Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή: Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε πολλές ώρες της ημέρας καθισμένοι σε ένα γραφείο. Και με τις πιο κρύες μέρες να έρχονται, είναι πιθανό αυτές οι ώρες να αυξηθούν. Αρκεί να σκεφτούμε τις ώρες που καθόμαστε “κολλημένοι” στην κίνηση από και προς την δουλειά, καθώς απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας σειρές ή την συντροφιά των αγαπημένων μας.
Ωστόσο, όταν είμαστε καθηλωμένοι στο γραφείο ή μπροστά από μια οθόνη τότε οι επιπτώσεις τόσο για την σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία αυξάνονται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Education and Health Promotion.
Επιπλέον, μια μεγάλη μελέτη αποκάλυψε ότι όσοι συνήθιζαν να κάθονται πολλές ώρες στην εργασία είχαν 34% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις και 16% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, όπως αναφέρει το vita.gr.
Και το φαινόμενο της καθιστικής ζωής μόνο εντείνεται εάν αναλογιστούμε και τους ανθρώπους που εργάζονται από το σπίτι.
Πώς μας επηρεάζει η καθιστική ζωή;
Η καθιστική ζωή τόσο στην εργασία όσο και στον ελεύθερο χρόνο σχετίζεται με μια σειρά επιπτώσεων.
Πρώτον, έχει συνδεθεί, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο Preventing Chronic Disease, με το μεταβολικό σύνδρομο, μια ομάδα παθήσεων, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, υπερβολικό σωματικό λίπος και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης, παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.
Άλλη μελέτη, δημοσιευμένη στο JAMA Network, συνδέει τις μεγαλές περιόδους που περνάμε καθισμένοι με άλλες χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου παχυσαρκίας και άνοιας.
Πώς θα “αντιστρέψουμε” τις συνέπειες από την καθιστική δουλειά;
Αν και ο αυξημένος φόρτος εργασίας μπορεί συχνά να μας κρατά για περισσότερο καθισμένους στο γραφείο, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε τις ακόλουθες αλλαγές στην καθημερινή μας ρουτίνα για να καταφέρουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο των αρνητικών επιπτώσεων:
- Κάντε τακτικά διαλείμματα: Ρυθμίστε υπενθυμίσεις στο κινητό σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να σηκώνεστε, να τεντώνεστε ή να περπατάτε. Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise, τα πέντε λεπτά περπάτημα κάθε τριάντα λεπτά φαίνεται να αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις της πολύωρης καθιστικής στάσης.
- Προσαρμόστε τον χώρο εργασίας σας: Φροντίστε να προσαρμόσετε την καρέκλα, το γραφείο και την οθόνη σας ώστε να βρίσκονται στο κατάλληλο ύψος με γνώμονα την καλή στάση σώματος.
- Τεντωθείτε και κάντε ορισμένες ασκήσεις στο γραφείο σας: Υπάρχουν πολλές ασκήσεις και διατάσεις που μπορείτε να κάνετε ενώ κάθεστε ή βρίσκεστε κοντά στο γραφείο σας, όπως ήπιες διατάσεις αυχένα ή ρολάρισμα των ώμων.
- Κινηθείτε περισσότερο: Προσπαθήστε να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στην φυσική δραστηριότητα εντός αλλά και εκτός δουλειάς. Στον ελεύθερο σας χρόνο, μπορείτε για παράδειγμα να δοκιμάσετε περπάτημα, τρέξιμο, άρση βαρών, χορό, ποδηλασία ή όποια δραστηριότητα προτιμάτε. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα