Χάθηκαν από χθες Παρασκευή (4/10) τα ίχνη του πιθανού διαδόχου του δολοφονημένου ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, Χασίμ Σαφιεντίν, μετά την αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε το Ισραήλ, με τα σενάρια ότι είναι νεκρός να ενισχύονται.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας του κατά της Χεζμπολάχ το Ισραήλ πραγματοποίησε αργά την Πέμπτη ένα μεγάλο πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, που σύμφωνα με τρεις ισραηλινούς αξιωματούχους, είχε στόχο τον Χασίμ Σαφιεντίν σε ένα υπόγειο καταφύγιο.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας του Λιβάνου τα συνεχιζόμενα ισραηλινά πλήγματα στο νότιο προάστιο της Βηρυτού – γνωστό ως Dahiyeh – εμπόδισαν τα σωστικά συνεργεία να ερευνήσουν το σημείο της επίθεσης.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής για τον Σαφιεντίν μετά την επίθεση όπως αναφέρει το alarabiya.

Αποδεκατισμένη η ηγεσία της Χεζμπολάχ

Η πιθανή απώλεια του φημολογούμενου διαδόχου του Νασράλα θα ήταν ένα ακόμη πλήγμα για τη Χεζμπολάχ και τον προστάτη της, το Ιράν.

Τα ισραηλινά πλήγματα σε όλη την περιοχή τον περασμένο χρόνο, που ενισχύθηκαν απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν αποδεκατίσει την ηγεσία της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα Νασράλα σε αεροπορική επίθεση στις 27 Σεπτεμβρίου.

Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει βομβαρδισμούς στον Λίβανο και έχει στείλει στρατεύματα πέρα από τα σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από ένα σχεδόν χρόνο ανταλλαγής πυρών με τη Χεζμπολάχ. Προηγουμένως οι μάχες περιορίζονταν κυρίως στη συνοριακή περιοχή Ισραήλ-Λιβάνου, οι οποίες λάμβαναν χώρα παράλληλα με τον πολυετή πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν επίσης σκοτώσει εκατοντάδες Λιβανέζους, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων διάσωσης και ανάγκασαν 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους – σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού – να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Λιβανέζος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι το χτύπημα του Σαββάτου σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στην Τρίπολη σκότωσε ένα μέλος της Χαμάς, τη σύζυγό του και δύο παιδιά. Μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με την παλαιστινιακή οργάνωση ανέφεραν επίσης ότι το χτύπημα σκότωσε έναν ηγέτη της ένοπλης πτέρυγας της.