιότητα να μας βάζουν στο κλίμα των Χριστουγέννων αμέσως μόλις αντικρίσουμε τη βιτρίνα τους.
Οι μυρωδιές από τους φρέσκους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, καθώς και από τις βασιλόπιτες που ξεφουρνίζονται όλη την ημέρα μάς σπάνε τη μύτη.
Φτιάξαμε λοιπόν μια λίστα με τα ωραιότερα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, απ’ όπου θα αγοράσετε λαχταριστά γλυκά για το γιορτινό τραπέζι και θα τα προσφέρετε με αγάπη στους αγαπημένους σας.
Τα καλύτερα μελομακάρονα της Αθήνας
Τα Γιούλια
H οικογένεια Αγιακλόγλου με τις πολίτικες ρίζες είναι γνωστή στην περιοχή της Νέας Ιωνίας από το 1945 για το τσουρέκι της, που φτιάχνεται με συνταγή που ταξιδεύει στο χρόνο και ψήνεται καθημερινά με φρέσκο βούτυρο και μαχλέπι.
Ωστόσο, σε κάθε γιορτή, όλοι στήνονται στην ουρά και για το γεμιστό τσουρέκι με πραλίνα φουντουκιού, κρέμα κάστανου ή κεράσι αλλά και για τα σιροπιαστά.
Ξεχωριστή γεύση στα Χριστούγεννα δίνουν οι κουραμπιέδες, κανονικοί και μπουκίτσες, και το κλασικό πανετόνε με σταφίδες και πορτοκάλι, με λευκή σοκολάτα ή αμυγδαλόπαστα ή γεμιστό με πραλίνα.
Ξεχωρίζουμε: Τα μελομακάρονα, που είναι σε δύο μεγέθη και σκέτα ή με σοκολάτα.
Ta Γιούλια: Αναγεννήσεως 49-51, Νέα Ιωνία
Lido
Το μαγαζί της οικογένειας Πιπερίδη στο Παγκράτι έχει περάσει πλέον στην τρίτη γενιά, χωρίς να έχει χάσει τίποτα από την αυθεντικότητά του.
Με γεύσεις από την Πόλη, συνεχίζει την παράδοση από το 1967 με το μαστιχωτό τσουρέκι που έχει αγαπηθεί από πολλές γενιές. Φέτος μας περιμένουν τα κλασικά μελομακάρονα, αλλά και με σοκολάτα υγείας, οι κουραμπιέδες, με και χωρίς αμύγδαλο, και οι δίπλες.
Η βασιλόπιτα είναι κλασικό πολίτικο τσουρέκι με μαστίχα και μαχλέπι, αλλά υπάρχει και με άχνη, λευκή σοκολάτα ή υγείας.
Ξεχωρίζουμε: Τα μοσχομυριστά πολίτικα ισλί γεμιστά με καρύδι.
Lido: Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι
POLAROID SWEET LAB
Μετρά τρία χρόνια λειτουργίας και έχει καταφέρει να γίνει το αγαπημένο της περιοχής και όχι μόνο. Τα δύο αδέλφια, ο Παναγιώτης και ο Σπύρος Κάππας, είναι οι ιδιοκτήτες και pastry chefs του μαγαζιού και οι ιδέες τους για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά δεν στερεύουν ποτέ.
Στο μαγαζί τους μπορείτε να καθίσετε για καφέ και γλυκό, ενώ θα γεμίσετε και τις σακούλες σας για το σπίτι, με κουραμπιέδες, δίπλες κλασικές και βουτηγμένες σε σοκολάτα, χριστουγεννιάτικα μπισκοτένια σπιτάκια, αλλά και πανετόνε σε διάφορες γεύσεις.
Ξεχωρίζουμε: Τα λαχταριστά μελομακάρονα, τόσο τα κλασικά τους όσο και αυτά με σοκολάτα, υγείας ή λευκή.
POLAROID SWEET LAB: Διγενή 15, Ηλιούπολη
The Cookie spot
Είναι σίγουρα ο απόλυτος προορισμός για τους cookie lovers που θέλουν να απολαύσουν το αγαπημένο τους γλύκισμα συντροφιά με μια κούπα αχνιστό τσάι ή ένα φλιτζάνι μυρωδάτο καφέ, 100% Arabica.
Εκεί θα βρείτε όλες οι κλασικές επιλογές από τα bake to order cookies στην πόλη, ιδιαίτερες προτάσεις από ροφήματα-cookie, αλλά και τα νέα Ν.Υ. cookies που γίνονται ανάρπαστα.
Ξεχωρίζουμε: Τις ιδιαίτερες γεύσεις που θα απογειώσουν το τραπέζι των γιορτών, όπως τα μελο-cookies με εκλεκτό μέλι και καρύδια, τα Christmas dark red velvet με κακάο και μαύρη σοκολάτα, τα Christmas confetti με ζύμη βανίλιας, cream cheese frosting και χριστουγεννιάτικη τρούφα.
The Cookie spot: Κηφισίας 129, Αμπελόκηποι
Για τους πιο βουτυράτους κουραμπιέδες
Αφοί Ασημακόπουλοι
Ένα από τα πιο ιστορικά ζαχαροπλαστεία στο κέντρο της Αθήνας, με μακρά ιστορία που ξεκινά το 1915, όταν άνοιξε ως γαλακτοπωλείο στις παρυφές των Εξαρχείων.
Η δεύτερη και η τρίτη γενιά συνεχίζουν την παράδοση, με μυστικό επιτυχίας την επιλογή ποιοτικών πρώτων υλών. Την περίοδο των εορτών τις προθήκες του γεμίζουν λαχταριστά μελομακάρονα, κλασικά και μίνι, μικρασιάτικα ισλί, κουραμπιεδάκια-μπουκιές και δίπλες, ενώ δεν λείπει και η κερκυραϊκή φογάτσα, με εμφανείς επιρροές από την περίοδο της Ενετοκρατίας.
Ξεχωρίζουμε: Τους φημισμένους κουραμπιέδες τους που τους βρίσκουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Αφοί Ασημακόπουλοι: Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια
Μελιστάλακτο
Η pastry chef Αγγελίνα Μαρτίνου ξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια ένα ζαχαροπλαστείο με παραδοσιακά γλυκά που κατάφερε να εξελιχθεί σε ένα μέρος όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε τις πιο περίτεχνες παρασκευές.
Στις γιορτές δεν λείπουν από τη βιτρίνα του τα μελομακάρονα, κλασικά και με σοκολάτα, ενώ ο χριστουγεννιάτικος κορμός κλέβει την παράσταση, όπως και τα χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια.
Ξεχωρίζουμε: Τις εντυπωσιακές τούρτες 3D σε διάφορα εορταστικά σχήματα που έχουν κάνει δημοφιλές το μαγαζί και τους μυρωδάτους κουραμπιέδες, με και χωρίς αμύγδαλο.
Μελιστάλακτο: Λεωφόρος Αθηνών-Πειραιώς 67, Πειραιάς
Για χρυσαφένιες δίπλες με μπόλικο μέλι
Βάρσος
Από το 1892, που άνοιξε τις πόρτες του ως γαλακτοπωλείο στην οδό Πανεπιστημίου, αποτελεί μια από τις πιο παλιές επιχειρήσεις της πόλης με αδιάκοπη λειτουργία.
Σημείο αναφοράς για την Κηφισιά από τη δεκαετία του 1920, όταν μεταφέρθηκε εκεί, με τα τραπεζάκια του να γεμίζουν καθημερινά με ανθρώπους από κάθε περιοχή της Αθήνας.
Στις γιορτές όλοι αγοράζουν για το σπίτι βασιλόπιτες σε διάφορα μεγέθη που φτιάχνονται όπως παλιά, με μαγιά, μικρά και μεγάλα μελομακάρονα, κουραμπιέδες, με ή χωρίς αμύγδαλο, παραδοσιακό κορμό, σοκολατάκια και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με μαρέγκα και σαντιγί.
Ξεχωρίζουμε: Τις χρυσαφένιες δίπλες με φρέσκο μέλι και καρύδι που λιώνουν στο στόμα.
Βάρσος: Κασσαβέτη 5, Κηφισιά
Πανετόνε & γλυκά ψωμάκια
Antonis Selekos Conceptual Desserts
Ο pastry chef Αντώνης Σελέκος έχει ταυτίσει το όνομά του με τα μοναδικά πανετόνε του που έχουν φανατικούς θαυμαστές σε όλη την Αθήνα.
Εδώ και μερικά χρόνια, έχει καταφέρει να τα κάνει ανάρπαστα κάθε Χριστούγεννα ξεφουρνίζοντάς τα διαρκώς ώστε να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση.
Έτσι και φέτος πρωταγωνιστές στο εργαστήριό του είναι τα panettone by Antonis Selekos. Μεταξύ άλλων, μας προτείνει το sourdough total hazelnut panettone με σοκολάτα gianduja, καραμελωμένα φουντούκια και αλμυρή καραμέλα και το sourdough signature panettone με χειροποίητο κονφί λεμόνι και πορτοκάλι, σταφίδες, κράνμπερι και σοκολάτα 70%.
Ξεχωρίζουμε: Το sourdough apple caramel panettone με καραμελωμένα μήλα, μπισκότο streusel, καραμέλα με ανθό αλατιού, μοσχοκάρυδο και κανέλα.
Antonis Selekos Conceptual Desserts: Εριφύλης 2, Παγκράτι
Kora Bakery
Ό,τι παράγεται καθημερινά γίνεται περιζήτητο σε αυτό το αρτοποιείο που αποτελεί αγαπημένη στάση στο Κολωνάκι για πρωινό καφέ στο χέρι.
Όλα τα αρτοσκευάσματα φτιάχνονται με ποιοτικές πρώτες ύλες, προερχόμενες από παραγωγούς από όλη τη χώρα. Οι γιορτές εδώ είναι η πιο όμορφη περίοδος καθώς ο μοντέρνος χαρακτήρας του Kora συνδυάζεται με την παράδοση.
Φέτος θα βρείτε από τα υπέροχα αρωματικά μελομακάρονα με καρύδι πεκάν και τους αφράτους Koraμπιέδες μέχρι το milk chocolate και chestnut panettone με σοκολάτα γάλακτος και κάστανα γλασέ, παρασκευασμένο υπό την εποπτεία της ομάδας του Noble και εμπλουτισμένο με το προζύμι του Kora.
Η δική τους βασιλόπιτα είναι ένα κέικ γεμάτο αρώματα, καρύδι και πορτοκάλι με υπέροχη επικάλυψη κάστανου.
Ξεχωρίζουμε: Μια νέα γεύση, το spiced vanilla cream babka, ένα ψωμί με πλούσια γλυκιά ζύμη γεμισμένη με καρυκευμένη κρέμα βανίλιας.
Kora Bakery: Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι
Οι πιο νόστιμες βασιλόπιτες της πόλης
Πελίτ
Με ρίζες και αέρα από την Πόλη, στεγάζεται σε μια αθηναϊκή πολυκατοικία του 1937, κόσμημα της Πλατείας Αμερικής. Από τη δεκαετία του ’60, ο Γιώργος και η Μαρία Παπαγιάννη πλημμυρίζουν τη γειτονιά με την ευωδιά του τσουρεκιού.
Τα γιορτινά γλυκά τους συμπληρώνουν τα μελομακάρονα, με σοκολάτα ή σκέτα, οι κουραμπιέδες, με ή χωρίς άχνη και με ή χωρίς αμύγδαλο, οι δίπλες, τα σοκολατάκια με σχέδια και τα μαρόν ντε γκιζέ.
Ξεχωρίζουμε: Τη δημοφιλή τους βασιλόπιτα-τσουρέκι, την οποία απολαμβάνουμε όλο το χρόνο.
Πελίτ: Λευκωσίας 1, Πλατεία Αμερικής
Ourse
Το γαλλικό του όνομα σημαίνει «αρκούδα», και ο λόγος είναι ότι αρχικά θα στηνόταν ως εργαστήριο χονδρικής παγωτού. Στην ουσία, πρόκειται για ένα boutique ζαχαροπλαστείο για τους λάτρεις της υψηλής ζαχαροπλαστικής με γλυκά σαν κοσμήματα.
Οι γαλλικές επιρροές εναρμονίζονται με τις ελληνικές πρώτες ύλες και ο συνδυασμός τους έχει ως αποτέλεσμα πολύ ιδιαίτερες τάρτες. Οι εορταστικές τους γεύσεις περιλαμβάνουν μελομακάρονα, κορμό σοκολάτας, Mont Blanc αλλά και πανετόνε με σοκολάτα γάλακτος, bitter και gianduja.
Ξεχωρίζουμε: Τη βασιλόπιτα galette des rois, που αποτελεί πάντρεμα της ελληνικής βασιλόπιτας-κέικ με τη γαλλική πρωτοχρονιάτικη πίτα με σφολιάτα.
Ourse: Μυστρά 39, Γλυφάδα
FRESH
Με καταστήματα σε όλη την πόλη και ιστορία ετών, είναι δημοφιλή στους Αθηναίους για την ποικιλία των γλυκών τους. Οι γιορτές εδώ είναι λαμπερές με επιλογές για όλα τα γούστα.
Εκτός από τους κλασικούς κουραμπιέδες θα βρείτε και χωρίς ζάχαρη ή με κακάο. Τα μελομακάρονα έχουν τη γνώριμη γεύση, αλλά υπάρχουν και σε vegan εκδοχή.
Το γιορτινό μας τραπέζι θα στολίσουν τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, τα cupcakes, τα cake pops, αλλά και τα εντυπωσιακά σπιτάκια από μπισκότο κανέλας.
Ξεχωρίζουμε: Τη δημοφιλή βουτυρένια βασιλόπιτα-κέικ, με τραγανό αμύγδαλο.
FRESH: Πατριάρχου Ιωακείμ 9, Κολωνάκι
Οι πιο λαχταριστοί κορμοί
La Ruche Patisserie Naturelle
Διακρίνεται για τη minimal αισθητική του και για τις δημιουργίες του pâtissier και ιδιοκτήτη Βασίλη Σακελλαρίου. Από τις αρχές του 2020, πιστοί και νέοι πελάτες επιλέγουν ανάμεσα στην ποικιλία ξεχωριστών γλυκών, ειδικά τις εορταστικές ημέρες.
Τα κλασικά μελομακάρονα συνυπάρχουν με τα χωρίς ζάχαρη και τα βουτηγμένα σε σοκολάτα Βελγίου και το πολίτικο ισλί και οι κουραμπιέδες με τις παραδοσιακές δίπλες Καλαμάτας με μέλι και καρύδι.
Στις πιο σύγχρονες συνταγές συγκαταλέγονται τα τρία διαφορετικά πανετόνε με φυσικό προζύμι: με πορτοκάλι και σοκολάτα bitter, με πάστα φιστικιού Αιγίνης και λευκή σοκολάτα και με τρεις διαφορετικές σοκολάτες.
Στις βασιλόπιτες υπάρχουν επίσης επιλογές, από την κλασική Καππαδοκίας μέχρι το τσουρέκι με μαστίχα Χίου και μαχλέπι.
Ξεχωρίζουμε: Τους χριστουγεννιάτικους κορμούς, που έρχονται σε τέσσερις παραλλαγές για όλα τα γούστα, ακόμα και για αυτούς που δεν τρώνε ζάχαρη.
La Ruche Patisserie Naturelle: Ηρώων Πολυτεχνείου 5, Μεταμόρφωση
Dimitris Economides Athens
Χρησιμοποιώντας εκλεκτές πρώτες ύλες, ο pastry chef Δημήτρης Οικονομίδης δημιουργεί φινετσάτα γλυκά που κοσμούν τη βιτρίνα του καταστήματός του στο Νέο Ψυχικό.
Εδώ οι κουραμπιέδες είναι κλασικοί, όπως και τα μελομακάρονα, τα οποία όμως θα βρείτε και με σοκολάτα. Τα σοκολατάκια, που υπάρχουν όλη τη σεζόν, συμπληρώνει το θεαματικό σοκολατένιο έλκηθρο. Η βασιλόπιτα είναι το παραδοσιακό κέικ με γεύση βανίλιας.
Ξεχωρίζουμε: Τους τρεις εντυπωσιακούς κορμούς, τον Intense με dacquoise φουντουκιού, τραγανή πραλίνα, crémeux σοκολάτα-τόνκα και μους σοκολάτας γάλακτος, τον Utopia με biscuit σοκολάτας-streusel cacao, crémeux καραμέλα και μους σοκολάτας Βενεζουέλας και τον Euphoria με μπισκότο βουτύρου, κρέμα αμυγδάλου-κάστανου, crémeux κάστανο και μους βανίλιας.
Dimitris Economides Athens: Λεωφόρος Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό
le greche
Γνωστό για το αυθεντικό φρέσκο παγωτό από ποιοτικές πρώτες ύλες, διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία προτάσεων και για τις ημέρες των γιορτών.
Στα ράφια του θα βρείτε, μεταξύ άλλων, βαζάκια με κουραμπιέδες και μελομακάρονα ιδανικά για δώρο και πανετόνε με εντυπωσιακές συσκευασίες σε διάφορες γεύσεις.
Ξεχωρίζουμε: Το λαχταριστό κορμό παγωτό με μαρέγκα.
le greche: Mητροπόλεως 16, Σύνταγμα
Βανίλια & Σοκολάτα
ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ
Από το 1928, που άνοιξε τις πόρτες του για το αθηναϊκό κοινό, έχει μεγάλη παράδοση στη σοκολάτα και έχει αγαπηθεί ακόμα και από τη Μαρία Κάλλας.
Η τέταρτη γενιά της οικογένειας έχει αναλάβει πλέον τα ηνία της επιχείρησης χρησιμοποιώντας τις συνταγές του προπάππου αλλά και νέες με γνώμονα την ποιότητα.
Σήμερα υπάρχουν πάνω από διακόσιες γεύσεις σε σοκολατάκια που διατίθενται και σε χριστουγεννιάτικες συσκευασίες, όπως τρούφες, μαρκί γάλακτος και μαρόν γλασέ.
Ξεχωρίζουμε: Τα advent calendars, τα δικά τους ημερολόγια Δεκεμβρίου με ένα σοκολατάκι για κάθε ημέρα του μήνα μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων.
ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ: Βουλής 7, Σύνταγμα
oHh boy
Το δημοφιλές εδώ και 8 χρόνια στέκι του Παγκρατίου επέστρεψε πλήρως ανανεωμένο και ομορφαίνει την καθημερινότητα των Αθηναίων με τα φρέσκα σπιτικά γλυκά του που γίνονται ανάρπαστα.
Εκτός από τις γνωστές αγαπημένες προτάσεις τους, αυτές τις ημέρες την τιμητική τους έχουν τα κλασικά εορταστικά τους.
Ξεχωρίζουμε: Τις νέες γεύσεις όπως το μιλφέιγ με αφράτη κρέμα πατισερί και αμύγδαλα και τη Mont Blanc τάρτα κάστανο, με γκανάζ λευκής σοκολάτας και φρέσκια κρέμα.
oHh boy: Αρχελάου 32, Παγκράτι