Η ενδεχόμενη εκλογή της Κάμαλα Χάρις, μιας μαύρης, Ασιατικοαμερικανίδας γυναίκας, ως προέδρου των ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσει ένα ιστορικό γεγονός σε πολλαπλά επίπεδα, όπως αναφέρει το vita.gr.
Όπως εξηγούν ερευνητές στον τομέα της πολιτικής επικοινωνίας, πρόκειται για ένα πιθανό ενδεχόμενο εάν αναλογιστούμε τα θετικά πλέον χαρακτηριστικά που αποδίδει μεγάλος μέρος των ψηφοφόρων στις γυναίκες πολιτικούς.
Στο παρελθόν τα στερεότυπα εμπόδιζαν τις γυναίκες υποψήφιες να ανελιχθούν, καθώς τις παρουσίαζαν συναισθηματικές, ευαίσθητες, ακόμα και αδύναμες.
Τώρα, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Political Behavior, αποκαλύπτει ότι οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ βλέπουν όλο και περισσότερο τις γυναίκες ηγέτιδες ως συνώνυμο της πολιτικής ηγεσίας, ακόμη και ως πιο αποτελεσματικές από τους άνδρες πολιτικούς.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη στο Conversation, αυτή η μετάβαση αντανακλά μια ευρύτερη αλλαγή στις προσδοκίες των ψηφοφόρων για τους πολιτικούς ηγέτες, μιας και πλέον φαίνεται να είναι πιο πιθανό να θεωρήσουν ότι μια γυναίκα υποψήφια «ταιριάζει» καλύτερα στο δημόσιο αξίωμα.
Αυτό θα μπορούσε να «ανοίξει» τον δρόμο για την Κάμαλα Χάρις, ώστε να «σπάσει» την υψηλότερη «γυάλινη οροφή» της αμερικάνικης πολιτικής.
Η περίπτωση του «double bind» για την Κάμαλα Χάρις
Τα έμφυλα στερεότυπα πρόκειται για τις υποθέσεις και τις προσδοκίες που έχουμε διαμορφώσει για τους άνδρες και τις γυναίκες, τα οποία τείνουν να είναι περιοριστικά.
Μεταξύ των πολλών εμποδίων που συναντά μια γυναίκα στον δρόμο για την πολιτική ηγεσία, συγκαταλέγονται και τα έμφυλα στερεότυπα. Στους άνδρες πολιτικούς υποψηφίους αποδίδονται συνήθως «ανδρικά» χαρακτηριστικά, όπως ότι είναι φιλόδοξοι και ανταγωνιστικοί ενώ στις γυναίκες υποψηφίους αποδίδονται «γυναικεία», όπως ότι είναι συμπονετικές ή εγκάρδιες.
Λαμβάνοντας λοιπόν, υπόψη τα έμφυλα στερεότυπα, οι ψηφοφόροι καταλήγουν να έχουν πολύ διαφορετικές προσδοκίες για τους άνδρες και τις γυναίκες υποψηφίους. Αυτό αποτελεί ένα «διπλό πρόβλημα» για τις γυναίκες ηγέτιδες, όρος που αποδίδεται στην επιστημονική βιβλιογραφία ως «double bind».
Εάν συμπεριφερθούν ως ηγέτιδες και ενεργήσουν διεκδικητικά, δρουν εκτός των προσδοκιών περί «γυναικείων» χαρακτηριστικών. Εάν όμως συμπεριφερθούν σύμφωνα με τα στερεότυπα τότε δεν θεωρούνται ισχυρές ηγετικές προσωπικότητες.
Το φαινόμενο επεκτείνεται και στην πολιτική
Στο παρελθόν τα χαρακτηριστικά των ανδρών πολιτικών, αλλά όχι των γυναικών πολιτικών, ευθυγραμμίζονταν με τις ηγετικές ιδιότητες που επιθυμούσαν οι ψηφοφόροι να έχουν οι πολιτικοί τους ηγέτες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Politics.
Τα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνουν την ικανότητα, την ισχυρή ηγεσία, την ενσυναίσθηση και την ακεραιότητα.