Γνωρίζουμε ότι οι πνευματικές πρακτικές, όπως ο διαλογισμός, έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Οι περισσότεροι απ’ όσους τις δοκιμάζουν στοχεύουν στην εξασφάλιση καλύτερης πνευματικής λειτουργίας, διαύγειας, μείωσης του στρες και επίτευξης εσωτερικής γαλήνης.

Πρόσφατα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να ωφελήσει και τη σωματική μας υγεία.

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychiatry υποστηρίζει ότι ο διαλογισμός με ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι πιο αποτελεσματικός στη μείωση του πόνου από ό,τι οι θεραπείες με εικονικό φάρμακο, αμφισβητώντας τη μακροχρόνια αμφισβήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από τα κολλέγια UC San Diego και Dartmouth, δεν πρόκειται για το φαινόμενο placebo. Ο διαλογισμός μπορεί να ενεργοποιήσει εγκεφαλικούς μηχανισμούς για την ανακούφιση του πόνου.

Ο διαλογισμός όχι μόνο ξεπέρασε τις άλλες εναλλακτικές θεραπείες στη μείωση των αξιολογήσεων του πόνου των συμμετεχόντων, αλλά σημείωσε, επίσης. μοναδικές επιδράσεις στον εγκέφαλό τους.

Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές ανάλυσης, η ερευνητική ομάδα εντόπισε σημάδια που σχετίζονται με διαφορετικές πτυχές της επεξεργασίας του πόνου.

Συγκεκριμένα, ο διαλογισμός ήταν η μόνη παρέμβαση που μείωσε σημαντικά τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται τόσο με τη φυσική αίσθηση του πόνου όσο και με τις συναισθηματικές επιπτώσεις του.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο διαλογισμός δεν λειτουργεί απλώς πείθοντας τους ανθρώπους ότι πονάνε λιγότερο – αλλάζει στην πραγματικότητα τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα επώδυνα ερεθίσματα.

«Το μυαλό είναι εξαιρετικά ισχυρό και ακόμη προσπαθούμε να κατανοήσουμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διαχείριση του πόνου», σχολιάζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Φέρε το mindfullness στον διαλογισμό σου

Το mindfullness θα σε βοηθήσει να εστιάσεις στην παρούσα στιγμή όσο διαλογίζεσαι ενώ έρευνα έχει αποκαλύψει ότι μπορεί να ενισχύσει την ευημερία, καταπολεμώντας κατάθλιψη και στρες. Ένας τρόπος για να τα καταφέρεις είναι η συνειδητή επίγνωση των αισθήσεων.

Μόλις νιώσεις άνετα, κλείσε τα μάτια και μετά εστίασε σε κάθε μία από τις άλλες σου αισθήσεις. Παρατήρησε πώς νιώθεις το χαλί, το στρώμα ή το καναπέ στα χέρια σου. Τι μπορείς να ακούσεις και τι μπορείς να μυρίσεις; Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη γεύση στο στόμα σου; Με αυτήν την πρακτική, θα νιώσεις περισσότερη συνδεδεμένη με το σώμα σου.