Τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικά

Είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή σας, αλλά να αποφεύγετε τα εξής:

  • Κόκκινο κρέας και άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτές οι τροφές αυξάνουν τα επίπεδα της ανθυγιεινής LDL «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Όταν η χοληστερόλη συσσωρεύεται στις αρτηρίες μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Πρόσθετα σάκχαρα. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και προάγουν τις εναποθέσεις στα τοιχώματα των αγγείων, μειώνοντας έτσι τη ροή του αίματος και την παροχή θρεπτικών ουσιών στα εγκεφαλικά κύτταρα.
  • Αλάτι. Η ημερήσια ποσότητα αλατιού δεν θα πρέπει να ξεπερνά συνολικά τα έξι γραμμάρια, καθώς το υπερβολικό αλάτι αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη υπέρτασης, η οποία συνδέεται με το εγκεφαλικό.
  • Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών προβλημάτων – όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτης.