Τροφές που… «μοιράζουν» εγκεφαλικά!

Αυτές οι τροφές, που είναι επιβλαβείς για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια.

Τροφές που… «μοιράζουν» εγκεφαλικά!

Αυτές οι τροφές, που είναι επιβλαβείς για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια.

Έχετε παρατηρήσει την ανοδική τάση στα εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των νέων; Σε σύγκριση με τα ποσοστά πριν από περίπου μια δεκαετία, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου έχει αυξηθεί κατά περίπου 15% – μόνο μεταξύ των ενηλίκων κάτω των 65 ετών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Morbidity and Mortality Weekly Report επισημαίνει την αύξηση των παραγόντων κινδύνου εγκεφαλικού, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, σε νεότερους ενήλικες ως την αιτία πίσω από τους αυξανόμενους αριθμούς.

Και η σύγχρονες διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας υπογραμμίζει τη σχέση της ανθυγιεινής διατροφής με τα εγκεφαλικά, όπως εξηγεί το vita.gr.

Γνωρίζατε ότι…

  • Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά συμβαίνουν όταν κάποιος θρόμβος είτε μπλοκάρει την ροή του αίματος σε κάποια αρτηρία που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο, είτε σχηματίζεται κάπου αλλού στο σώμα και μετά καταλήγει στον εγκέφαλο όπου εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος.
  • Στα αιμορραγικά εγκεφαλικά κάποια εσωτερική αιμορραγία προκαλεί ζημιά στα γειτονικά εγκεφαλικά κύτταρα. Περίπου το 85% των εγκεφαλικών είναι ισχαιμικά και το 15% αιμορραγικά.
  • Τα εγκεφαλικά είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
  • Σύμφωνα με τη Global Burden of Disease Study, τη μεγαλύτερη μελέτη παραγόντων κινδύνου για ανθρώπινες ασθένειες στην ιστορία, περισσότερο από το 90% της επιβάρυνσης από τα εγκεφαλικά επεισόδια αποδίδεται σε παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να τροποποιήσουμε.
  • Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS), ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κάποιος το εγκεφαλικό είναι να τρέφεται υγιεινά, να ασκείται τακτικά και να αποφεύγει το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ.
  • Οι ειδικοί συστήνουν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες με πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικά

Είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή σας, αλλά να αποφεύγετε τα εξής:

  • Κόκκινο κρέας και άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτές οι τροφές αυξάνουν τα επίπεδα της ανθυγιεινής LDL «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Όταν η χοληστερόλη συσσωρεύεται στις αρτηρίες μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Πρόσθετα σάκχαρα. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και προάγουν τις εναποθέσεις στα τοιχώματα των αγγείων, μειώνοντας έτσι τη ροή του αίματος και την παροχή θρεπτικών ουσιών στα εγκεφαλικά κύτταρα.
  • Αλάτι. Η ημερήσια ποσότητα αλατιού δεν θα πρέπει να ξεπερνά συνολικά τα έξι γραμμάρια, καθώς το υπερβολικό αλάτι αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη υπέρτασης, η οποία συνδέεται με το εγκεφαλικό.
  • Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών προβλημάτων – όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτης.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Απόρρητο