Μεξικανικό αριστερόμετρο

Ο λαϊκισμός είναι πάντα ευκολότερος. Είτε αριστερός, είτε δεξιός. Είτε ασκείται από άντρες, είτε από γυναίκες.

Γυναίκα, Εβραία στη χώρα του machismo και του καθολικισμού: η Κλάουντια Σάινμπαουμ είναι η πρώτη εβραία γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος στο Μεξικό, τον περασμένο Ιούνιο. Η εκλογή της χαιρετίστηκε ως νίκη του προοδευτισμού.

Την ερχόμενη Τρίτη, 1η Οκτωβρίου, η αριστερή Σάινμπαουμ αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά της σε μια λαμπρή τελετή όπου θα εκπροσωπηθούν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ο μεγάλος απών από την τελετή, θα είναι η “αδελφή” χώρα του Μεξικού, η Ισπανία: η μεξικανή πρόεδρος δεν απέστειλε πρόσκληση στον αρχηγό του ισπανικού κράτους, τον βασιλιά Φελίπε, διότι εκκρεμεί, η βασιλική συγγνώμη, από το 2019, την οποία ο προκάτοχός της, ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, είχε ζητήσει με επιστολή του, από τον ισπανό άνακτα, για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι κονκισταδόρες στο Μεξικό πριν από 500 χρόνια.

Έσφαξε ο ισπανός κονκισταδόρ Κορτές τους ιθαγενείς Αζτέκους του Μεξικού το 1519; Πράγματι. Και η Ισπανία γιατί δεν ζητάει συγγνώμη; Γιατί κωλυσιεργεί; Εδώ ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β ζήτησε το 2001, στην Αθήνα, συγγνώμη, από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για τις τερατωδίες των καθολικών Σταυροφόρων έναντι τον Βυζαντινών και του ευρύτερου Ελληνισμού.

Για κακή τύχη της νέας προέδρου, ούτε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έλαβε πρόσκληση, θα παραστεί στην τελετή. Διότι μπορεί ο Σάντσεθ να συμμερίζεται αρκετές από τις πολιτικές απόψεις της Σάινμπουμ, όμως σέβεται, ως οφείλει, τους θεσμούς. Και η βασιλεία στην Ισπανία είναι θεσμός. Όσο και αν δεν αρέσει στη νέα πρόεδρο του Μεξικού.

Η Σάινμπαουμ κραδαίνει το αριστερόμετρο και καταγγέλλει αυταρχικούς θεσμούς όπως η βασιλεία στην Ισπανία, την οποία ταυτίζει με την προ 500 ετών αποικιοκρατία. Δεν ενοχλείται όμως από σημερινά αυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία. Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν έλαβε πρόσκληση από τη μεξικανή ομόλογό του, για την τελετή της 1ης Οκτωβρίου. Απασχολημένος όμως όπως είναι με το να ισοπεδώσει εδώ και τρία σχεδόν χρόνια, την Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι δεν θα ταξιδέψει στο ηλιόλουστο Μεξικό.

Η Σάινμπαουμ είναι αριστερή αλλά όχι κουτή: είναι πολύ εύκολο να πιστώνει στον σημερινό βασιλιά της Ισπανίας, όλα τα δεινά του Μεξικού, και πολύ πιο δύσκολο να υψώσει το ανάστημά της στον Πούτιν, ο οποίος δεν κρύβει την πρόθεσή του να καπελώσει τις χώρες του παγκόσμιου Νότου, στις οποίες ανήκει και το Μεξικό.

Ο λαϊκισμός, γιατί περί λαϊκισμού πρόκειται, είναι πάντα ευκολότερος. Είτε αριστερός, είτε δεξιός. Είτε ασκείται από άντρες, είτε από γυναίκες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.