Γιατί κάποιοι αργούν πάντα στα ραντεβού;

Ο ρόλος της προσωπικότητας και βασικά tips για να μην αργήσεις ποτέ ξανά στο ραντεβού σου.

Γιατί κάποιοι αργούν πάντα στα ραντεβού;

Ο ρόλος της προσωπικότητας και βασικά tips για να μην αργήσεις ποτέ ξανά στο ραντεβού σου.

Εάν κανείς έχει διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), ίσως χρειαστεί να προσπαθήσει λίγο περισσότερο ώστε να είναι στην ώρα του. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κοινά χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ, όπως οι δυσκολίες ως προς την αντίληψη του χρόνου, συνωμοτούν κατά της συνέπειας στα ραντεβού. Αλλά όπως γράφει το vita.gr η ΔΕΠΥ δεν είναι ο μόνος λόγος που κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ακρίβειας. Το κοινωνικό άγχος, η κατάθλιψη και άλλα θέματα ψυχικής υγείας ή απλά ένα πιο χαλαρό είδος προσωπικότητας μπορεί να αποτελούν αιτίες.

Επιπλέον, «είναι πιθανό να υπάρχει ένας μηχανισμός στον εγκέφαλο που κάνει μερικούς ανθρώπους να καθυστερούν στα ραντεβού επειδή υποτιμούν τον χρόνο που θα τους πάρει για να φτάσουν εκεί», δήλωσε ο Ούγκο Σπίερς, καθηγητής γνωσιακής νευροεπιστήμης στο University College του Λονδίνου και συν-συγγραφέας παλαιότερης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Hippocampus». «Ο ιππόκαμπος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται ορισμένες πτυχές του χρόνου, όπως το να θυμάται κανείς πότε πρέπει να κάνει κάτι και πόσο χρόνο χρειάζεται», εξήγησε ο Σπίερς. Άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Reviews Neuroscience» προτείνει ότι οι νευρώνες στον ιππόκαμπο που λειτουργούν ως «χρονικά κύτταρα» συμβάλλουν στην αντίληψη και τη μνήμη των γεγονότων, αλλά το γιατί ακριβώς μερικοί άνθρωποι υποτιμούν διαρκώς τον χρόνο, είναι ασαφές. Ένας παράγοντας μπορεί να είναι το πόσο εξοικειωμένοι είμαστε με έναν τόπο και τις αποστάσεις του.

Από την άλλη πλευρά, «εάν έχουμε μεγάλη εμπειρία στην εκτέλεση μιας εργασίας, είναι πιο πιθανό να υποτιμήσουμε πόσο χρόνο θα μας πάρει», δήλωσε η Έμιλι Γουόλντουμ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Campbell στη Βόρεια Καρολίνα και επικεφαλής συγγραφέας μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Η Experimental Psychology: General». Στη μελέτη, η Γουόλντουμ διαπίστωσε επίσης ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η μουσική, μπορούν να διαστρεβλώσουν την αίσθηση του χρόνου.

Ο ρόλος της προσωπικότητας

Η προσωπικότητα μπορεί να παίξει, όπως είπαμε, ρόλο στην καθυστέρηση στα ραντεβού. Ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως η μειωμένη ευσυνειδησία, μπορεί να κάνουν μερικούς ανθρώπους να ξεχνούν εργασίες που είχαν προγραμματίσει εκ των προτέρων. Άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη συνέπεια ενός ατόμου, κατά τους επιστήμονες, είναι το πόσο επιρρεπής είναι στο multitasking.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Advances in Cognitive Psychology» έδειξε ότι τα άτομα που κάνουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα είναι λιγότερο πιθανό να θυμούνται και να ολοκληρώσουν άλλες προγραμματισμένες εργασίες στην ώρα τους.

Επιπρόσθετα, ελλείψει προσθεσμίας ή συνεπειών, ίσως χάνεται η αίσθηση του χρόνου. Ενδέχεται δηλαδή κανείς να είναι στην ώρα του όταν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την καθυστέρηση, όπως το να χάσει την πτήση του αλλά όχι όταν ξέρει πως ο φίλος του δεν θα του πει τίποτα που άργησε στο ραντεβού.

Η καθυστέρηση μπορεί να είναι σύμπτωμα και αναβλητικότητας.

Πώς δεν θα αργώ στα ραντεβού;

Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων, δοκίμασε να:

  • Βάζεις χρονοδιακόπτη για το πότε πρέπει να αρχίσεις να ετοιμάζεσαι.
  • Έχεις μια σταθερή ρουτίνα έτσι ώστε να ξεκινήσεις να εντοπίζεις πιο αποτελεσματικά πόσο χρόνο χρειάζεσαι για καθημερινές σου εργασίες.
  • Οργανώσου: Η οργάνωση θα σε βοηθήσει πολύ αν αργείς πάντα επειδή δεν μπορείς να βρεις κάτι, όπως κλειδιά, πορτοφόλι, ρούχα και κινητό.
  • Φύγε πιο νωρίς από το σπίτι.
  • Χρησιμοποίησε ένα σημειωματάριο και βάλτο σε ένα σημείο που θα το βλέπεις πάντα.
  • Προετοιμάσου από το προηγούμενο βράδυ εάν το ραντεβού σου είναι νωρίς το πρωί (βρες τι θα βάλεις και ετοίμασε ένα εύκολο πρωινό).
  • Αναζήτησε επαγγελματική υποστήριξη εάν παρατηρείς ότι η χρόνια καθυστέρηση παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σου. Εάν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, ο γιατρός σου θα σε βοηθήσει να βρεις στρατηγικές αντιμετώπισης και να βελτιώσεις την αντίληψή σου για το χρόνο.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.