Απόσταση

Δεν περιμένω από τον Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη. Είμαι βέβαιος ότι ο πρώην πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τα λάθη που έχουν γίνει. Περιμένω όμως από όσους δηλώνουν συνεχιστές ή ομοϊδεάτες του να καταλάβουν ποια είναι τα λάθη του Τσίπρα και γιατί δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Θα δεχτώ την επίσημη εκδοχή όπως τελικά διαμορφώθηκε. Οτι δηλαδή ο Τσίπρας δεν ζήτησε συγγνώμη, ούτε εξέφρασε τη λύπη του στον Βενιζέλο για το στήσιμο με τη Novartis.

Αν κατάλαβα καλά, μάλλον ειπώθηκε καμία κουβέντα παραπάνω.

Και λοιπόν; Υπάρχει κάτοικος αυτής της χώρας που να μην έχει καταλάβει πως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» (δήλωση Δ. Παπαγγελόπουλου στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου, 5/2/2018) ήταν ένα πρωτοφανές φιάσκο;

Στις ίδιες δηλώσεις, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης συμβούλευε μάλιστα όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις «να μη μιλούν γιατί εκτίθενται».

Τελικά οι διώξεις τέθηκαν όλες στο αρχείο και ο ίδιος οδηγήθηκε εκτεθειμένος στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Δεν θα επανέλθω όμως στην ουσία των πραγμάτων. Η υπόθεση έχει κριθεί.

Θεωρώ πως αποκλείεται η τότε κυβέρνηση και φυσικά ο πρωθυπουργός της να μην έχουν συνειδητοποιήσει πως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο» ήταν μια ευτελής μούφα που τους κόστισε.

Οπως αποκλείεται να μην το έχουν αντιληφθεί και για το δημοψήφισμα του 2015 και για τις τηλεοπτικές άδειες.

Φυσικά ίσως να μην έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού που θα τους έκανε να ζητήσουν συγγνώμη από όσους ταλαιπώρησαν με τα καμώματά τους.

Αλλά από την άλλη και οι ταλαιπωρημένοι μεταχειρίστηκαν τους διώκτες και την παρέα τους με μετριοπάθεια. Κάτι δίκες, κάτι μικρές καταδίκες, κάτι απαλλαγές αλλά κανείς δεν πήγε φυλακή.

Οσοι προπαγάνδισαν ή υποστήριξαν ή καλλιέργησαν την εκδοχή του «μεγαλύτερου σκανδάλου» κυκλοφορούν και σήμερα ανάμεσά μας.

Ομολογώ ότι σε πρώτη φάση αυτή η μετριοπάθεια με είχε καταπλήξει. Μα είναι δυνατόν να πέφτει έτσι στα μαλακά μια απόπειρα εκτροπής της δημοκρατίας;

Με την πάροδο του χρόνου όμως συνειδητοποιώ πως δεν θα είχε κερδίσει κάτι η δημοκρατία αν κάποια ασυνείδητα παλιοτόμαρα είχαν οδηγηθεί στην μπουζού.

Ξέρετε γιατί; Επειδή ούτως ή άλλως οι υποθέσεις αυτές κρίθηκαν όχι μόνο δικαστικά αλλά και πολιτικά. Κι άλλωστε περιπτώσεις όπως το δημοψήφισμα του 2015 και η «κωλοτούμπα» μόνο πολιτικά μπορούσαν να κριθούν.

Απλώς με τη νηφαλιότητα της απόστασης από τα γεγονότα μπορούν να τα επανεκτιμήσουν με μεγαλύτερη διαύγεια ακόμη κι όσοι πρωτοστάτησαν ή συνέπραξαν στη διαμόρφωσή τους.

Δεν περιμένω λοιπόν από τον Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη. Είμαι βέβαιος ότι ο πρώην πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τα λάθη που έχουν γίνει.

Περιμένω όμως από όσους δηλώνουν συνεχιστές ή ομοϊδεάτες του να καταλάβουν ποια είναι τα λάθη του Τσίπρα και γιατί δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.