Ψάχνετε την κατάλληλη λέξη ή, ακόμα χειρότερο –και αμήχανο–, ξεχάσατε το όνομα κάποιου; Έχετε φάει τον τόπο, αλλά δεν θυμάστε πού βάλατε τα κλειδιά σας. Μα καλά, γιατί μπήκατε στο δωμάτιο; Τι θέλατε να πάρετε; Ωχ! Σήμερα ήταν αυτό το πολύ σημαντικό ραντεβού; Πιθανότατα αναζητάτε ήδη τα σημάδια του Αλτσχάιμερ στο διαδίκτυο, αλλά μην ανησυχείτε. Δεν έχετε άνοια από τα 50 σας. Απλώς, βρίσκεστε κοντά στην εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση).

Η εµµηνόπαυση επηρεαζει τη µνήµη

Η εγκεφαλική ομίχλη –γνωστή και με τον όρο «brain fog» – είναι μια κατάσταση που, σύμφωνα με νευροεπιστήμονες, μπορεί να προκληθεί από έντονες ορμονικές αλλαγές όπως η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση. Περιλαμβάνει προβλήματα μνήμης, έλλειψη νοητικής διαύγειας, μειωμένη συγκέντρωση και πνευματική κόπωση.

Η εμμηνόπαυση είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο, μεταβατικό στάδιο για τον οργανισμό φέρνοντας αλλαγές και αναστάτωση τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία κάθε γυναίκας. Εξαιτίας της εγκεφαλικής ομίχλης, πολλές γυναίκες γίνονται νευρικές, αγχώνονται για πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τις ανησυχούσαν ή μπορεί ακόμα και να φοβούνται μήπως συμβεί κάτι που θα τις εκθέσει.

Είναι σημαντικό ωστόσο να θυμάστε ότι δεν είστε μόνες. Σχεδόν δύο στις τρεις γυναίκες βιώνουν την εγκεφαλική ομίχλη λόγω του ορμονικού χάους που προκύπτει την περίοδο της μετάβασης στην εμμηνόπαυση. Τα καλά νέα είναι ότι, μόλις ο εγκέφαλός σας προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, θα ανακτήσετε τον έλεγχο της σκέψης σας. Τα ακόμα καλύτερα είναι ότι μπορείτε να επισπεύσετε αυτήν τη διαδικασία παραμένοντας σωματικά, κοινωνικά και διανοητικά ενεργός.

Ξεθολώνοντας το τοπίο

Smart info: Η εγκεφαλική ομίχλη μπορεί να παρατηρηθεί πιο έντονα στην προεμμηνόπαυση, το στάδιο δηλαδή κατά το οποίο η έμμηνη ρύση δεν έχει σταματήσει εντελώς.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Ο πανικός για τα προβλήματα σκέψης και μνήμης μπορεί στην πραγματικότητα να τα επιδεινώσει. Η εμμηνόπαυση είναι μια έντονη περίοδος της ζωής και οι αλλαγές της μέσης ηλικίας στον εγκέφαλο και στο σώμα έρχονται και φεύγουν.

Βάλτε προτεραιότητες

Σύμφωνα με την Εταιρεία Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής (NAMS), είναι σημαντικό οι γυναίκες σε αυτό το στάδιο της ζωής τους να βρουν τις ισορροπίες τους. Δώστε λοιπόν προσοχή στις ανάγκες σας και μην τις παραμερίζετε για χάρη της δουλειάς ή της οικογένειας.

Ώρα για αλλαγές

Δοκιμάστε να πάρετε μια διαφορετική διαδρομή προς γνώριμους προορισμούς. Δημιουργήστε νέες αναμνήσεις και διαδικασίες. Μην πηγαίνετε πάντα με βάση τη συνήθεια και τη ρουτίνα.

Κινηθείτε

Η τακτική άσκηση, εκτός από το σώμα, ωφελεί και τον εγκέφαλο, με έρευνες να δείχνουν ότι βελτιώνει τη νόηση.

Προχωρήστε βήμα βήμα

Επιβραδύνετε τη σκέψη σας και δώστε προτεραιότητα σε αυτό το ένα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα και την αναπνοή. Ο διαλογισμός είναι εξαιρετικά ευεργετικός.

Φροντίστε καρδιά και μυαλό

Όπως επισημαίνει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η υπέρταση και ο διαβήτης συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο πνευματικής εξασθένισης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η καλύτερη φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου σας θα επιτευχθεί μέσω της διατήρησης της υγείας του καρδιαγγειακού σας συστήματος.

Ακούστε μουσική

Μπορεί να αποδειχθεί ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας.

Μιλήστε σε άλλες γλώσσες

Τα γνωστικά οφέλη του να είναι κάποιος σε θέση να μιλά περισσότερες από μία γλώσσες είναι πολλά. Πολυάριθμες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η διγλωσσία μπορεί να συμβάλει σε καλύτερη μνήμη, βελτιωμένες οπτικές-χωρικές δεξιότητες και υψηλότερα επίπεδα δημιουργικότητας.

Ακολουθήστε στοχευμένη διατροφή

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Advances in Nutrition» συσχετίζει τη μεσογειακή διατροφή με την επιβράδυνση της φθοράς των γνωστικών λειτουργιών.

Pro tip: Δώστε έμφαση στις βιταμίνες D και Β12 και στα ω-3 λιπαρά οξέα.

Κοιμηθείτε

Αυτό μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης καθώς η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων έχει συνδεθεί με την αϋπνία. Περιορίστε την καφεΐνη μετά το μεσημεριανό γεύμα και προσπαθήστε να ξαπλώνετε περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Μελέτη του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης διαπίστωσε ότι η καλή σχέση με το γιατρό, βασισμένη στην τακτική επικοινωνία, στο αίσθημα κατανόησης και στον καθορισμό στόχων, μπορεί να είναι εξίσου ευεργετική με τις μικρές φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

Κρατήστε σηµειώσεις

Τα αυτοκόλλητα σηµειώµατα, οι λίστες και άλλες υπενθυµίσεις είναι σύµµαχοί σας.