Με συγκλόνισαν τα δάκρυα της λιβανέζας παρουσιάστριας που ανακοίνωσε ότι ο Χασάν Νασράλα αποχώρησε από αυτόν τον μάταιο κόσμο «σαν μάρτυρας» ώστε να συναντήσει τον Προφήτη και κάτι παρθένες.

Με συγκλόνισαν επίσης και κάποιες ελληνίδες συνάδελφοί της που πολύ τον πόνεσαν τον μακαρίτη, αν και οι περισσότερες δεν έβαλαν τα κλάματα.

Για τις παρθένες δεν ξέρω.

Υπενθυμίζω απλώς πως ο ένας μετά τον άλλο οι εμπλεκόμενοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 έχουν την τύχη να μοιράζονται εφεξής τις παρθένες με τον Προφήτη.

Ούτε για τις παρουσιάστριες μπορώ να πω.

Παρ’ όλο που η κλαίουσα παρουσιάστρια Λιβάνου δείχνει ιδιαίτερα αξιόλογη συνάδελφος και γνωρίζω αρκετούς που θα προσφέρονταν να απαλύνουν τον πόνο της.

Οι υπόλοιποι δεν πάθαμε και κανένα κακό. Ενας πλανήτης χωρίς Νασράλα ή Χανίγια δεν είναι απαραίτητα ένα χειρότερο μέρος.

Το έχουμε ξαναπεί. Εκείνοι που σχεδίασαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου θα πρέπει να τρώνε πολύ μούντζα από τους υπόλοιπους Παλαιστίνιους.

Διότι έως τώρα οι συνέπειες είναι συντριπτικές. Η Γάζα έγινε οικόπεδο. Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ ουσιαστικά διαλύθηκαν. Οι ηγεσίες και οι ηγέτες τους αναχώρησαν για τις παρθένες.

Οι αγιατολάδες του Ιράν υπόσχονται «απαντήσεις» αλλά με τόσες αναπάντητες θα πρέπει να γράψουν λίστα αναμονής.

Κι ο Νετανιάχου πάει για εθνικός ήρωας στο Ισραήλ.

Μπράβο παιδιά. Τα είχατε υπολογίσει στην εντέλεια.

Φυσικά υπάρχουν αντιδράσεις στην Αθήνα κι αλλού.

Υποθέτω όμως ότι οι τελευταίοι που θα ερωτηθούν όταν χρειαστεί το Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς είναι κάτι τύποι με μαντίλες στο Σύνταγμα.

Να σημειώσω επίσης πως μεταξύ των αγανακτισμένων με το «κράτος δολοφόνο» είναι και η συνδικαλίστρια Κουτσούμπα που της πήραν τα γραφεία του σωματείου αρχαιολόγων γιατί τα είχε κάνει χώρο εκδηλώσεων.

Ούτε αυτή προβλέπεται να ερωτηθεί.

Πάμε στα πρακτικά. Η εξέλιξη των πραγμάτων ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας; Ναι, ανοίγει. Παρ’ όλο που δεν ήταν ο αρχικός στόχος όσων θέλουν να κυριαρχήσουν «από τον ποταμό έως τη θάλασσα».

Πρέπει να μάθουν να ζουν με το Ισραήλ και να μην απειλούν την ασφάλειά του για τον απλούστατο λόγο ότι όσο κι αν προσπαθούν δεν μπορούν να το εξαλείψουν.

Ωστε ένα ασφαλές Ισραήλ να μάθει κι αυτό να ζει μαζί τους.

Λυπάμαι αλλά άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ο,τι κι αν λένε οι παρουσιάστριες και οι παρθένες.